Hazánkban egyre többen fizetnek elő digitális kábeltévére vagy IPTV-re.  Utóbbi típust már van szerencsém több éve használni, és a kezdeti döcögős indulást követően mára egy egészen használható kényelmes tévézési formává vált. Bár még mindig vannak fagyások és akadások, de mostanra eljutott oda, hogy több a pozitív tulajdonsága, mint a negatív.

Kezdjük az elején: Az IPTV internetes kapcsolaton keresztül működik, így elengedhetetlen hozzá a szélessávú internet elérés (nem keverendő az internetTV-vel). Az analóg jellel fogható adások képminőségéhez képest lényegesen szebb és több funkcióval bír. Modern technika, de szinte bármilyen TV-hez kapcsolódhatunk a kihelyezett beltéri egységgel (HDMI, Scart, kompozit).

Fontos: Egy TV-vel egy belső egység használható, további készülékek esetén több belső egységre van szükség.

Részletesebben: http://www.tv-lexikon.hu/iptv.html

A set-top-box azaz a beltéri egység merevlemezes változata már magában rengeteg kényelmi megoldást tartalmaz. Fontosabbak közé tartozik, hogy az adások felvehetőek (tekerhetőek) és egyben időzíthetőek, a műsorújság azonnal elérhető és relatív jól testre szabható.  Hátránya, hogy egy egységnél „vagy felvesszük, vagy nézzük az adást”, ezalatt azt értem, hogy a belső egységgel egyszerre nem lehet két különböző műveletet elvégezni, két különböző adással egyszerre nem tud foglalkozni, tehát ha más műsort nézünk, mint amit felvennénk, valamelyiket megállítja.

A háztartások többségében már elérhető valamilyen „okoskészülék” legyen szó tablet vagy mobilról. Érdemes kombinálni a lehetőségeket, azaz az IPTV és okoskészüléket egybekötve.

A szolgáltatók közül nálam a Telekom érhető el, és egyben ők biztosítanak a legtöbb applikációt, vagyis kényelmi megoldást az IPTV-hez. Már eddig is működő funkció volt, hogy az interneten a felhasználónevünkkel és jelszónkkal belépve, megnézhettük a műsorújságot illetve beállíthattunk felvételeket, ez főleg akkor hasznos, hogyha elfelejtünk valamit, így nem kell attól tartani, hogy lemaradunk a kedvenc műsorunkról.

A cikk megírásában az inspirált, hogy a napokban böngészve a Play Store-t (Android) feltűnt, hogy a „Távirányító” néven futó applikáció frissült, vagyis már tabletekre is elérhető. Korábban már próbálkoztam vele, de akkor nem sikerült működésre bírnom, ezért most újra megpróbáltam „lesz ami lesz” elven.

A belső hálózatra WIFI-n csatlakozik az applikáció és fontos, hogy a router és IPTV egyugyanazon hálózaton legyen. Az IPTV menüjében az extrák menüpont alatt van egy olyan rész, hogy összerendelés, ami az applikációval köti össze az IPTV funkcióit. Eddig problémát jelentett, hogy csak „automatikus” felismerésre volt lehetőség, és sajnos így nem találta a készüléket. Szerencsére a fejlesztők kialakítottak egy „manuális” lehetőséget is, ahol az IPTV IP címét és jelszavát már kézzel be tudjuk írni az applikációba, ami egyből kapcsolódik a set-top-box-hoz.

A programmal az okostelefonunk egy teljes értékű távirányítóvá válik, minden funkció elérhető. Kifejezetten hasznos, hogy a szöveges gépelésre a virtuális billentyűzet használható, ami miatt egy csatorna vagy műsor keresése sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé válik és az olyan extra szolgáltatások, mint a facebook is jobban használható.

A legpraktikusabb része, hogy a csatornák közül kiválaszthatjuk a kedvenceinket, aminek az ikonjait (társaság logója) elérhetjük a „kedvencek” fül alatt (tablet esetében az alap kinézetnél már szerepel).

Alapvetően a program nem bonyolult, sőt elég egyszerű. Mobilnál két nézet választható ki egy „alap” és egy „teljes”. Utóbbin a teljes távirányító elérhető, amíg előbbinél csak a fő funkciógombok. Tabletnél a teljes kijelzőn megosztva szerepel a távirányító kezelőfelülete.

Előnyök és hátrányok

Kifejezetten előnyös, hogy mivel WIFI-n kapcsolódik az applikáció az „okoskészüléknek” nem kell rálátásának lennie az IPTV egységre (mint a távirányítónak). Egyszerre több készülékkel is összerendelhető az IPTV ezáltal az okostelefon és tablet akár egyszerre is használható.

Egy tabletet használni távirányítónak talán kicsit túlzónak érzem, főleg egy 8-10” kijelzőméretnél. Sajnos a mobil esetében fáziskésés tapasztalható a használni kívánt gomb lenyomása és a vevőegység fogadása között (kb. 1-2 sec.), de ez lehet mobilfüggő, tablet esetében nincs késés.

Hiányosságként értékelem, pontosabban jó lenne, hogyha az applikációban látható lenne éppen mit nyomunk meg, mivel nem túl kényelmes a telefont nézve kiválasztani a kívánt gombot, majd ellenőrizni a TV-t nézve, hogy jó gombot nyomtunk-e be. Nem hiszem, hogy bonyolult lenne egy aktív felület a hangerő és csatornaszám kijelzésével.

Összességében bár furcsa így irányítani, mégis sok esetben kényelmesnek bizonyul. Az applikáció elérhető Android, iOS (Apple) és WindowsPhone operációs rendszerekre egyaránt.

Kényelmi megoldásként a távirányítón kívül még elérhető műsorújság applikáció is, amely hasonló az internetes felülethez és funkciói is azonosak. Utóbbi a UPC szolgáltatásai között is elérhető.

Mivel rengeteg helyen olvasható, hogy nehézségeket okoz a távirányító nevű alkalmazás használata, remélem, ezzel a bejegyzéssel hozzájárulok a könnyebb használathoz.

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

A lemerülés árnyékában (Yoobao Magic Cube)

Koobe s7 easy dual plus tablet teszt

E-könyv olvasók nyomában (Koobe) teszt

Samsung Galaxy Express az elfeledett okostelefon tesztje

Prestigio MultiPhone 4505 Duo teszt

Debütál az Alcatel one touch fire

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje