Ultrabook kategórián belül a HP új terméke magasra emelte a lécet. Az EliteBook Folio ergonomikus és vékony kialakítása mellé erős hardveres tulajdonságokat kapott. A prémium anyaghasználat és a letisztult forma minőségi érzést kelt, igazi vezérgép. Tulajdonságai elnyerték a tetszésemet, az erős processzor, a biztonsági funkciók tárháza és a hihetetlen hosszú üzemidő mindenki számára előnyös lehet. Villámgyorsan reagál, több programot is futtathatunk egyszerre, ráadásul könnyű és kényelmesen kialakított. Az előző tesztben bemutatott notebookhoz hasonlóan a gyártó a vállalati szektort célozta meg és ehhez rengeteg biztonsági funkcióval látta el a készüléket, többek között ujjlenyomat olvasót és intelligenskártya-olvasót is megtalálunk az EliteBook-ban. A kialakítása és a belső tulajdonságai rengeteg alternatív felhasználási területre ad lehetőséget.

Részletesebb tesztje következik egy átlagos felhasználó szemével megközelítve:

A doboz és tartozékok

Hatalmas matt fekete elegáns dobozban érkezett a készülék, a belső bélelés hasonló a HP 250-hez, megfelelően védi a különböző ütődésektől. Tartozékok terén nincs sok választék, az alapgép és töltő mellé kapunk egy külön megvásárolható tartozékokat angolul bemutató füzetet és egy üzembe helyezési útmutatót. Az ultrabook bár nem rendelkezik optikai meghajtóval, a tartozékok között megtalálható két darab DVD is, egyiken a Windows 7 Professional 64 SP1 a másikon a Windows 8 Pro.

Külső:

Az EliteBook elegáns megjelenésű, kecses és vékony méretei impozánsak (33,8 x 23,1 x 1,89 cm). A kényelmes használat egyik legmeghatározóbb szempontja a súly, amelyből jelesre vizsgázik az ultrabook hiszen az 1,61 kg-os tömege szinte észrevehetetlen. Minőségi érzést nyújt a kidolgozottság, a fedőlap letisztult világosszürke színű, középen egy apró márkajellel, a billentyűzet és a touchpad körül szürkés árnyalatú szálcsiszolt fém. A külső megjelenése már magában felkelti a figyelmet.

Pöcökegér hozzá tartozó nyomógombokkal van, sajnos oldalsó számbillentyűzet nincs, bár ezekben a modellekben általában nem is szokott lenni. A touchpad enyhén balra elhelyezett, nagy és sima felületű és a szokásos mozdulatokra képes (nagyítás, kicsinyítés, görgetés, stb.). Az ujjlenyomat olvasó jobb oldalt található, rengeteg egyéb beállítási lehetőséggel együtt képes védeni a számítógépet, és kalibrálni egyszerű. Felül a megszokott bekapcsológombon kívül van még egy WIFI be/ki kapcsoló és egy némító gomb. Az állapotjelzők a készülék elején láthatóak.

A klaviatúra felemás érzéseket váltott ki belőlem. A háttérvilágítását nagyon hasznosnak találtam, ugyanis sötétben vagy rossz fényviszonyoknál is jól látható minden billentyű, ráadásul a gyári információk szerint cseppálló, ami szintén pozitív (utóbbit érthető okok miatt nem tudtam tesztelni), viszont a billentyűk megszokása időigényes volt számomra, ugyanis a  sima felületű kiképzése és apró mérete rengeteg félreütést eredményezett.

Bal oldalon található a tápcsatlakozó, USB 2.0 töltőport, fejhallgató-mikrofon csatlakozóaljzat (egyben), intelligenskártya-olvasó, jobb oldalon helyezkedik el az RJ-45 Ethernet (LAN), dokkoló, külső monitor, memóriakártya, DisplayPort 1.1a, 2 db. USB 3.0 csatlakozó.

Belső

Apró termete ne tévesszen meg senkit, hardveres tekintetben erős gépről beszélhetünk, a 3. generációs Intel® Core™ i5-3427U (1,8 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag) minden felhasználói igényt kiszolgál. Magas grafikus teljesítményt az Intel HD Graphics 4000 grafikus kártya nem képes nyújtani, de láthatóan a gép tervezésénél a gyors és pontos munkavégzés volt a fő szempont nem egy játékgép létrehozása. A 4 GB RAM-ot ebben az árkategóriában kevésnek találtam, de kárpótol mindenért a 180 GB tárkapacitást adó SSD meghajtó.

Utóbbi nem tűnik soknak, de a gyorsasághoz és a hosszú üzemidőhöz elengedhetetlen. A filmeknek és egyéb nagyobb tárterületet igénylő adatoknak egy külső HDD a legmegfelelőbb, hordozáshoz a 180 GB elegendő (különböző felhőszolgáltatásokkal kiegészíthető).

Egy modern gépben már elengedhetetlen a USB 3.0 kapcsolat amelyből jelen esetben 2 darabot is kapunk, a korábbi szabványhoz képest sokkal gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé.

HDMI helyett DisplayPort is az üzleti szegmenst célozza meg, hiszen utóbbi jobb teljesítményt nyújt és magasabb adatátvitelre képes hátránya, hogy csak egyes monitorok támogatják.

A gyártó az EliteBook-ban nagy hangsúlyt fektetett a dokkolási képességre, ami az irodai környezetben való felhasználásnak a lehetőségeit bővíti, a külsős tartozékkal több csatlakozó érhető el (pl.: 4 db. USB 3.0, monitorkiosztás).

