Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Samsung Galaxy Express az elfeledett okostelefon tesztje

A napokban pár óra erejéig ki tudtam próbálni a Samsung egy kevésbé ismert modelljét az Express névre keresztelt 4.5"-os okostelefont. Ár/érték szempontjából talán kicsit túlárazott, de tudás és gyorsaság tekintetében kifejezetten jól sikerült a készülék. A kijelző gyönyörű, színdús és oldalról szinte 180 fokos betekintést biztosít a Super AMOLED technológia. A duplamagos processzora nem a legerősebb, mégis megfelelő teljesítményt nyújt, ráadásul rendelkezik LTE kapcsolódási lehetőséggel ami miatt képes a leggyorsabb mobilinternetes sebesség eléréséhez. A készülék sokaknak ismeretlen lehet, mivel nem sok reklámot kapott, pedig tulajdonságai kimagaslóak, még NFC is belekerült.

A rövid tesztelés alatt a tapasztalataim pozitívak voltak, amelyeket a következőkben részletesen ismertetek.

1 Tovább

Debütál az Alcatel one touch fire

Nagy port kavart amikor a Mozilla (böngészőjéről híres) bejelentette, hogy kiadja a firefox operációsrendszerét és ezzel a piacon domináló iOS, Android és Windows platformok riválisává válik. November 4-től a Telekom kínálatában is elérhető az Alcatel által gyártott one touch fire nevű okosmobil amelyen Firefox OS található. A Telekom a debütálás előtt egy héttel biztosított számomra egy tesztkészüléket amelyet így részletesen tesztelni tudtam.

Egy alsó árkategóriás belépőszintű készülékről van szó amely a tesztidőszak alatt vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. A rendszerben vegyítve találhatunk iOS-hez és Android-hoz hasonló megjelenést, sajnos számtalan remek megoldás mellé sok negatív tulajdonság is társult. Feltöltőkártyás csomagban a 19.990 Ft-os vételár elég barátinak mondható és egyben ez az egyik nagy előnye. Egy új rendszer új szokásokat igényel, de azért aki már fogott okosmobilt, hamar eligazodik itt is. Nem egy erőgép, viszont a böngészője hibátlan, lényegesen stabilabbnak éreztem mint a konkurens Android-on a Chrome-ot. A külső remekül sikerült, a Mozilla Orange szín merész és egyben exkluzív. Ár/érték szempontjából ismerkedőknek és kezdőknek jó választás lehet, de azért kompromisszumokat igényel.

5 Tovább

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

A gyártónál tett látogatásomkor a fejlesztőkkel beszélgettem, amikor is kifejtettem a phablet (azaz az 5"-nál nagyobb mobil) szemben támasztott ellenérzéseimet. A vezető fejlesztő úgy gondolta nem áll neki szóban meggyőzni, inkább ad egy rövid teszt idejére egy újszériás dual SIM-es 5000-es okosmobilt, azzal a kitétellel, hogy használjam és csak utána mondjak véleményt. Az előzőekből kiindulva tehát vegyes érzésekkel álltam neki tesztelni az új jövevényt.

Az első óra után rájöttem, a rengeteg funkciót bemutatni nem lesz egyszerű. A tesztet a hossza miatt főpontokba szedtem, ezért mindenki a maga számára érdekes tartalmat könnyen megtalálhatja.

Kicsomagolás (a doboz tartalma):

0 Tovább

Mobilklíma pro és kontra

Az előző bejegyzésemben ígértem, hogy bemutatom az általam választott mobilklímát, tulajdonságait, fogyasztását, kivezetését és ezenkívül néhány hasznos tanáccsal szolgálok.

Először is meg kell határozni, hogy mekkora légteret szeretnénk lehűteni, és az adott tér egyéb tulajdonságaival együtt el kell dönteni mekkora teljesítményű klímát szeretnénk venni. Az én esetemben egy egész nap napot kapó 72 m3-es régi tégla építésű ház szobájának hűtése volt a cél. Nyáron nagy melegben nem ritka a 30-32 0C sötétítéssel együtt.

A megfelelő klíma kiválasztása nem is olyan egyszerű. Vizsgáltam a hűtőteljesítményt, a hűtési tényezőt meghatározó számot azaz a BTU-t (bár ez utóbbi kiszámolható a teljesítményből), és még fontos szerepet játszott a választásomban az, hogy mekkora légtömeget képes megmozgatni egy óra alatt. A fogyasztás a klíma technológiájából adódóan nem volt releváns számomra, mintahogyan az sem, hogy A+ kategóriás a készülék. Gondoljunk bele, egy klíma lehet takarékos? Valamilyen szempontból persze fontos, de csodát ne várjunk.

Kénytelen vagyok megnevezni a márkát, bár nem szeretném reklámozni, de a cikk szempontjából fontos. A választásom egy Vortex típusú 2.8 KW-os mobilklímára esett. Számomra fontos volt még, hogy maximumon 450 m3/h levegő megmozgatására képes és, hogy távirányítóval irányítható (bár utóbbi esetében kicsit átverve érzem magam). Árát tekintve 70-90e forintért lehet megvásárolni, így az alsó középmezőnyben található.

Nézzük részletesebben a mobilklímát:

Tény: Hűt és mindezt elég gyorsan teszi, na de a többi…

3 Tovább

Magyar cégek a nagyok ellen (MyAudio, Wayteq, Concorde)

A minap olvastam egy cikket (ITT olvasható), amiben az szerepelt, hogy egy magyar cég leelőzte a Samsung és Apple gigavállalatokat hazánkban. Konkrétan a MyAudio márkáról és annak kitalálójáról volt szó. A riportból hiányoltam a másik két magyar vonatkozásban fontos és kiemelkedő eredményeket elérő vállalatokat a Wayteq és a Concorde márkákat, ezért most egy lényegesen rövidebb a személyi riportokat mellőzve összehasonlítom a vállalatokat (tisztán a számokat és eredményeket értékelve).

Nem kérdéses, hogy mind a három cég komoly fejfájást okoz a nagy gyártóknak. Jól használható, magyar pénztárcához méretezett készülékeket gyártanak és manapság a tableteken túl megjelentek a mobilpiacon is. Szintén igaz rájuk, hogy főként Magyarországon tevékenykednek, a készülékeket Kínában gyártják (saját specifikációk szerint) és utána ezeket importálják. Magyar fejlesztők álmodják meg a készülékeket, Magyarországon maradnak a bevételek és itt adóznak. Választásunkban utóbbi lehet a legszimpatikusabb, mivel így a profit is itt marad nem vándorol külföldre (védjük a magyar piacot).

Árbevétel tekintetében a 2011-es év és 2012-es év egyértelmű győztese a MyAudio, hiszen egy év leforgása alatt több mint duplájára tudta emelni az árbevételét. A másik két cég is növekedett, bár nem ilyen nagy százalékban.

A MyAudio sikereit árnyékolja a kötelezettségei, hiszen árbevételének növekedésével szinte arányosan nőtt a kinnlevősége. Egyedüliként a Wayteq-nek sikerült csökkenteni a kötelezettségeit.

0 Tovább
«
12

Kütyü tesztek

blogavatar

Újdonságok, műszaki technikák bemutatása, tesztelése. Számítástechnika, laptop, notebook, tablet, szoftver, hardver egyszóval kütyük.

Utolsó kommentek