Már többször írtam a korábbi okostelefonomról, aminek minősége és teljesítménye lényegesen elmaradt az elvárható szinttől. Meguntam, keresgéltem és gyűjtöttem majd a végén megvásároltam a Sony egy igazán furcsa elnevezésű okostelefonját az Xperia SP-t.

Régen jelentkeztem már kütyü tesztel, de mint már sokszor írtam, ha van mit, akkor tesztelek, ezért most a Sony termékét veszem górcső alá, kivesézem előnyeit és hátrányait a tőlem már megszokott értékelési módszerekkel.

Miért pont az SP? A neve kifejezetten elrémített, viszont hasonló tudású és árazású készülék jelenleg még nincs a piacon. Az LTE megléte fontos szempont volt a keresgélésemnél, de az erős processzor és 4.3 - 5 col közötti kijelzőméret is szempont volt illetve a minimális 2000 mAh akkumulátor. Előrevetíthetem, nem csalódtam, mondjuk egy használhatatlan telefon után már szerintem minden működőképes készülék megfelelt volna.

Külső, doboz és tartozékok:

A készülékdoboz elegáns, vékony négyzetes kialakítású. Kibontása logikátlan és a benne elhelyezkedő készülék nincs jól kibélelve (könnyen bekapcsol a dobozban szállításkor), de végül is a lényeg, hogy sértetlen legyen a kütyü, ami az esetemben teljesült, tehát nem lehet panaszom.

A doboz tartalmazza a már említett Xperia SP készüléket, egy adatkábelt és töltőfejet, és egy headsetet. Utóbbiról több helyen olvastam, hogy közepes minőségű, amit én cáfolnék, mivel a hangerősséggel és hangminőséggel szerintem nincs semmi probléma, élvezhető és kellemes. Rengeteg papírral „gyors használati útmutatóval” van teleszemetelve számtalan nyelven, amit helykitöltő hatásúnak éreztem.

A készülék vitathatatlanul szögletes, erősen műanyag hatású feketeszínű. Összeillesztéssel nincs probléma, nem recseg, ropog, minőségileg korrekt. Talán az alsó értesítő ledsor egyedi kialakítása a hátlapot nézve nem a legjobban illeszkedik, de mivel én tokban használom, nem is látom. A külseje natúr, semmi giccs, az előlapon egy márkanév a hátlapon a típuscsalád megnevezésén kívül más megjelölést nem tartalmaz. Elsőre meglepett, hogy a 155 grammos súlyát mennyire érezni lehet, de relatív gyorsan megszokható, akárcsak a méreteit (130.6x67.1x9.98 mm).

A hátlap egyszerű lepattintós megoldással van kialakítva, eltávolításával férhetünk hozzá a microSD és SIM foglalatokhoz. Utóbbira érdemes odafigyelni, mivel a készülék microSIM kártyát támogat, azaz a közepes méretet (a SIM méretekről és az átalakításról ITT olvashatsz). A hátlap alatt még találhatunk egy manuális kikapcsoló gombot, aminek megléte fontos, ugyanis az akkumulátort nem lehet eltávolítani.

Az előlapon felül középen a hangszóró mellette balra orientálódva az előlapi kamera és az érzékelők helyezkednek el. A kijelző dominál, és ez kifejezetten tetszik főleg, hogy nincs vastag keret és ez a használatnál is előnyös. A hátlapon középen felül a kamera mellette az apró hangszóró, alatta a villanó található, alul az NFC de erről még később írok. A hátlapi kamera kidomborodik a házból, ami azt eredményezi, hogy főleg ez a rész érintkezik az asztallal, ami kopás szempontjából nem ideális, de tokkal ez a probléma is orvosolható.

A foglalatok és gombok logikusan elhelyezettek. A microUSB foglalat a baloldalon felül helyezkedik el, bár én jobban szeretem, hogyha alul vagy felül van a gyártó még így is a kevésbé rosszat választotta, azaz oldalra felülre való elhelyezést, hiszen ez a megoldás egy mobilos tartónál még a töltést nem akadályozza. Felül a 3.5 mm Jack aljzat helyezkedik el, enyhén balra orientálódva. A jobboldalon felül a hangerőszabályzó, középen a be/ki kapcsoló, alul a fényképező gomb helyezkedik el. Utóbbiak közül a bekapcsoló gomb egy kicsit érzékeny, illetve a többitől eltérően ezüstszínű, viszont a tokos használatnál kifejezetten előnyös a túlérzékenység.