Vezeték nélküli kapcsolatra rendelkezésre áll a szabványos WIFI és bluetooth, ezenkívül külön modemmel 3G és 4G LTE támogatás is lehetséges, bár utóbbinál szerintem egyszerűbb a webstick használata.

Kijelző:

35,56 cm-es (14") képátlójú kijelző HD minőségű LED háttér világítású, 1366 x 768 pixel felbontásra képes. A csillogásmentes kialakítás miatt napsütötte helyen is jól látható, oldalról történő betekintésnél a színek nem torzulnak. Erős fényereje és kontrasztos megjelenése a megszokottnál kisebb kijelző méretét jól kompenzálja, ráadásul a felbontás miatt nem is zavaró ez az átmérő. A fedőlapot tervezhették volna úgy is, hogy jobban hátra lehessen hajtani, mivel így ölben használva nem tudjuk jól pozícionálni a kijelzőt, amelynél alulról és felülről történő betekintésnél enyhe színtorzulást tapasztaltam.

Akkumulátor

Rendkívül hosszú üzemidőre képes az ultrabook. Az elsődleges akkumulátora lítiumionos 4 cellás 52 Wh amely a gyártó állítása szerint SSD meghajtó esetén akár 9 óra 30 percen át is képes üzemeltetni a készüléket. Az általam mért adat kicsit kevesebbet mutat, de így is 5-6 órát átlagos felhasználás mellett kibír, energiatakarékos üzemmódban biztosan produkálja a gyár állítását. A fejlesztők meghagyták a lehetőségét egy másodlagos akkumulátornak is, amely opcionális tartozékként megvásárolható (6 cellás, 60 Wh, lítiumion) ezzel is növelve a töltések között a felhasználás időtartalmát.

Észrevételek:

A hangszórók a készülék két oldalán kerültek elhelyezésre, amely így biztosítja a tökéletes hangzást, ráadásul szerencsére nehéz letakarni őket, ezért hangromlás asztalon és ölben tartva sem tapasztalható. Minőségileg közepesnek értékelem, a magas és mély hangokat nem a legjobban kezeli, ráadásul enyhén tompán szól.

Erősebb igénybevételnél hajlamos melegedni, ami ölben tartva kellemetlen és ezen a hűtőventillátor teljesítménye sem segít. Utóbbi jól szabályozott, átlagos használat mellett csak néha kapcsol be, akkor is alacsony fordulatszámon.

A beépített HD webkamera részlet dús felvételt tud készíteni még rossz fényviszonyok mellett is ráadásul a beépített mikrofon is jó minőségben továbbítja a hangunkat, tehát tárgyalásra és kapcsolattartásra  kiválóan megfelel.

Biztonság:

Rengeteg lehetőséget biztosít az EliteBook az adataink megvédésére. Az illetéktelenek hozzáférésének megakadályozására az ujjlenyomat olvasó és az intelligens kártya használatának lehetősége már magában megfelelő, de rengeteg egyéb programot kínál a HP, a plusz védelemért.  A „HP ProtectTools” alkalmazásával számtalan biztonsági megoldás érhető el legyen szó a fájljaink védelméről vagy a beléptetésről. Előretelepítve megtaláljuk a Microsoft Security Essentials ami helyett érdemesebb egy nagyobb gyártó vírusvédelmi szoftverét választani.

Gyári programok:

Szimpatikus, hogy előretelepítve Windows 7 Professional 64 bites operációs rendszerrel kapható az ultrabook, de a tartozékok között van egy Windows 8 Pro 64 upgrade telepítő is, amit a már meglévő rendszerre kell telepíteni, ezáltal a felhasználó dönthet, hogy melyiket szeretné használni, és mivel van egy visszaállító DVD is ezért a két rendszer bármikor felcserélhető.

A már előzőekben említett HP ProtectTools mellett van HP Support Assistant program is, ami a rendszer optimális működését figyeli, gondoskodik a legfrissebb driverek és szoftverekről. A gyártó még egyéb programokat is biztosít, de ezek használata környezetspecifikus, ezért nem elemzem őket (részletes adatlapon megtalálhatóak).


Összegzés:

A tesztleírás elég hosszúra sikerült és számtalan funkciót nem érintett, ez is azt mutatja, hogy rengeteg lehetőséget és felhasználási módot biztosít a készülék. Szkeptikusan álltam neki vizsgálni az EliteBook-ot és kellemeset csalódtam. Ár/érték arányában kimagaslóan teljesít, a 360.000 Ft-os vételár ebben a kategóriában átlagos. Nem csak presztízs  készülék, remekül használható és jó teljesítményt biztosít. Irodai szoftverek futtatására, internetes böngészésre, különböző szerkesztésekre és egyéb munkafolyamatokra kiválóan alkalmas. A teszt végére a billentyűzetet is megszoktam, a készüléket kényelmes volt hordozni, és érezhetően sok rejtett tartalékkal rendelkezik.

Képek nagyban és további fényképek: http://sdrv.ms/1g4DFMi

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy lájkkal.


További érdekes cikkek:

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje

Notebook billentyűzet alapos tisztítása

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje

Concorde tab T10 tablet tesztje (videóteszttel)

A WIN8 valódi arca – bemutató -

A legkisebb okos tesztje (Alcatel S’Pop 4030X)

Mobilklíma pro és kontra

Klíma ismertető

Az okostelefon mizéria