Rendhagyó tesztel készültem, mivel nem divat a tartósság és utóellenőrzés, bár a címben szereplő okostelefont újonnan nem teszteltem, de az interneten fellelhető róla rengeteg értékelés, nézzük kicsit más szemmel. Mennyire voltak pontosak, az első „párnapos” tesztek? Mi történik hosszútávú használat után? Megpróbálok ezekre a kérdésekre választ adni, saját készülékemből kiindulva.

Akármennyire gyorsan fejlődik ez az iparág, egy okosmobilnak legalább egy évet ki kell bírnia állapotromlás nélkül. Nézzük fél év használat után, hogyan változott a véleményem az Alcatel OT-995 készülékről.

Külső, anyaghasználat és minőség:

Fogásra még mindig kellemes, anyaghasználat szempontjából viszont sokkal silányabb minőségű, mint azt elsőre gondoltam. Meglepő módon, nagyon kopik a külseje, pedig szilikon tokkal használtam (+2000 Ft). Az illesztések mentén recseg, ropog, ez a készüléken újkorában nem volt tapasztalható. Elég kellemetlen, hogy fél év alatt ekkorát romlik az állapota, szomorú hiszen bőven az elvártnál gyorsabb ütemben amortizálódik, így a felgyorsult értékcsökkenése többletveszteséget okoz számomra. Az anyaghasználat minőségét tekintve tehát megállapítható, hogy jobb anyagok felhasználására lett volna szükség.


Kijelző:

A fóliázott kijelzőn karcolás nem tapasztalható, színe és érzékelése még mindig hibátlan. A készüléknek talán ez az egy olyan pontja, ahol az eredetihez képest nem történt változás.

Belső (szoftver, hardver):

Sajnos az eredeti sikeren, gyorsaságon és megbízhatóságon kénytelen vagyok véleményt változtatni. Az eredeti operációs rendszerrel (android 2.3) rengeteget fagyott a készülék. Szerencsére rövidesen megjelent az új (android 4.04) rendszer félhivatalosan. Mire írom, hogy félhivatalos? Az Alcatel nem volt a helyzet magaslatán, a francia ICS-hez sokkal előbb hozzáférhettek a hazai felhasználók, mint a magyar ICS-hez. Bár sok újítást tartalmazott az új rendszer, még is tele volt sok kellemetlen hibával (pl.: kamera, WIFI/3G), de legalább a fagyások száma csökkent.

A mobil „belakva” elég lomhává vált. A GPS futtatása és az útvonaltervezés hibátlanul üzemel, fagyás nem tapasztalható, a pozíciót nagyon hamar megtalálja és tartja. Ezen kívül egyéb programok egyidejű használatát kifejezetten nem szereti a kütyü (pl.: Adobe és OfficeSuit). Persze lehet több program futtatásával próbálkozni, de sajnos a kísérletezgetés minden esetben megbosszulja magát. A legrosszabb az, amikor telefonálni szeretnék és pontosan akkor fagy meg a készülék, kellemetlen és idegesítő.


Akkumulátor:

Nagyon jól eltalálta az Alcatel az akkukezelést. Intenzív használat mellett is simán bír 6-8 órát. Egy átlagos felhasználás mellett reggel a töltőről levéve estig bírja. A kategórián belül bőven felülmúlja a többieket.

Összegezve:

Felmerülhet a kérdés, hogy megbántam-e a készülék megvásárlását (50e Ft + a kiegészítők). Biztos, hogy sokkal több kompromisszumot igényel a kütyü, mint azt sejtettem. Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan fog elkopni, és hogy az 1.5 GHz processzor teljesítménye az elvárásaimnak kevés lesz. Internetezéshez kifejezetten nagy türelem kell, mivel szeret sokáig gondolkodni. Több programról kellett lemondanom, mint azt szerettem volna, nem feltétlenül erre számítottam.

Biztosra vehető, hogy az Android 4.1-es változata nem lesz elérhető az Alcatel OT-995-ös készülékéhez. Remélem az új csúcskészülékük az Alcatel Idol Ultra ezeket a gyermekbetegségeket nem örökli és jobb minőségű lesz, mint a tesztem alanya. Persze kérdés, hogy fél év múlva mi fog változni?!

(A teszt nem tekinthető általánosnak, saját tapasztalatokat tartalmaz az átlag statisztikától eltérhet)

További képek nagyban: http://sdrv.ms/13owd2C

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Az okostelefon mizéria

Samsung WB150F teszt kompakt fényképezőgép

Notebook, laptop karbantartás

Notebook modernizációja

Concorde tab Novum teszt

Concorde tab 9.7 IPS PLUS teszt

Concorde tab 9.7 IPS PLUS teszt videó

Concorde tab 9.7 IPS teszt

Concorde tab 9.7 IPS teszt videók

Notebook, laptop élettartalom növelő lehetőségek