Egy rövid tesztidőszakra megkaptam a Concorde legújabb 7”-os táblagépét, amelyben elsőként van beépített SIM kártya foglalat.  Nagy előnyt jelent ez a mindennapi használat során, hiszen ezáltal az adatkapcsolat is könnyen, kompromisszumok nélkül elérhető. Telefonként is használható, már aki egy ekkora készülékkel szeretne telefonálni. Vaskos külseje erős belsőt takar, a négymagos processzor minden igény kiszolgál, akadás mentesen futtatni képes különböző applikációkat. A beépített GPS gyors helyzetmeghatározást tesz lehetővé, ezért navigálásra is kiválóan alkalmas. A kijelzője kicsit fakó, viszont jól árazott, tudás/érték szempontjából remek választás.

A tesztek alatt elnyerte tetszésem, nézzük részletesebben a tulajdonságait:

Tartozékok és a külső:

A dobozban megtalálható az adatkábel és a hozzátartozó töltőfej, OTG kábel, Headset, rövid használati útmutató és a garancialevél. Többre nincs is szükség, kicsomagolva már használható is a készülék.

Méreteit tekintve elég vastag külsővel rendelkezik a KRONOS (188 x 110 x 8,6 mm). Az egész készüléken a műanyag dominál, amely matt fekete színű emiatt az ujjlenyomatokat nem gyűjti. Szerencsére nem ropog, recseg de az összeillesztések elég durvák, érezhető, hogy a két fél hol találkozik és ezen a lekerekítés sem segít, a SLIM-el összehasonlítva nem túl dizájnos.  A súlya 286 gramm, ami szinte észrevehetetlen, egy kézben is könnyen elfér.

A kijelző körül vastag fekete keret található, a rövidebbik oldalon felül helyezkedik el az előlapi kamera.  A hátlapján felül a hátlapi kamera, alatta a hangszóró van és ezen a részen lett kialakítva a lepattintható műanyag rész is, ami elrejti a SIM kártya és microSD foglalatot. Utóbbi megoldás tetszett, érezhetően strapabíró a kialakítása és a le és felhelyezése is egyszerű.

A fizikai hangerőszabályzó gomb (hosszabbik előlapi kamerás oldal) apró mégis könnyen használható, akárcsak a bekapcsológomb (rövidebbik kamerás oldal).

Csatlakozók terén minden egy oldalra került, a rövidebbik kamerás oldalon helyezkedik el, a bekapcsológombtól jól elkülönülve, a microUSB/töltő/OTG csatlakozó a HDMI és 3.5 Jack foglalat.

Hardver

Nem fukarkodott a gyártó a belső kialakítással, a zökkenőmentes használatért egy MT8389 Quad-Core 1.2 GHz 4 magos processzor felel és a grafikus teljesítményt egy PowerVR SGX 544MP GPU adja. Ebben az árkategóriában a megszokott 1 GB RAM és 8 GB ROM található, bár utóbbit kicsit keveselltem.

Kapcsolatok terén mindent megkapott a készülék, rendelkezésre áll szabványos WIFI (b/g/n) és Bluetooth ezenkívül GPS és beépített SIM kártya használata is biztosított. Ezeken kívül még van HDMI a TV-re való kivetítésért és OTG funkció az USB kapcsolódásért (pendrive, HDD, stb.).

A 3G GSM modullal az általam használt T-Mobile adatkártyát egyszerűen felismerte (külön beállítást nem igényelt) és könnyen kapcsolódott. Rengeteg előnnyel szolgált, hogy nem kellett WIFI-re „vadásznom”, ha internetezni szerettem volna.

Rezgő funkció is beépítésre került, ami kifejezetten tetszett, akárcsak egy mobil esetében.

A kamerák minőségét megállapítani nehéz, relatív, hogy kinek mi felel meg, számomra megfelelő teljesítményt nyújtott az előlapi (0,3 MPX) és a hátlapi (8 MPX) kamera egyaránt. A hangszóró mono (legalábbis egy nyílása van), teljesítménye erős viszont kicsit tompa.

A WIFI jelvevő képessége kimagasló ami főleg a műanyag háznak köszönhető. Szerencsére intenzív használat mellett is maximum langyosnak éreztem a hátlapot, ami a hosszú használatnál előnyös.

Kijelző:

A kijelző talán az egyetlen gyengepontja  a KRONOS-nak. A 7”-os TFT LCD multi-touch kapacitív kijelző  egyidejűleg 5 ujjat képes érzékelni és 1024 x 600 pixel felbontásra képes (16:9 képarány). Nem egy IPS panel és sajnos ez érezhető is. Az oldalról való betekintés hibátlan, viszont kicsit fakónak éreztem a színkezelést. A csillogó üveglap és a megszokottnál gyengébb fényerő napos helyen nem jó kombináció, összességében nem rossz, de a gyártó többi modelljéhez képest érezhetően gyengébb.

Akkumulátor:

Féltem az akkutól, mivel névértéke szerint csak 2800 mAh és 3.7V-os. Szerencsére a félelmem alaptalannak bizonyult, ugyanis rendkívül jól gazdálkodik a készülék az üzemidővel. Az általam már megszokott terheléses vizsgálatnál (teljes fényerő + WIFI + YouTube filmlejátszás + 1 db adatkártya aktív állapotban) 3 óra 48 percnél jelzett, hogy 15%-on van a töltöttség, tehát 4,5 óra intenzív igénybevételt kibír.  Átlagos használatnál ennél jóval tovább használható, ami a mobilitást segíti.

Szoftver:

A készüléken Android 4.2.2 operációs rendszer fut, ami nem számít újnak, mégis kevés készülékre érhető el, ráadásul a KRONOS-on stabilan üzemel. A szoftveres környezetre nem lehet panasz, nem akad, nincs fagyás, gördülékenyen és jól működik. Az alap kinézeten nem változtatott a gyártó és plusz programokkal sem „szemetelte tele”.

Teljesítmény (tesztprogramok):

 

Észrevétel:

Tölteni microUSB-ről tudjuk, ami viszonylag gyorsan fel is képes tölteni egy teljesen lemerült készüléket. Rengeteg előnye van ennek a töltési módnak, hiszen sokkal több lehetőség áll rendelkezésre lemerült készülékünk feltöltésére. Az előny egyben hátrány is, hiszen az OTG funkció is ezen a foglalaton érhető el.

Navigációra kifejezetten jól használható, a nagyobb (de nem túl nagy) kijelzőméret, a már említett töltési mód és a pontos GPS jó navigátorrá teszi a tabletet.

Összegzés:

Kézbarát és egyben könnyű kialakítása az erős hardveres tulajdonságaival együtt teszik igazán vonzóvá a készüléket. Ár/érték szempontjából amit lehetett kihozott a magyar gyártó a KRONOS-ból. A 42.000 Ft-os vételár igazán kelendővé teszi, hiszen a négymagos processzor, GPS és SIM kártya kezelés nem megszokott ebben az árszegmensben. A tesztidőszak alatt hibával vagy akadással nem találkoztam, bátran ajánlom mindenkinek játékra, internetezésre, olvasásra egyaránt.

Képek nagyban és további fényképek: http://sdrv.ms/H4YY0A

Remélem sikerült bemutatnom a készülék minden tulajdonságát. Amennyiben kérdésed maradt írd meg e-mailben vagy tedd fel kommentben.

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje

Notebook billentyűzet alapos tisztítása

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje

Concorde tab T10 tablet tesztje (videóteszttel)

A WIN8 valódi arca – bemutató -

A legkisebb okos tesztje (Alcatel S’Pop 4030X)