Az akkumulátorok sajnos idővel veszítenek teljesítményükből, ami odáig vezethet, hogy már funkciójukat nem képesek ellátni. Ilyenkor kerülhet szóba, hogy új energiaforrást kell beszerezni, ami elég költséges. Legyen szó netbookról, notebookról, ultrabookról vagy mobiltelefonról, egy eredeti gyári akkumulátor lényegesen drágább, mint az úgynevezett utángyártott verzió. Kétségtelen, hogy gyártótól beszerzett akku egy az egyben felhasználható, jól illeszkedik és teljesítménye azonos mint az eredetié, viszont sajnos maga a márkanév miatt sokkal többe kerül. Sokak pontosan az előbb említettek miatt (köztük én is), inkább az utángyártott változatot választják, ami több esetben is 50-70%-al olcsóbb, mint az eredeti, de kompromisszumokat igényel.

Melyiket válasszuk? – nehéz kérdés, az előnyöket és hátrányokat megpróbálom összeszedni a következő bejegyzésben.

Fontos szemelőt tartani, hogy garanciális időn belül többnyire követelmény, hogy csak eredeti alkatrészt (ezáltal az akku is) lehet beszerelni/használni.  Egy akkumulátor életciklusa változó, felhasználástól függően 1-3 évet lehet használni teljesítményvesztés nélkül. A garancia általában maximum egy évre szól, és ezt bírni is szokták, utána már nő a rizikófaktor, az idő múlásával egyre nagyobb arra az esély, hogy elromlik. A csere elkerülhetetlen főleg hordozható számítógépek esetében, mivel itt két eszköz között nagyobb a csereintervallum.

Az eredeti gyári akkumulátornak egyetlen hátránya az ára, ezenkívül nincs más negatívuma. Persze ez egyben a legmeghatározóbb, ezért is gyártanak annyiféle változatban az eredetihez hasonló pótalkatrészt.

Az utángyártott akkumulátor nagy előnye az előbbiekből adódóan az akár 50-70%-os árkülönbség, ami egy átlagos akkunál akár 10.000 Ft-os különbséget is jelenthet. Szinte minden modellre elérhető ilyen változat is, és bár néhány kereskedő nem szereti megemlíteni azért az árából következtethetünk. Teljesítményre és még talán élettartalomra is megegyeznek az eredeti „márkásokkal” viszont mivel ezek másolatok a külső szempontjából pár dologban eltérhetnek, amit első látásra még lehet észre sem veszünk. Ezeknél az alkatrészeknél pedig sajnos az apró eltérés is számottevő változással bírhat.

Saját tapasztalat:

Számszerűen kettő darab notebookban is cserélnem kellett az akkumulátort fél illetve két évvel ezelőtt, és mivel a kiadásokat a lehető legnagyobb mértékben szerettem volna csökkenteni, az utángyártott változat mellett döntöttem. Üzemidő tekintetében hibátlan még külsőleg is szinte megegyeznek az eredetivel.

Az elsőnél a behelyezést követően vettem észre, hogy a kialakításában van egy hiányosság, ami miatt nem lehet lezárni, ezáltal az akku könnyen kieshet.  Mivel más jellegű problémája nem volt, „házi barkács” megoldással (cellux) rögzítettem, nem zavaró és szinte észrevehetetlen és azóta is tökéletesen működik.

A második esetében már lényegesen nagyobb probléma volt, hogy méretben eltért az eredetitől. Megmérni nem tudtam, mivel milliméternél is kisebb különbségek lehetnek a vastagságágában és szélességében illetve a rögzítő füleiben, de pontosan ezek az apró méretkülönbségek miatt el tud mozdulni az akku. Utóbbi azért problémás, mert ha elmozdul akkor nem tölt. Ilyen esetekben ki kell szedni és újra vissza kell tennem, ami nem túl kényelmes.

Külsőségek alapján megállapítani egy akkuról, hogy melyik nem eredeti, szinte lehetetlen. A címkézés sok mindent elárulhat, mivel az utángyártotton lévő márkanév nem egyezik a készülék gyártójával, de ezenkívül nagyon hasonló.

Összegezve:

Nem szabad félni az utángyártott akkumulátoroktól, de számításba kell venni, hogy esetleg nem tökéletesen illeszkednek, szélsőséges esetben nem jól üzemelnek. Aki megteheti vásároljon eredeti alkatrészt, mivel ezek megbízható forrásokból származnak. A másoltak előnyei kimerülnek az árukban, de nem elhanyagolható az a tény sem, hogy garanciás időtartalom szintjén szinte azonos a kínálat. Kompromisszumot igényelhetnek a másolatok használata, ajánlom aki teheti vásárlás előtt próbálja bele a készülékébe az adott terméket és figyeljük meg a legapróbb kidolgozottságot is.

A feljavított vagy úgy árusított akku, hogy „60-80%-os” helyett inkább az utángyártottat válasszuk, mivel árban szinte hasonló, viszont az utóbbi még a méretkülönbségek dacára is megbízhatóbb.

Remélem sikerült eloszlatnom a utángyrátottakkal szemben támasztott félelmeket, amennyiben kérdésed maradt írd meg e-mailben vagy tedd fel kommentben.

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Tippek számítógépek őszi nagytakarításához

Új korszak: Windows 8.1 teszt

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje