Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mobilklíma pro és kontra

Az előző bejegyzésemben ígértem, hogy bemutatom az általam választott mobilklímát, tulajdonságait, fogyasztását, kivezetését és ezenkívül néhány hasznos tanáccsal szolgálok.

Először is meg kell határozni, hogy mekkora légteret szeretnénk lehűteni, és az adott tér egyéb tulajdonságaival együtt el kell dönteni mekkora teljesítményű klímát szeretnénk venni. Az én esetemben egy egész nap napot kapó 72 m3-es régi tégla építésű ház szobájának hűtése volt a cél. Nyáron nagy melegben nem ritka a 30-32 0C sötétítéssel együtt.

A megfelelő klíma kiválasztása nem is olyan egyszerű. Vizsgáltam a hűtőteljesítményt, a hűtési tényezőt meghatározó számot azaz a BTU-t (bár ez utóbbi kiszámolható a teljesítményből), és még fontos szerepet játszott a választásomban az, hogy mekkora légtömeget képes megmozgatni egy óra alatt. A fogyasztás a klíma technológiájából adódóan nem volt releváns számomra, mintahogyan az sem, hogy A+ kategóriás a készülék. Gondoljunk bele, egy klíma lehet takarékos? Valamilyen szempontból persze fontos, de csodát ne várjunk.

Kénytelen vagyok megnevezni a márkát, bár nem szeretném reklámozni, de a cikk szempontjából fontos. A választásom egy Vortex típusú 2.8 KW-os mobilklímára esett. Számomra fontos volt még, hogy maximumon 450 m3/h levegő megmozgatására képes és, hogy távirányítóval irányítható (bár utóbbi esetében kicsit átverve érzem magam). Árát tekintve 70-90e forintért lehet megvásárolni, így az alsó középmezőnyben található.

Nézzük részletesebben a mobilklímát:

Tény: Hűt és mindezt elég gyorsan teszi, na de a többi…

3 Tovább

Klíma ismertető

A hőségre való tekintettel sokakban megfordulhatott előző héten az a gondolat, hogy vásárol valamilyen levegő hűtő/mozgató eszközt. Nem egyszerű a döntés, és sajnos az internet sincs segítségünkre. Rengeteg a fals adatot és információt tartalmazó oldal, jószerivel a fórumokat átböngészve tud az ember némi információt beszerezni, de ezek többsége elég régi, és szintúgy felhasználóktól származnak.

Úgy gondolom, hogy a "klímatudós" kifejezést használhatom magamra, mivel 3 hét intenzív keresés és olvasás következtében, a sok fölösleges információt kiszűrve, végre tudom mit kell nézni, hogyan kell tervezni, ezt most megosztom veletek.

Az előző heti nagy meleg előtt már beszereztem egy mobilklímát. Nálam ez tervezett volt, mivel nagyon meleg szobában élek (rossz fekvésű, korszerűtlen szigetlelésű). A választás nem is olyan egyszerű, bár úgy tűnik, hogy a piacon rengeteg klímafajta létezik, jobban utánajárva rájövünk, hogy többnyire ugyan azok a termékek más-más néven szerepelnek az eladóknál (de azért még így is nagy a választék). Az ár kérdésre is fontos odafigyelni, mivel egy adott termék gondos utánajárásával akár 30%-ot is megspórolhatunk (ki milyen árréssel dolgozik).

Az első kérdés amit fontos eldöntenünk, hogy "Milyen típusú klímát vegyünk?".

Létezik: sima ventillátor, léghűtő, mobilklíma, ablakklíma, splitklíma

Az első kettőt egy kalap alá veszem, mivel ezek csak a levegőt keringetik, de nagy melegben csak a meleg levegőt képesek kifújni, ami valljuk be nem sokat ér. A léghűtő a legnagyobb tévedések központja, és előszeretettel állítják úgy be a kereskedők, mintha ezek klímák lennének. TÉVEDÉS!

A léghűtő a párásítás elvén működik, ami egy bizonyos ideig használható, de inkább a hőmérséklet szinten tartásához mintsem hűtéséhez (utóbbi is csak egy kis szoba esetén érvényes). Állandó jégutánpótlást igényel, ami mérettől függően általában 3 óránként esedékes. Ez a fagyasztónak sem tesz jót, és ráadásul nem sokat ér. A levegőt egy idő után telíti párával, ami a meleget még elviselhetetlenebbé teszi, ugyanis a magas páratartalom gátolja az optimális izzadást és ezzel a test saját hűtőrendszerét bénítjuk meg. Elmondható még róla, hogy hangos, áramfelvétele duplája egy sima ventillátornak (cc=100 W/h), ára magasabb (cc=15-20 e Ft.).

Split:

A klíma kiválasztásában sokat számít az adott hely körülményei és a pénztárcánk mélysége. A klímák közül mindenesetben a split a "csúcs", a legkevésbé zavaró és egyben a legjobb optimummal ez a típus rendelkezik. Sajnos egyben ez a legköltségesebb fajta, egy komplett szerelés (készülékkel együtt) minimum 150e Ft-tól kezdődik. Egy külső és belső egységgel rendelkezik, amit rézcső köt össze (hűtőközeg továbbítására). A külső egység szolgálja a felmelegedett gáz lehűtését, a belső egység a beltér levegőjét hűti. Ezek fix telepítésűek, és a külső egységet nem minden esetben szerelhetjük fel (különböző típusú épületeknél tilos!). Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy felszerelhetjük-e a homlokzatra, kérjünk állásfoglalást a területileg illetékes önkormányzattól, ezzel bebiztosíthatjuk a befektetett pénzünket (a szerelő ezért nem kérhető számon). Halk, a klímák közül a legjobb hatásfokkal üzemel és csak annyi áramot vesz fel, amennyire éppen szükség van (EU-s szabály szerint, már csak inverteres klímák kaphatóak).

1 Tovább

Notebook, laptop élettartalom növelő lehetőségek

Egy átlag hordozható számítógép élettartalma 2 - 5 év közé tehető (felhasználástól függ). Egy teljesen átlagos kütyü 110 - 130 ezer forintba kerül, ezért érdemes odafigyelni rá, évekkel hosszabbíthatjuk meg a működési idejét. A leggyengébb láncszem az akkumulátor, technológiától függően (és persze a felhasználástól), átlag 0,5 - 3 évet bírnak (12 ezer forinttól kezdődnek). Ezt követi az összes mozgó alkatrész (hűtő ventilátor, HDD, optikai megható, stb.). Extrém felhasználási körülmények között lehetséges a lapkák kiégése, a kijelző meghibásodása (leggyakoribb a pixelhibák).

Nézzünk egy-két lehetőséget az alkatrészek üzemidejének meghosszabbítására.

Akkumulátor:

A legtöbb forgalomba lévő notebook akkumulátor lítium-ionos. Sok a tévhit ezzel az akkufajtával kapcsolatban. Az akkumulátort formázni nem kell, az első használatkor is akkora teljesítményt ad le, mint az 50. vagy 400. ciklusnál. Kényes a hőmérsékletre, ezért kerülendő a magas hőmérsékleten való tárolása/használata (de a nagyon hideget sem szereti), egy akkumulátor a legjobban szobahőmérsékleten érzi magát. Rengeteg biztonsági mechanizmus van egy lítiumos akkumulátorban. Így túltölteni nem lehetséges. Havonta egyszer érdemes lemeríteni (cellák rendeződjenek). Sokszor teljesen lemeríteni az akkumulátort nem érdemes (biztonsági lehetőség itt is adott), ha a Windows bejelez és 5%-nál lekapcsol, ne kapcsoljuk vissza (fölösleges, és ártalmas lehet). Tapasztalatból (valóságot nem feltétlenül tükrözi): érdemes 50% fölött tartani a töltöttségi szintet (a havonta esedékes lemerítés itt is adott), ha gyakran használjuk akkumulátorról érdemes néha kis időre rádugni a töltőre. Csak a gyári töltőt használjuk (saját érdekünk).

Tisztántartás:

A tisztántartás nem csak a komfortérzetünket javítja, hanem a notebook (asztali gép esetében is igaz) élettartalmát is növeli.

A cikk végén képekkel bemutatok egy notebook (ASUS K50IN), hűtőjének és billentyűzetének tisztítását (nem ilyen modellek esetében is a technika ugyan ez).

3 Tovább

Kütyü tesztek

blogavatar

Újdonságok, műszaki technikák bemutatása, tesztelése. Számítástechnika, laptop, notebook, tablet, szoftver, hardver egyszóval kütyük.

Utolsó kommentek