A Koobe márka sokaknak ismeretlen lehet, pedig 2008-as piacra lépésükkel az elsők között kezdtek el hazánkban e-könyv olvasókat forgalmazni. Magyar cég amelynek főprofilja az eTintás e-könyvolvasók és táblagépek forgalmazása. Az ünnepek közeledtével három új készülék jelent meg a kínálatukban ( 2 db. e-book olvasó, 1 db tablet), amelyekből biztosítottak egy-egy tesztkészüléket a Kütyü tesztek blog számára.

A következőkben az IRIS és Slimbook HD névre hallgató e-könyvolvasók tesztje olvasható, amelyek technológiája egymástól teljesen eltérő mint ahogyan az árazásuk is. Az előbbi egy 7”-os LCD kijelzős kicsit nehézkes készülék, ezzel ellentétben az utóbbi egy 6”-os eInk (e-tinta) kijelzős HD felbontású könnyed készülék. A 16.990 Ft-os IRIS az alsó osztályba sorolható, de 26.990 Ft-os Slimbook HD sem mondható drágának a középosztály egy remek indulója. Olvasásra remekül használhatóak, a legtöbb formátummal elboldogulnak, de a menük kialakítása kicsit bonyolult és megszokást igénylő. A tesztelés alatt apróbb hibáktól eltekintve hozták a tőlük elvárható szintet, karácsonyi ajándéknak remek választás lehet mind a két készülék.

Részletesebb tesztjük következik:

Doboz és tartozékok:

Egyaránt figyelemfelkeltő, elegáns dobozban kaphatóak, színes és ezáltal vidám kinézetűek. Tartozékok tekintetében nincs nagy választék, egy használati útmutató, garanciajegy és adatkábelen kívül más nem található. Hiányoltam a fülhallgatót és a töltőfejet, hiszen így a multimédia és mobilitás lehetősége korlátozott.

Külső:

Az IRIS egy vaskos külsejű (187,4x128,5x11,8 mm) olvasáshoz (egykezes használathoz) egy kicsit nehézkes (280 gramm) matt fekete készülék. Fogásra kellemes, a borítása gumiszerű ezért jól tapad, viszont az ujjlenyomatokat is nagyon gyűjti. Nincs műanyag hatása és az illesztékek is jól kidolgozottak, talán egy kicsit az élek lehetnének jobban lekerekítettek. A könnyed megfogást elősegíteni hivatott a hátlapon kialakított hosszirányú bevágás, amelyre szükség is van.

A hátlapján a márkajel mellett található a hangszórója aminek minősége közepes. A kezelőszervek (nem érintőkijelzős) az alap megfogás szerinti az előlap hosszanti jobboldalára kerültek. A gombok méretével nincs probléma a nyomáspontok is jól kalibráltak, viszont a háttérvilágítás hiánya miatt nehezen megtalálható az éppen használni kívánt gomb és ráadásul a magyarázóábra is egyszínű a házzal ami szintén nem segíti a könnyed eligazodást. Idő után belejön az ember, de az utóbbi tulajdonság a kezdeti „ismerkedő” státuszban elég idegesítő volt, lámpát kellett kapcsolnom a helyes gomb megtalálásához.

A joystick kialakítása nagyon a ház peremére került, de szerencsére a lapozó gomb jól elkülönül, ezáltal könnyen használható. Alul a bekapcsológomb felül a 3.5 mm Jack aljzat található, felül az oldalán kapott helyet a microUSB és microSD foglalat.

 

                A Slimbook HD egy kellemes fogású vékony (119 x170x8 mm) és egyben könnyű (185 gramm) készülék. Megfogásra érezhetően a műanyag dominál, a fekete házszínt az oldalán körbefutó szürke díszítőperem töri meg. A kidolgozottságra láthatóan odafigyeltek, az illesztékeket nem lehet észrevenni, az élek lekerekítettek. Sajnos az ujjlenyomatokat mérhetetlenül gyűjti. A hátlapon egy strapabíró levehető műanyag elem mögé került a microSD foglalat, elsőre beletelt pár percbe mire le tudtam operálni a panelt.

A hátlapon a márkajelzésen és a levehető panelen kívül más nem található. A kezelőszervek (nem érintőkijelzős) az előlapra kerültek, az alap megfogást nem akadályozzák, gyorsan megszokhatóak és egyben kiválóan használhatóak. A lapozó gomb bár a balkezeseknek kedvez, jobbkezesként elboldogultam vele.

A bekapcsológomb, 3.5 mm Jack aljzat, microUSB foglalat és hangerőszabályzó egy helyre kerültek, a rövidebbik oldalon felül találhatóak. A készülék kézbarát és könnyen irányítható, viszont a csúszós felülete egy kicsit zavaró volt.

