Vicces dolog, hogy egy technika kütyüket főleg okosmobilokat, tableteket és notebookokat tesztelő blog írója vagyok, de mai napig egy elég rossz konstrukciójú mobilt használok, amelyről már korábban is írtam (OT 995).  A rossz konstrukció alatt nem csak a gyenge teljesítményt értem, hanem azt a napi szinte érő félelmet, hogy a készülék bármikor cserbenhagyhat, azaz lemerülhet. Sajnos a technika elhaladt, de még egy csúcsmobil sem képes azt nyújtani, mint a régi „butafonok” vagyis az akár több hetes készenlétet.

Sokunk átélhette már azt, hogy az „okos” készülék rohamosan merülni kezd, és töltési lehetőség nélkül menthetetlenül lemerül, ezáltal használhatatlanná válik. Megemlítenem sem kell, hogy ez mennyire dühítő jelenség, hiszen garantálható, hogy pont a lemerülésnél lenne rá szükség.

Karácsony alkalmából ismerve a mobilom által nyújtott stresszt ajándékba kaptam egy hordozható töltőt, konkrétan egy Yoobao Magic Cube márkájú 4400 mAh teljesítményű „power bank”-ot. Nem idegenkedek semmi újtól vagy furcsától, de a márkanév alapján nem vártam sokat viszont előrevetíthetem, hogy kellemeset csalódtam.

Rengeteg a tévhit ezekkel a kütyükkel kapcsolatban, amelyeket magam is akaratlanul tudat alatt gerjesztettem.

Néhány tévhit:

-          nagy

-          körülményes használni

-          nehéz

-          tönkreteszi a készüléket (?)

-          lassan tölt

-          nem megbízható

A valóságban szerencsére egyik eset sem állja meg a helyét, mivel igazán kényelmes és jó alternatívát illetve mobilitást biztosít egy hordozható töltő ráadásul biztonságos.

Kicsi és kompakt

Meglepően kicsi és dizájnos, tenyérben bőven elfér, ráadásul a hordozhatóság szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható az a tény sem, hogy könnyű (135 g). Téglalap alakú (76x62x22 mm) az élei erősen lekerekítettek. A ház csillogó, fekete műanyag, az ujjlenyomatokat gyűjti és a karcok is meglátszanak rajta. Fontos a kialakítása, amire jelen esetben nem lehet panasz. A készülék hosszanti oldalán található egy „bekapcsoló” gomb, amivel a beépített LED fényforrást kapcsolhatjuk és a mellette elhelyezkedő Knight Rider stílusú töltöttség visszajelző aktiválhatjuk, amely 5 fokozatban képes mutatni az energiaszintet. Két rövidebbik oldalán található a microUSB „Input” (alatta a LED) és USB foglalat „Output”, utóbbit kell használni külső egység töltésére, amíg az előbbit a hordozható töltő töltésére.

A ház felső részén található a márkanév, az alján a stabilitás szempontjából fontos kiemelkedő lapos kialakítást ezáltal nem billeg, stabilan elhelyezhető. Utóbbi részen számomra érthetetlen módon kínai írásjelek tömkelege található, bár csodálkozni ma már ezen nem érdemes.

Felhasználási lehetőségek „tartozékok”

A készüléken kívül megtalálható a dobozban egy micro USB kábel, használati útmutató és különböző fejegységek (iPod, Nokia, miniUSB (vastagabb microUSB-hez hasonlítható), PSP, microUSB (V8)). Különböző készülékek töltésére is használható mivel a fejegységek microUSB átalakítók, ezért a kábel végére rácsatlakoztatva a felsorolt készülékek tölthetőek. Sajnos a legújabb iPhone-t már nem lehet vele tölteni, és nálam a csomagolásban némi zűr volt mivel a Nokia átalakító hiányzott.

A típuson belül a 4400 mAh kapacitásával a legkisebb fajtájú, ezen kívül még kapható a Magic Cube családban 7800 mAh és 10400 mAh változat is. A mobil illetve tablet (vagy egyéb készülék) belső akkumulátor kapacitásával kiszámolható, hogy hányszor képes maximálisan feltölteni, ami a jelen esetemben (1500 mAh) majdnem háromszoros.

Érdemes szem előtt tartani, hogy az Output azaz a kimenő áramforrás maximálisan 1000 mA-ra képes (5 V) ami már egy Apple tablet esetében épphogy szinten „töltést” jelent. Az Input azaz a bemeneti oldal (amivel tölthetjük a Magic Cube-ot) 1500 mA (5 V) kapacitásra képes. Mivel a tartozékok között csak egy kábel található, így az áramforrást nekünk kell megoldani, vagyis számítógép által vagy külső töltőfejjel. Amennyiben sikerült teljesen lemerítenünk a készülékünket az áramforrás függvényében legalább 6 órára van szükség a feltöltésre, ami nálam durván 10 órát igényelt.

Észrevételek:

Nem tetszett, hogy a bekapcsoló gomb jelzőfénye szinte nem is látszik. Elvileg kéken és pirosan mutatja töltés alatt, hogy tölt-e még, de ez a gyakorlatban egy nagyon apró halvány fényforrás biztosítja, ami csak nagyon közelről észrevehető. Szerencsére utóbbinál nagyobb segítség, hogy éppen az aktuális szinten villog a töltöttség jelző, ezáltal jobban észrevehető éppen hol tart a töltés fázisa.

A LED lámpa kifejezetten jól üzemel. A gyár állítása szerint 220 órán át képes világítani egy feltöltéssel. Erős és egyben jól fókuszált, ezáltal bár elsőre feleslegesnek találtam, jobban használható, mint egy hagyományos elemlámpa.

Összegzés:

Könnyen használható és az eredeti célt maradéktalanul teljesíti a Yoobao terméke. Ár/érték szempontjából is az egyik legkedvezőbb, hiszen a legkisebb 5.990 Ft, a legnagyobb 9.900 Ft-ért kapható. A mobilitásban nagy segítséget nyújt és egy kis megnyugvással szolgálhat a mai eléggé gyenge teljesítményű akkumulátorokkal kapcsolatban, hiszen egy csúcskészülék is könnyen lemerül. Feltölteni nem könnyű, de apró termete és könnyű kialakítása miatt akár zsebben is jól elfér. Elnyerte tetszésem ezáltal ajánlom mindenkinek, hogy végre egy okosmobil kihasználható lehessen, de tablet vagy fényképezőgép újratöltésénél is jól jöhet.

Ezúton is köszönöm az ajándékot, telitalálat volt.

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Koobe s7 easy dual plus tablet teszt

E-könyv olvasók nyomában (Koobe) teszt

Samsung Galaxy Express az elfeledett okostelefon tesztje

Prestigio MultiPhone 4505 Duo teszt

Debütál az Alcatel one touch fire

Eredeti vagy utángyártott akkumulátort válasszunk?

Tippek számítógépek őszi nagytakarításához

Új korszak: Windows 8.1 teszt

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje