Sikerült hozzájutnom egy Alcatel S’Pop (azaz 4030x) nevű készülékhez. A gyártó sorozatot dobott a piacra (S, M, X) aminek az S a legkisebb tudással rendelkező és egyben a legolcsóbb variációja. A kis tesztblogok mint a Gadgets is, nem sokszor kapnak tesztkészüléket ezért ritkán írok tesztet, de ha sikerül valamilyen új kütyüt kapni (ismerőstől vagy egyéb módon) akkor természetesen értékelem. Korábban leírtam a véleményem, az Alcatel egykori „csúcskütyüjéről”, aminek hosszú távú tesztje nem sok pozitívumot tartalmazott. Kicsit félve kezdtem vizsgálni az S’Pop-ot.

A készülék dobozának kibontása után egyből szembetűnt néhány dolog. Elsőre feltűnt a fehér hátlappal érkezett fekete készülék, amelynek kombinációja nekem nem tetszett (persze ez ízlés kérdése). A szokásos tartozékok közül hiányoltam a microSD kártyát, de mint utóbb kiderült nincs is rá szükség. A töltő egyben az adatkábel is, szerencsére a régebbi formavilágú töltőegységet sikerült egy sokkal jobban kezelhetőre váltani (a régi töltőnél a hálózati adapterből kilógott a csatlakozó rész egy vékony kábelen, ami akaratlanul is könnyen elszakadhatott). A doboz tartalmaz még egy fülhallgatót ami erős közepes értékeléssel bír (nem rossz, de a hangminősége nem is kiváló).

Elő kézbevétel:

Szolid megjelenésű, semmi hivalkodó nincs az S’Pop-on, elől egy márkanév hátul meg egy „onetouch” felirat olvasható. Minőségét tekintve erős műanyag hatású, az én esetemben fehér fényes hátlappal, ami pár óra használat után összeszedett némi piszkot. Négy fizikai gomb található rajta (bekapcsoló, fényképező, hangerő fel/le), a menüfunkciókat érintőgombokkal érhetjük el a megszokott 4.1 Android operációs rendszerhez optimalizálva. A hátulján található a hangszóró és kamera (3,2 MP), felül a bekapcsoló gomb mellett a Jack bemenet, alul a micro USB foglalat. Összeszerelés tekintetében hagy némi kívánnivalót maga után, a hátlap illeszkedése a készülékhez nem pontos. A microSD foglalatot az akkumulátor alá rejtették, ezért a készülék kikapcsolása után helyezhető csak be vagy ki a memóriakártya. A tervezők valamit nagyon elnézhettek, mivel az előlap sima formáját alul egy „lyuk” töri meg, valószínűleg itt kapott helyet a mikrofon. Alapvetően fogásra nem rossz, apró termete miatt nőknek kifejezetten jó választás lehet.

Kijelző:

A 3.5”-os HVGA 320 x 480 pixels kijelző nem egy „csúcs” minőség. Fényerejét lehetett volna erősebbre csinálni, napos helyen nem sokat látni a kijelzőből. A kategóriában nem megszokott módon található benne fényérzékelő ami sajnos az ideálisnál sötétebbre állítja a kijelző fényerejét, így sokszor kézileg kell utána állítani. Összegezve használható, az érintéseket kiválóan veszi, de ne várjunk tőle egy prémiummárkától megszokottat.

Belső:

Nem egy erőgép az S’Pop, de nem is erre született. A processzora szimpla egymagos ami 1GHz-en üzemel, de meglepő módon eddig akadás mentesen. A memória 2 GB (igen jól olvasod), gondolom ezért nem tartozék a microSD kártya. A RAM mérete nem kimagasló, de az 512 MB-ból a rendszeren túl több mint 160 MB áll rendelkezésre, normál felhasználásra megfelelő. Két kamera áll rendelkezésünkre, az előlapi egyszerű VGA, a hátlapi 3,2 MP-es. Villanó nincs beépítve, de meglepő módon így is szép képeket készíthetünk vele. Végre újra visszaköszön ebben a modellben az oldalt elhelyezett fizikai gyorsgomb, amellyel könnyen exponálhatunk a géppel. Az 1400 mAh akkumulátor nem kimagasló, de a rendszer nagyon jól gazdálkodik vele, átlagos használat mellett kibír akár két napot is. Nem a legszebb hátlapnak van egy nagy előnye: a WIFI vételt nem akadályozza mivel műanyag, ezért nagyon erős a jelvétel képessége a kütyünek, akárhogy foghatjuk a jel erőssége nem csökken. A hátlapon elhelyezett hangszórón lehetett volna még dolgozni. Hangerejével nincs probléma, viszont egy szint után már torzít és recseg, ráadásul egy asztalra letéve hívásnál eléggé tompán csenget.

Szoftver:

Kellemes meglepetést nyújt a rendszer szoftveres kialakítása. Android 4.1.1 Jelly Bean operációs rendszert kapott és rengeteg plusz applikációt, az egyedi dizájn és kialakítás nekem tetszik, könnyen elérhető minden gyakran használt funkció. Akadást nem sűrűn tapasztaltam, de azért néha elgondolkodik egy-egy indítás vagy befejezésnél. A képernyőzár és a lehúzható menüsor egyéni megjelenést kapott. Előbbinél feloldás nélkül elérhetjük a kamera, SMS, hívás funkciót, míg utóbbinál a szokásos modulokon kívül három fajta hangbeállítást és hotspot elérést kapunk. Néhány előre telepített játékon kívül, kapunk még viber, facebook, időjárás widget, akku kímélő és SwiftKey 3 alkalmazást. Utóbbi az egyik legjobb billentyűzet program, ami elérhető Android rendszereken (amúgy Google Play-en fizetős). Jól sikerült az összeállítás, könnyen használható és problémamentes.

Teljesítmény: (helyettem inkább beszéljenek a tesztek eredményei)

Összesítve:

Nem egy erőgép, a külcsín nekem nem jött be még is valami megfogott benne. Átlag felhasználónak kiváló választás lehet, egy Androiddal vagy okosmobillal ismerkedőnek szintén ajánlom. Természetesen kompromisszumokat kell kötnünk magunkkal, a kijelző nagyságát kombinálva a gyenge fényerővel okozhat némi fejfájást, mint ahogyan a hangszóró kialakítása is. Pozitív és nagy piros pont az Alcatelnek, hogy egy nagyon jó operációs rendszert sikerült összehoznia, nem fagy, jól kezelhető (az OT-995 után felüdülés használni). Szerencsére itt is beépítésre került egy visszajelző lámpa, ami hasznos mert az elmulasztott eseményeknél (hívás, sms, stb.) kéken villog, ezért nem kell mindig ki-be kapcsolgatni a kijelzőt. Árát tekintve ha marad 30-40 e forint között igazi siker lehet.

Megjegyzés: Tetszik az Alcatel stratégiája, hogy létrehoz egy S, M, X-es változatot felfelé növekvő tudással és árral, így könnyen mondhatja azt, „hogyha nem jó a specifikáció” válasszunk magasabb kategóriát.

Remélem a képekkel és leírással sikerült jobban megismerni a készüléket.

További képek: http://sdrv.ms/14QQYGa

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Mobilklíma pro és kontra

Klíma ismertető

Az okostelefon mizéria

Alcatel OT-995 hosszútávú teszt

Samsung WB150F teszt kompakt fényképezőgép

Notebook, laptop karbantartás

Notebook modernizációja

Concorde tab Novum teszt

Concorde tab 9.7 IPS PLUS teszt

Felhőszolgáltatások Windows és Android rendszerekhez.

Notebook, laptop élettartalom növelő lehetőségek