Kijelző:

A két készülék kijelzője nagyban eltér, hiszen az IRIS-nek LCD a Slimbook HD-nak eInk technológiájú. Utóbbi mondható az „igazi” e-könyvolvasónak mivel az e-tinta hasonlít legjobban egy hagyományos könyv megjelenéséhez és energiában is lényegesen kevesebbet fogyaszt ráadásul a szemet is kevésbé fárasztja.

Az IRIS 800x480 pixel felbontásra és 16,7 millió szín megjelenítésére képes (16:9 képarányú). A csillogásmentes kijelző napos helyen is jól látható, ráadásul több variáció választható a könyv háttérszínének és betűszínének. Az állandó háttérvilágítás sötétben zavaró lehet (bár elég jól szabályozható), de legalább képnézegetésre is alkalmas a készülék.

A Slimbook HD egyik nagy előnye a HD felbontás azaz 1024x768 pixel. Hasonlóan az olcsóbbik testvéréhez itt is csillogásmentes a kijelző, ezért napos helyen sem kell hunyorogni, jól látható. Az E-Ink technológia csak 16 szürke árnyalattal rendelkezik, viszont nagyon jó kontrasztarányú. Néha kézi frissítésre rá kellett nyomnom, mivel szellemképes volt a kijelző, de ezenkívül semmilyen problémát nem találtam.

Akkumulátor:

Nem könnyen merül egyik készülék sem, de összehasonlítani a technológiai különbségek miatt nem lehet őket. A Slimbook HD a gyár állítása szerint több ezer oldal elolvasását teszi lehetővé egy töltéssel (1500 mAh Li-Ion), az IRIS 6 órányi filmezésre elegendő energiát képes tárolni (2500 mAh Lithium Ion). Használat közben jól bírták a készülékek, de az e-tintával szemben az LCD panel lényegesen többet fogyaszt, ezért hosszabb útra inkább a Slimbook HD-t ajánlom.

Tulajdonságok:

Mindkét készülékben elérhető a zenelejátszás funkció, ráadásul olvasás közben egyszerűen állítható. Egyaránt a menük kialakítását bonyolultnak találtam, egyes funkciók megtalálása időt igényelt. Pozitív tulajdonság, hogy a szövegkörnyezet jól kalibrálható, a betűk méretének rengeteg variációja érhető el.

Az IRIS előnyös oldala, hogy nem csak egy olvasó, filmezhetünk is rajta. A gyorsaságával nincs probléma, a könyveket gyorsan tölti be, a lapozási sebesség egyenletes. Automatikusan képes elvileg elforgatni a kijelzőt, de a tapasztalataim alapján ez a rész nem működik megfelelően, ezért kikapcsoltam (bár szerintem nincs is rá szükség). A 4 GB belső memórián rengeteg könyvet és zenét tárolhatunk, de microSD kártyával 32 GB-ig bővíthetjük a tárterületet.

A Slimbook HD egy vérbeli e-könyvolvasó. A menüje érthetőbb és egyszerűbb mint a kistestvéré, de még így is bonyolultnak találtam. Funkcióit tekintve az olvasás és a hozzá kapcsolódó műveletek egyszerű elvégzésére alkalmas. Sajnos elég lassú, legalábbis a könyvek betöltésénél sokat időzik, de utána szerencsére a lapozás gyors és egyenletes. A hangerőszabályzó fizikai gombjait kifejezetten hasznosnak találtam, a szintén 4 GB belső memória itt is bővíthető 32 GB-ig microSD kártyával.

Specifikációk (száraz adatok):

Összegezve:

Ár/érték szempontjából mind a két készülék remek választás. Vannak erősségeik és gyengéik, de összegezve amire tervezték őket, remekül használhatóak. Kisebb hibáktól eltekintve, némi türelemmel az olvasni vágyók kedvencévé válhat bármelyik készülék. Az IRIS erőssége, hogy nem csak olvasásra használható, akár filmezhetünk is rajta, a Slimbook HD a megjelenítésével és az energiafelhasználásával győzött meg. Az utóbbi lassú reagálása néha idegesítő, főleg ha véletlenül rossz könyvre nyom rá az ember, előbbi hátránya lehet a korlátozott kapacitás és nehéz kialakítás. Ajánlom mindkét készüléket a tesztben leírt tulajdonságok tudatában.

Köszönöm a Koobe Magyarország Kft.-nek, hogy biztosította a készülékeket egy rövid tesztidőszakra!

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Samsung Galaxy Express az elfeledett okostelefon tesztje

Prestigio MultiPhone 4505 Duo teszt

Debütál az Alcatel one touch fire

Eredeti vagy utángyártott akkumulátort válasszunk?

Tippek számítógépek őszi nagytakarításához

Új korszak: Windows 8.1 teszt

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje