Előző cikkemben (Milyen notebookot vegyünk) ígértem, hogy összehasonlítom a netbookot, notebookot, ultrabookot és tablettet.

Ezek összehasonlítását röviden és tömören írom le, hogy gyorsan eldönthető lehessen, melyik kütyüre van szükségünk.

Netbook:

Kicsi, könnyű netezésre és levelezésre létrehozott hordozható számítógép. Átlagosan 7-10” col közötti képernyőátmérővel lehet kapni. Teljesítményük a leggyengébb a felsorakoztatott notebook és ultrabook között. Kis alkalmazások használata lehetséges vele, nem nyújt nagy teljesítményt. Egy viszonylag kis tárhellyel szerelik őket.

Előnyök: Kis termete miatt könnyű, ezért hordozni is sokkal egyszerűbb, mint nagyobb társait. Az apró külső viszonylag nagy akkumulátort tartalmazhat, így a netbookok akár 6-8 órát is üzemelni képesek hálózati töltés nélkül. Társaihoz képest jóval olcsóbbak.

Hátrányok: Nincs bennük optikai meghajtó, ezért CD és DVD lejátszása csak külső lejátszó csatlakoztatásával lehetséges. Apró billentyűzet és kijelző idő elteltével zavaró lehet. Komolyabb használatra nem alkalmas. Hardveresen igen gyenge képességekkel rendelkezik, játékra bonyolultabb programok használatára alkalmatlan. Nagyobb akkumulátorral vásároljuk nő a súlya és magasabb az ára.

Notebook:

Rengeteg formában kapható. A kijelző átmérőjét egészen pici 11”-tól egészen 17”-ig lehet kapni. Helyettesíteni képes egy asztali számítógépet mégis mobilis marad. Hardveresen igen erős teljesítménnyel is kapható. Nagy tárolókapacitással rendelkezik. Termete miatt súlyosabb és hordozni nehézkesebb a netbook társánál. Ára a teljesítményétől függ, így igen drága is lehet.

Előnyök: A nagyobb kijelző miatt jobban használható bármire (nem fárasztja annyira a szemet). Bonyolult és teljesítményigényes játékokat és programokat is futtatni lehet vele. Teljes értékű billentyűzetét még nagy kézzel is könnyedén használható. Optikai lejátszóval rendelkezik.

Hátrányok: Termete miatt súlyosabb, hordozása kényelmetlenebb. Akkumulátora maximum 2,5 órát képes üzemelni két feltöltés között.

Ultrabook:

Hihetetlen erős hardveres összetevőkkel rendelkeznek. Általában a netbook és notebook közötti képernyőátmérővel rendelkeznek, a leggyakoribb a 13”. Optikai meghajtó nem található benne, de cserébe a tároló hely SSD technológia. Könnyed készülék hosszú üzemidővel. Meglehetősen drága.

Előnyök: Nagyon erős hardveres tudás. Könnyű, képernyőátmérője pont abba a határba illeszkedik, hogy egyszerű a szállítása. Nagy kapacitással rendelkezik, átlagosan 8 órát bír az akkumulátora két feltöltés között. Játékgépre kiváló, dolgozni rajta a képernyőátmérő miatt kétséges.

Hátrányok: Magas ár. Egy notebook és ultrabook összehasonlítva, utóbbi sokszor kétszer akár háromszor drágább. Optikai meghajtó hiánya. Pont olyan köztes állapot, amelynél ésszerűbb notebookot venni, vagy ha van pénzünk egy Apple-t.

Tablet:

Egyszerűen használható, előbbi készülékeknél könnyebb. Az érintőkijelző adta szabadság kényelmes. Komoly használatra nem alkalmas. Internetes böngészésre, olvasásra egyszerű játékok futtatására használható. Billentyűzet hiányában hosszú írást kényelmetlen vele kivitelezni.  A kütyü mozgatása a legegyszerűbb a felsoroltak között. Átlagosan 7”-os és 9.7”-os kijelző mérettel kapható. Hosszú üzemidővel rendelkeznek. A netbook legnagyobb ellenfele.

Előnyök: Kicsi, könnyed jól pakolható, hordozható. Gyorsan reagál, készenlétből pillanatok alatt használhatóvá tehető. Hosszú egyes modelleknél az akkumulátor akár 10-12 órás üzemidővel rendelkezik. Érintő kijelző adta szabadság, egér és billentyűzet hordozását nem igényli (ez egyben a hátránya is).

Hátrányok: A tároló kapacitása nagyon kicsi, egy átlagos modellnél 4 Gb-t. Billentyűzet hiányát egyetlen virtuális klaviatúra sem helyettesíti. Komolyabb programok futtatására alkalmatlan. Csak a drágább darabok versenyezhetnek még a netbook tudásával, viszont ha kevesebbel beérjük, igen olcsók.

Összegzés:

A döntés nem egyszerű, melyik kütyüre van szükségünk. Az ára miatt az ultrabookokat jelenleg még kizárnám egy átlagvásárló szemszögéből (a statisztika is ezt mutatja). Egy notebook vétele minden esetre jó választás lehet. A netbook és tablet különbsége jelenleg még egy picit a netbook oldalára billenti a mérleget. A technika nagyon gyorsan fejlődik, ezért ez lehet nem marad így sokáig.

Képek nagyban: http://sdrv.ms/MaXByX

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Concorde tab 9.7 IPS teszt

Concorde tab 9.7 IPS teszt videók

Felhőszolgáltatások Windows és Android rendszerekhez.

Retrokütyük a XXI. században

Notebook, laptop élettartalom növelő lehetőségek

Androidos készülékre hasznos programok

Milyen Notebookot vegyünk?

Régi videók digitalizálása