Egy átlag hordozható számítógép élettartalma 2 - 5 év közé tehető (felhasználástól függ). Egy teljesen átlagos kütyü 110 - 130 ezer forintba kerül, ezért érdemes odafigyelni rá, évekkel hosszabbíthatjuk meg a működési idejét. A leggyengébb láncszem az akkumulátor, technológiától függően (és persze a felhasználástól), átlag 0,5 - 3 évet bírnak (12 ezer forinttól kezdődnek). Ezt követi az összes mozgó alkatrész (hűtő ventilátor, HDD, optikai megható, stb.). Extrém felhasználási körülmények között lehetséges a lapkák kiégése, a kijelző meghibásodása (leggyakoribb a pixelhibák).

Nézzünk egy-két lehetőséget az alkatrészek üzemidejének meghosszabbítására.

Akkumulátor:

A legtöbb forgalomba lévő notebook akkumulátor lítium-ionos. Sok a tévhit ezzel az akkufajtával kapcsolatban. Az akkumulátort formázni nem kell, az első használatkor is akkora teljesítményt ad le, mint az 50. vagy 400. ciklusnál. Kényes a hőmérsékletre, ezért kerülendő a magas hőmérsékleten való tárolása/használata (de a nagyon hideget sem szereti), egy akkumulátor a legjobban szobahőmérsékleten érzi magát. Rengeteg biztonsági mechanizmus van egy lítiumos akkumulátorban. Így túltölteni nem lehetséges. Havonta egyszer érdemes lemeríteni (cellák rendeződjenek). Sokszor teljesen lemeríteni az akkumulátort nem érdemes (biztonsági lehetőség itt is adott), ha a Windows bejelez és 5%-nál lekapcsol, ne kapcsoljuk vissza (fölösleges, és ártalmas lehet). Tapasztalatból (valóságot nem feltétlenül tükrözi): érdemes 50% fölött tartani a töltöttségi szintet (a havonta esedékes lemerítés itt is adott), ha gyakran használjuk akkumulátorról érdemes néha kis időre rádugni a töltőre. Csak a gyári töltőt használjuk (saját érdekünk).

Tisztántartás:

A tisztántartás nem csak a komfortérzetünket javítja, hanem a notebook (asztali gép esetében is igaz) élettartalmát is növeli.

A cikk végén képekkel bemutatok egy notebook (ASUS K50IN), hűtőjének és billentyűzetének tisztítását (nem ilyen modellek esetében is a technika ugyan ez).