Az emelkedő perc és SMS díjak arra sarkalják az embert, hogy alternatív megoldásokat keressen ezzel is csökkentve a kiadásokat. Nem egyszerű jól működő helyettesítő rendszert találni, és minden esetben internetdíjjal kell számolnunk. Véleményem szerint három olyan program létezik jelenleg amelyeknek széleskörű támogatottsága van, sok platformra elérhetőek és magyar nyelven is használhatóak.


Elemzésem a Microsoft-hoz tartozó Skype, a Google által üzemeltetett Hangouts és a különálló Viber nevű programot fogja érinteni. Mindhárom alkalmazáshoz aktív internetkapcsolatra van szükség, telefonálás, üzenetküldés, tartalmak megosztására egyaránt használhatóak. Videótelefonálásra „elvileg” alkalmasak, de a valóságban ez nem teljesen zökkenőmentes.

Nézzük kicsit részletesebben tudás, használhatóság és stabilitás szempontjából:

Skype:

A régi jól bevált Messenger alkalmazást feláldozva a Microsoft zászlóshajójává vált, kommunikáció terén immáron egyedüliként, maximális erőforrással bír a Skype. Vitathatatlana tény, hogy a legtöbb platformra érhető el (TV, Windows, MAC, Android, IOS, Windows Phone, Skype telefon, Linux) legyen szó PC, mobil vagy tabletről (még BlackBerry-n is). Audio és videótelefonálásra egyaránt használható, küldhetünk üzenetet és tartalmakat oszthatunk meg egymással. Ingyenes a programot használók között, de egyenleg feltöltésével kedvezményesen telefonálhatunk akár bel és külföldre. Tudással nincs probléma, viszont a sokrétűséggel annál inkább.

PC-n használni zökkenőmentesen lehet, kiváló élményt nyújt, egyszerű, jól érthető egyszóval amire tervezték működik. Problémát a különböző platformok jelentik. Android-al rendelkező egyes prémium márkák csúcskészülékein kívül, semmilyen optimalizálás sem történik. Rengeteg olyan Android-os okostelefon létezik, amelyeken részlegesen vagy egyáltalán nem lehet használni (a videótelefonálás funkcióról már nem beszélve). Negatívumként még meg kell említeni, hogy az applikáció hardverigényes és rengeteg adatkommunikációt igényel. iPhone és iPad esetében lényegesen stabilabb a rendszer de a magas adatforgalom miatt itt sem ideális a használata. Alacsony sávszélesség mellett használhatatlan a hanghívás, ilyenkor csak az üzenetküldéssel kommunikálhatunk.

Véleményem szerint rengeteget kell még fejleszteni azért, hogy stabilabb és jobban üzemelő alkalmazássá válhasson. A Videótelefonálás lehetősége adott, de jelenleg PC-n kívül kevés eszközön használható megfelelően.

Hangouts:

Szépen fejlesztette szolgáltatását a Google, kezdetekben még a Talk néven működő csak egy egyszerű chatre alkalmas applikációt megszüntették és egy egyszerű frissítéssel a Google+ programmal együtt megkaptuk a Hangouts-ot. A Microsofttal ellentétben a Google nem a rengeteg platformra kiadott applikációval próbálkozott, Android és IOS kivételével nem készített külön felületet, viszont biztosította azt, hogy böngészőből mindenki számára elérhetővé váljon. A stratégia jónak bizonyul, hiszen a házon belüli Android rendszerre illik optimalizált applikációt készíteni (tehát minden Androidos okostelefonon jól üzemel), IOS esetében meg lényegesen kevesebb eszközre kell csak fejleszteni. A böngészőből jól használható, így PC-s és különböző operációs rendszerek /mobilok/ tabletek esetében is működik a kapcsolattartás.

Google+ és Gmail-ből is használható, üzenetváltásra kiváló és még a videótelefonálás funkciója is remekül működik. A probléma nem a stabilitással vagy a kezelhetőséggel van. Használhatóság terén rengeteg fejlesztést igényel még a Hangouts, telefonálásra nem a legjobban használható, főleg olyan készülékeken ahol nincs külön applikáció. Az üzenetek érkezését nem mindig jelzi, így olyan e-mailes érzésünk lehet, hiszen csak akkor látjuk kaptunk-e valamit, hogyha belépünk a rendszerbe (vagy frissítünk). Különösebben nem generál nagy adatforgalmat, alacsony sávszélességnél döcög, hardveresen nem terheli meg a kütyünket.

Véleményem szerint akkor jó használni a Google termékét, hogyha előre meg van beszélve két fél között, hogy „chatelni vagy videótelefonálni” fognak, anélkül a „spontán” kapcsolattartásra jelenleg még alkalmatlan.

Viber:

A legjobban használható kommunikációra mobil környezetben a Viber nevű alkalmazás. Regisztrálni az aktuálisan telepített mobilban használt telefonszámmal kell, praktikus megoldás mivel így a teljes telefonkönyvnél látható ki használja a programot, nem kell külön felhasználókra rákeresni. Akiknek megadtuk a számunkat, szintén látják a regisztrációt, így külön nem kell értesíteni senkit, egyből lehet hívni vagy üzenetet küldeni. Rengeteg mobilplatformon elérhető (Android, IOS, Windows Phone, BlackBerry, Nokia, Bada) és pár hónapja Windows és Mac operációs rendszereken is. Sajnos egyes platformokon hanghívást nem lehet indítani vagy fogadni, csak szöveges üzenetek megosztására használható.

Meglepő módon jól gazdálkodik az adatforgalommal, még gyenge sávszélességnél is működik a hanghívás. Üzenetküldés és a híváskezdeményezés nagyon hasonlít a mobilokban megszokotthoz, a program rögtön jelzi ha hívásunk vagy üzenetünk érkezett. PC-t a mobilos fiókunkat kapcsolhatjuk össze, így szinkronban kommunikál a két eszközzel, az átfedéseket jól kezeli (pl.: egyiken megnézzük az üzenetet akkor a másikon eltűnik a jelzés).

Problémák azért itt is vannak. A legnagyobb előnye egyben hátrány is, mivel támogatott platform nélkül (regisztrált szám) PC-n külön nem használható. Egy számot csak egy eszközön használhatunk, a tabletek ezért kiestek ebből a körből. PC-s verzión elérhető egy „béta” videótelefonálás rész, de tapasztalatom szerint ez még nem működik. Állandó használatnál zavaró lehet, hogy kevés beállítási lehetőségünk van, üzenetváltásnál a folytonos rezgés nem kapcsolható ki. A számítógépes verzió eléggé kezdetleges, sajnos még csak angol nyelven tud (pozitív, hogy elég gyorsan fejlesztik). A telefonos applikáció nem mondható hardverigényesnek, de néha szeret megfagyni (bár ezeket a fejlesztők próbálják javítani kisebb nagyobb sikerrel).

Összegzés:

Az általam kiemelt programoknak megvannak az előnyeik és hátrányaik. A hanghívás és SMS díjak csökkentésére a Viber-t ajánlom, de ehhez a megfelelő technikai háttér elengedhetetlen, és ismerőseinknek is rendelkeznie kell a programmal. A Skype-ot kifejezetten PC-s környezetben tudom csak ajánlani (és itt egyben a legjobb), jelenleg még nem eléggé kiforrott egy nagyszabású elterjedéshez és a mobil környezetben való könnyed használathoz. A Hangouts kifejezetten videótelefonálásra ajánlom (mobil és tablet), egyszerű-gyors és egyben remek élményt nyújt. A hanghívás fejlesztésével, jobban kivitelezett applikációkkal  egy jó alternatívává válhat.

Megállapítható, hogy egy programmal jelenleg még nem lehet 100%-os lefedettséget biztosítani PC/ mobil/ tablet környezetben. Vagy használunk egyszerre két programot, vagy kompromisszumokat kötünk az elvárásainkkal. Alkalmazkodással, a fellépő kellemetlenségek elviselésével rengeteget faraghatunk a havi telefonszámlánkból.

És a facebook? Sokakban felmerülhet a kérdés, hiszen rengetegen használják, van külön chat része és minden platformon elérhető. Mégis miért nem foglalkoztam vele? Tapasztalataim alapján a facebook rettentő hardverigényes applikáció mobilokra, ráadásul eléggé instabil. Az előbbiekben említett programokat szerintem jobb választani, mint a facebook-ot.

Remélem sikerült bemutatnom néhány alternatív lehetőségeket. Amennyiben kérdésed maradt írd meg e-mailben vagy tedd fel hozzászólásként!

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy lájkkal.


További érdekes cikkek:

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje

Notebook billentyűzet alapos tisztítása

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje

Concorde tab T10 tablet tesztje (videóteszttel)

A WIN8 valódi arca – bemutató -

A legkisebb okos tesztje (Alcatel S’Pop 4030X)