Belső:

Az egyik legfontosabb egy okokészülék vásárlásánál a hardveres specifikáció, ami jelen esetben az árazás tekintetében kiemelkedő. A megfelelő teljesítményt egy duplamagos 1,7 GHz-es Qualcomm MSM8960T processzor biztosítja, amelyet egy Adreno 320-as GPU támogat. A RAM 1 GB a belső tárhely 8 GB (ebből kevesebb, mint 6 GB érhető el), utóbbi bővíthető 32 GB-ig microSD kártyával. Összességében a piacon van ennél jobb, de ebben a kategóriában kimagasló és akadásmentes használatot tesz lehetővé.

A vezeték nélküli kapcsolatok terén nincs hiány, a szabványos WIFI mellett Bluetooth is elérhető – bár ezek megléte már szinte kötelező. Az ármezőnyben kimagasló tulajdonsága az SP-nek, hogy támogatja a 4G/LTE mobilinternet kapcsolatot, illetve megtalálható benne az NFC is.

Navigációra és helyzetmeghatározásra rendelkezésre áll GPS, ami meglepő módon pontos és erős jelvételre képes, viszont aktív navigáció erősen igénybe veszi a készüléket hardveres és akkumulátor tekintetében egyaránt.

Meglepően jól összehozták a belsőt, a folyamatokat gyorsan hajtja végre, egyedül a Google frissítésnél hajlamos akadozni, illetve a CleanMaster programmal sikerült megfagyasztanom. A WIFI jelvevő képességével nincs probléma - bár lehetne erősebb -, a hálózati jelet érdekesen kezeli – persze ez függ a szolgáltatótól – néha gyenge a térerő.

Kijelző:

A készülék gyengepontjához érkeztünk. Bár szinte minden tulajdonsága kimagasló a fejlesztők a kijelző típusának választhattak volna valami erősebb darabot is. Alapvetően a felbontással nincs probléma (1280x720 pixel), ami a 4.6”-os kijelzőn kifejezetten kellemes, viszont a már ódivatú TFT típus nem a legjobb. Van rengeteg „tuning” ami a LED megvilágításban vagy a Bravia Engine 2-ben teljesedik ki, de a fényerő kevés (legalábbis napos helyen). Az előzőekből adódóan viszont meglepő, hogy a betekintési szöggel nincs probléma, enyhén halványul csak a kijelző a széleihez közeledve. Érdekes, hogy a menüből állítható a fehéregyensúly, amivel beállítható a színkezelés, mondjuk ennek értelmét nem igen látom. Az érzékeléssel nincs probléma, pontosan érzékel, van lehetőség kesztyűs üzemmódra is, viszont ilyenkor sokszor túlérzékenységet tapasztalok.

Akkumulátor:

A választásomnál a hardveres tulajdonságok mellett a relatív erős akkumulátor meghatározó szerepet töltött be, ugyanis hasonló készülékeknél – legalábbis az általam vizsgáltaknál – az Xperia SP akkumulátora volt a legerősebb. Számszerűsítve 2370 mAh típusát tekintve lítium-ion. Az elvárásaimnak maradéktalanul megfelelt, egy napos használatot simán kibír LTE kapcsolattal, de ha nem nyúzzuk halálra akár két napot is kibírhat. Az általam megszokott terheléses vizsgálaton (teljes fényerő + WIFI + végtelenített YouTube filmlejátszás) nem szerepelt rosszul, hiszen kicsivel több, mint 4 órát bírt. A Sony egy gyári programja a „STAMINA” sokat segít az üzemidő növelésén, hiszen aktiválásával kikapcsolt képernyőnél minden fogyasztót lekapcsol, újraaktiválva meg mindent visszakapcsol (4G/LTE, WIFI, GPS, Bluetooth). A funkció a GSM részt nem korlátozza, illetve kivételek adható az applikációhoz, ezáltal az e-maileket, facebookos vagy Viber üzeneteket ugyan úgy megkaphatjuk – nem tiltja le a frissítésüket -, természetesen ezzel növelve az energia felvételt.

Kamera:

A kameráról véleményt írni sohasem szeretek, mivel szerintem elég relatív kinek mi felel meg. Nagyvonalakban az előlapi kamera egy egyszerű VGA, minősége silány (azaz selfie-t nem fogunk vele készíteni), de videó telefonáláshoz kiváló. A hátlapi kamera 8 MPX, erős közepesre értékelném, ugyanis a rossz fényviszonyokat nem kedveli, és bár a villanó erős sajnos a gyári kameraprogram nem valami jól korrigál. Kétségtelenül használható, sőt a készített képek még élvezhetőek is, de egy igazi fényképezőgép tulajdonságait ne várjuk tőle. Pozitív, hogy a gyári program rengeteg beállítási opciót kínál, de van univerzális (azaz automatikus mód is). Kellemes csalódás volt a videó felvétel minősége, ugyanis az 1080p felbontás (HD) ténylegesen biztosítja, élethű és szép videók készíthetőek vele.

Szoftver:

Első bekapcsolásnál még 4.1-es verziószámú Android fogadott, de WIFI-re kapcsolódás után egyből jelezte, hogy frissítés érhető el. Bár riogat a program, hogy 49 percig is eltarthat a frissítés, nálam ez durván 20 perc alatt lezajlott (szigorúan csak WIFI-n frissítsünk, ugyanis nagy adatmennyiséget tölt le). Frissítés követően már 4.3-as rendszer érhető el, ami nem is olyan régi, tehát relatív friss. A rendszer akadásmentes, jól használható, és rengeteg beállítási lehetőséget kínál. A gyári kinézetet szinte teljesen átalakította a gyártó, ezáltal tényeleges szerethető az Android felület.

A felülről lehúzható állapotsoron 10 menühely van, ahol a menüpontok testre szabhatóak (előre definiált elemekből).  Virtuális érintőgombokból három van (vissza, home, és a megnyitott applikációk megtekintésére szolgáló „lapozó”), illetve a „widgetek” vagy az applikációk ikonjait egy egyedi alsó sávból helyezhetőek ki az alapképernyőre (bár az ikonok a főmenüből is kihúzhatóak). Kifejezetten tetszik, hogy néhány appnak a kicsinyített kinézetét kihelyezhetjük a főképernyőre (nem widget) amelyet ezután mozgathatunk/használhatunk, illetve bezárhatunk (pl.: számológép).

A gyártó számtalan előretelepített programmal kedveskedik, ilyen például a „Walkman”, „Sony center”, Xperia Care”, „Neo Reader”, „Biztonsági mentés”, „Xperia Link”, „Socialife Hírek”. A gyári böngészőt a Chromeot nem szereti, de ez vélhetően szoftveres probléma, ugyanis másfajta applikációval (Opera, Dolphin) tökéletesen működik.

Teljesítmény (tesztprogramok):

Egyéb:

Nem lehet az alsó értesítési ledsort figyelmen kívül hagyni, hiszen egy meghatározó pontja a készüléknek. Jól észrevehető, kreatív jelzést ad az elmulasztott hívásokról, SMS-ről, email-ről, szinte minden beállított értesítésről. Alapvetően 7 színt képes megjeleníteni és nemcsak az elmulasztott értesítés észrevételét segíti elő, egyedivé teszi, hiszen szinte mindenre fényjelzést ad. Az alapbeállítás elég szegényes, de ezt ingyenes segédprogrammal könnyű orvosolni. Hátránya, hogy nem kapcsolható ki, ami este „néma” üzemmódban zavaró lehet, hiszen fényereje erős. A képek nézegetésekor a domináló színt alul megjeleníti illetve hívás közben is világít.

Tetszik a különböző fajtájú témák, amellyel főleg a színösszeállítás változtatható, de sajnos jelenleg még elég szegényes a választék.

Hívást fogadni illetve indítani kényelmes, ráadásul a hangszóró tisztán szól, kellemes a telefonálás, ismerősök elmondása alapján a készülék mikrofonja is jól üzemel.

A beépített hátsó hangszóró minőségét tekintve közepes, hangerővel nincs probléma (azaz hívásnál megfelelően hallható a csengőhang), de a zenelejátszásnál észrevehető a magas illetve mélyhangok hiánya.

Összegzés:

Lassan egy hónapja nyúzom az Xperia SP készüléket, és bár találkoztam néhány furcsa jelenséggel, azért összesítve meg vagyok elégedve vele, ráadásul szerintem ár/érték szempontjából kimagasló teljesítménnyel bír. Kártyafüggetlenül 80.000 Ft, de kártyás csomagban akár 70.000 forintért is megvásárolható, ami tudás szempontjából kimagasló, hiszen ezért az összegért kapunk egy duplamagos processzorral ellátott 4G/LTE képes NFC-s készüléket, relatív nagy akkukapacitással. Egy-egy akadástól illetve néha random újraindulásától eltekintve kifejezetten jól használható, és bár nem a legújabb kijelzőtípus található meg benne ez használatnál kevésbé érződik. Nekem tetszik, és szerintem jó működik, ezáltal ajánlom mindenkinek, hiszen kevés kompromisszumot igényel relatív jó árazással.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!

További érdekes cikkek:

Vírusirtó teszt: ESET Smart Security 7

A lemerülés árnyékában (Yoobao Magic Cube)

Koobe s7 easy dual plus tablet teszt

E-könyv olvasók nyomában (Koobe) teszt

Samsung Galaxy Express az elfeledett okostelefon tesztje

Prestigio MultiPhone 4505 Duo teszt

Debütál az Alcatel one touch fire

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje