Hosszabb kihagyást követően, a Concorde legújabb termékét a NOVUM tesztjét szeretném bemutatni. Az új tab 2012.11.21-én kerül forgalmazásba, ezért „csak” egy tesztkészüléket kaptam. A tesztdarab megegyezik a majd forgalomba kerülő tabbal (külső, belső, hardver, szoftver), de ezen még a felségjelzések (logó, szériaszám, stb.) nincsenek feltüntetve, és a doboza sem a végleges. Az ára már ismert, meglepően alacsony (a tudásához képest) 65.000 Ft-ba fog kerülni. Ezért az összegért kapunk egy jól működő, kiváló supportal rendelkező tabot, egy szinkron és OTG kábellel és egy hálózati töltőt. Az ajándék billentyűzetes tokot elhagyták, de így legalább olcsóbb a készülék.

Az utolsó Concorde tab tesztem óta (IPS PLUS) nem lazsáltak a fejlesztők. Megjelent egy nagyon jó ár/érték arányú kisebb tabletjük a One, és az operációs rendszert is fejlesztették 4.1 Jelly Bean-re. Megjegyzem a „nagy” gyártók többsége még a 4.0-ás Ice Cream Sandwich rendszerre is döcögősen álnak át (ha egyáltalán fejlesztenek), a Concorde már a 4.1-es rendszert is kiadta, értékelendő tudván nem egy nemzetközi hátterű vállalatról, hanem egy Magyar cégről van szó.

Nézzük a Concorde legerősebb gépének a NOVUM tesztjét. A készülék az igen jól sikerült IPS PLUS belsejét kapta, de annak hibáit javították, egy erős ráncfelvarráson esett át. Főként arról fogok írni, ami változott az IPS PLUS-hoz képest.  A NOVUM külseje sokban eltér elődjétől. Anyagfelhasználás terén a hátlap AlMg-ból (alumínium magnézium) készült és ezüstszínű, kivéve a csatlakozók résznél ahol fekete műanyag a borítás. A hangszóró nyílása visszakerült a hátlapra (akár az IPS sima esetében), melynek hangja asztalra lerakva elég halk, oldalt jobban tetszett. Újdonság, hogy a hangerőszabályzó gombok a hátlap tetejében található, nem az oldalán, ezért a lekerekítés sokkal szebbre sikerült. A szokásos helyén megtalálható rajta a 2 MP-es kamera. Összességében kicsit könnyebb (628 g) elődjénél (pontos adatok hiányában, a házi mérleg segített). Első kézbevételre is érezhető a minőségi anyagfelhasználás, szép kialakítás (öntés nyomok nem láthatók).

Rengeteg negatív visszajelzés olvasható a hivatalos fórumon az elődnél rosszul elhelyezett csatlakozók miatt (nekem nem volt vele problémám, a simához képest jobb volt), ezért az új kütyün, egy oldalon található az összes. Szerencsére a felesleges gombokat eltüntetve a hangerőszabályzón kívül (ami a hátlapon van) csak egy bekapcsoló gomb található a NOVUM-on (mellette: TF Card, Reset, HDMI, HOST, OTG, DC-9V (töltő), 3.5 Jack). Újra elérhető a pici reset gomb, de a kapcsoló 7 másodperig nyomva tartása is aktiválja a resetet. Újdonság, bár az átlag felhasználónak nem jelent semmit, hogy a töltő 9V-os lett. Pár napos használatot követően, jó döntésnek bizonyul ez az új elrendezés, hiszen könnyebb megfogni, ha esetleg töltjük és fülhallgatóval használjuk.

Szoftveresen gyárilag telepített 4.1 Jelly Bean-el lehet majd megvásárolni. Ez már a PLUS-hoz képest egy módosított rendszer, apró hibajavítások, és kényelmi funkciókkal bővült (felhasználói visszajelzések alapján). Legfeltűnőbb, hogy az állapotsorról virtuális gombbal állítható a hangerő (mint az ICS 4.04-ben), és a hálózatkezelést is fejlesztették.

Főbb paraméterek:

Processzor

RockChip RK 3066 Dual Core 1,6 GHz

Kijelző

9,7" IPS, 1024 x 768 pixel

Memória

16 GB ROM / 1 GB RAM

Operációs rendszer

Android 4.1 Jelly Bean

Csatlakozók

3.5mm audio jack, Bluetooth, HDMI, USB, WiFi

Beépített kamerák

2x2 megapixeles

Akkumulátor

9V, 7600mAh Li-Ion

Méret

242 x 186 x 9,7 mm

Szerencsére az új házzal már meg tudták oldani a PLUS-nál tapasztalható WIFI gyengeséget. A képeken is látható, hogy az új tab a WIFI jelet sokkal jobban fogja, mint a PLUS vagy akár a sima IPS.

A tablet mellé érdemes lehet néhány kiegészítőt vásárolni, a jobb használatért vagy állapotmegóvásért (igény szerint), néhány lehetőséget ismertetek. A NOVUM mint elődje gyárilag fóliázva érkezik (kettő fólia van rajta, egyik a szállítási, másik a védőfólia). Ezért a kijelzőre védőfóliát külön vásárolni már nem kell, de a külsejét érdemes megvédeni egy tokkal.

Egyszerű sima tokot, ami még árban is megfizethető, nehéz találni (méret legyen, biztosan beleférjen, stb.). Végre a Concorde kínálatában is megtalálható lesz egy egyszerű, olcsó mégis minőségi érzetet keltő műbőr tok (kb.:1700 Ft). Bármilyen másik tok vásárlása esetén ajánlom, hogy először próbáljuk ki és csak megfelelő méretet vegyünk (túl nagy sem jó).

Sok kérdést kaptam az előző tesztnél, hogy milyen internet kapcsolati lehetőségek állnak rendelkezésre a tabnál. A NOVUM esetében a szokásos WIFI-n kívül, lehetőség van még Ethernet csatlakozóval kapcsolódni a hálózathoz (külön kiegészítővel) és webstickkel. A 3G dongle használata előtt érdemes átnézni a kompatibilis eszközöket tartalmazó listát (hivatalos oldalon elérhető). A készülék sokfajta sticket kezel, de sokaknál lehetnek problémák. Ha biztosra akarunk menni, a Concorde kínálatában fellelhető független 3G stick (kb.:10000 Ft.), de a mobilszolgáltatóknál is létezik kompatibilis darab (vásárlás előtt érdemes kipróbálni).

Végezetül pár sor a navigációról. A fórumot olvasva, rengeteg az érdeklődő a navigáció iránt. Véleményem szerint egy majdnem 10”-os tab nem navigálásra való, de úgy látom, hogy nagy az igény rá, hiszen a Concorde kiadta saját márkás Bluetooth-os GPS vevőjét. A tesztkészülék mellé kértem egy ilyen vevőt is, és kipróbáltam. Meglepően gyorsan csatlakozott a műholdhoz és a tabhoz is, és a navigálása is pontos és zökkenőmentes volt, de a véleményem nem változott, egy 10”-os tabot nem navigálásra fogok használni. Akinek szüksége van arra, hogy a NOVUM-al navigálni tudjunk, megveheti ezt a GPS vevőt (kb.: 10000 Ft).

Összességében ez a ráncfelvarrás nagyon jól sikerült. Ár/érték arányban egy remek készülék a NOVUM. Ajánlom mindenkinek, nekem tetszett. A WIFI panaszokra a gyors javítás, remek stratégia, kap egy plusz pontot a cég. A hosszú üzemidő, szép kijelző (nagy betekintési szöggel), gyors rendszer biztos fejfájást fog okozni a hasonló készülékeket gyártó cégeknek (kíváncsian várom, karácsonyra mivel jelennek meg). Internetezésre, szövegolvasásra, játékra egyaránt kiváló. Karácsonyi ajándéknak ajánlom, biztos sikert arat.

Frissítés kérdése: A Concorde hivatalos közleménye, hogy előreláthatóan a 7015, One, IPS, IPS PLUS, NOVUM esetében is várható a 4.1.2-es rendszerfrissítés.

Köszönöm a Concorde-nak, hogy biztosította számomra a készülékeket. Remélem a teszt megfelelően bemutatta a készüléket. Amennyiben kérdésed maradt, írd meg egy e-mailben vagy kommentben és megpróbálok válaszolni.

A Concorde nem unatkozik, lesznek még meglepetések karácsony előtt, erről később.

(kiszivárgott képek az új várhatóan 8”-os gépről)

További képek nagyban: http://sdrv.ms/Tz9VrB

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Concorde tab 9.7 IPS teszt

Concorde tab 9.7 IPS teszt videók

Felhőszolgáltatások Windows és Android rendszerekhez.

Notebook, laptop élettartalom növelő lehetőségek

Androidos készülékre hasznos programok

Milyen Notebookot vegyünk?

Hordozható számítógépek összehasonlítás