A korábban bemutatott e-book olvasók mellé a gyártó egyik új táblagépét is elküldte tesztelésre, amelyet közel egy héten keresztül tudtam nyúzni. A külső ház megegyezik a Concorde Rokee készülékével, de a belseje teljesen más specifikációkkal rendelkezik. Az olcsóságnak néha ára van, a készülék 21.990 Ft-os áron kapható, de több kellemetlen jelenséggel is találkoztam a használat közben. Duplamagos kivitelű amely elegendő teljesítménnyel bír, de a grafikus teljesítménye gyengécske és a rendelkezésre álló memóriakészletet is keveselltem. Pozitív tulajdonságai között megemlítendő, hogy van és működik az OTG funkció amivel még a 3G webstick is kapcsolódni képes. 7”-os kijelzőmérete és tömzsi alkata nem éppen formabontó, de kényelmes megfogást biztosít.

A Koobe s7 easy DUAL plus tablet részletesebb tesztje következik:

Doboz és tartozékok:

A gyártó szinte minden készülékét vidám színes dobozba csomagolja, ez jelen esetben sincs másként. Kibontani nem könnyű ugyanis a fedelet nehezen lehet csak leszedni, de ezt nevezhetjük az első kihívásnak. Tartozékok terén nincs hiány, a dobozban megtalálható egy adat/töltő kábel, töltőfej, OTG kábel, gyors használati útmutató és garanciajegy.

Külső:

A készülék a kijelző átmérőjéhez képest nem könnyű (360 g) és méretei is elég jelentősek (181x121x10 mm). A ház külseje műanyag és feketeszínű, a hátlap egy gumiszerű borítást kapott ezért jól tapad. Az előlap és a hátlap egyaránt gyűjti az ujjlenyomatokat emiatt nehéz tisztántartani. A kidolgozottsággal nincs probléma, az öntésnyomok nem látszanak az élek lekerekítettek. Erősebb megfogásnál tapasztalható némi recsegés, ropogás de ez egyáltalán nem zavaró. A kijelző körüli vastag fekete keretet soknak találtam, de ez inkább a dizájn szempontjából releváns. Alapvetően nincs vele nagyobb probléma, kézbarát és jól kezelhető.

A gombok és foglalatok elhelyezkedése kényelmes, minden egy oldalon található (bekapcsoló gomb, 3,5 mm Jack dugó, microUSB/OTG/töltő foglalat egyben, visszalépő gomb, micro HDMI és alatta a microSD foglalat mellette a reset rész). A visszalépő gomb megléte teljesen felesleges, mivel a virtuális gombsoron is megtalálható ez a funkció. A hátlapon a márkajelzésen kívül még a hangszóró helyezkedik el, az előlapon az oldalsó sarokban az előlapi kamera található.

Belső:

Sajnos elég gyenge a felhozatal a specifikációk tekintetében. A folyamatokért egy Boxchip A20 1.2 GHz duplamagos processzor felel, a grafikus teljesítményt egy MALI-MP 400 MHz látja el. Érdekes, hogy a tesztprogramok szerint relatív erős a gépezet, mégis használat közben ez nem érződik. A népszerű minyonos játék erősen szaggat és a folyamatoknál is túlzottan sokat gondolkodik, bekapcsolásnál másodperceket kell várni, hogy a készenlétből visszatérjen aktív állapotba. Természetesen lehet, hogy ez csak szoftveres kalibrálást igényel, vagy túlságosan az energiatakarékos beállítás a domináló, mindenesetre a nyers számadatok szerint valamin javítani kellene. Nem segít az összképen az sem, hogy a RAM csak 512 MB-os a háttértár 8 GB-val szemben (32 GB-ig bővíthető).

A WIFI (b/g/n) jó a jelvevő képessége és még 3G modem támogatás is van, viszont Bluetooth nincs. G-szenzor, HDMI és hangszóró lassan már minden tablet alapvető része itt is megtalálható. Az előlapi kamera (1.3 MPX) minősége nem a legjobb, alsóhangon megfelelő a video telefonáláshoz.

Kijelző:

A 7”-os LCD multi-touch kapacitív kijelző 1024x600 pixel felbontású (16:9) és egyidejűleg 5 ujjat képes érzékelni. A készüléken megtalálható egy fólia is, amiről nem tudtam eldönteni, hogy szállítási vagy védőfólia típusú. A kijelző fényereje erős, a színkezelés megfelelő, a kontrasztossággal sincs probléma. A betekintésnél a színek torzulnak, de ez inkább a széleihez közeledve mérvadó. Az érintéseket jól kezeli és érzékeli, furcsa volt, hogy a hátlap erősebb megnyomása esetén a kijelző hullámzik.

Akkumulátor:

Fentebb már írtam a készülék nagyon energiatakarékos és ezt nem csak a gyorsaságban, de az akku üzemidőben is jelentkezik, készenlétben egy nap alatt pár százalékot veszít csak. A Li-Polyer 3000 mAh akkumulátor teljesítménye átlagos, az általam már megszokott terheléses vizsgálaton (teljes fényerő + WIFI + végtelenített YouTube filmlejátszás) körülbelül 3 óra és 10 percre volt szükség a teljes lemerülésig. Utóbbinál nehéz dolgom volt, mivel a készülék nem jelzi a szokásos 10%-os határt, ezért rendre belefutottam abba, hogy kikapcsolt a tablet, és sajnos ilyenkor nem lehet visszakövetni az akkuüzemidőt, mivel csak az utolsó megtekintést menti (képen látható) ezért csak becsülni tudok.

Szoftver:

Operációsrendszernek egy Android 4.2.2. Jelly Bean áll rendelkezésre amelynek az alap kinézetén nem változtattak, viszont rengeteg alkalmazás van előretelepítve (Angry Birds, Football Kicks , Subway Surfer, MindigTV, Aldiko, Dimag reader, Documents To Go, Drive, Evernote, Skype). Az alul elhelyezett virtuális gombsor kiosztása nekem logikátlan volt, de megszokható. „Bemelegedést” követően a rendszer jól üzemel, de a hirtelen feléledést nem szereti. A böngészés élménye meglepően jó, gyorsan betölti az oldalakat és a görgetés sem akad.

Teljesítmény (tesztprogramok):

Összegezve:

Komolyabb igénybevételre sajnos nem alkalmas, viszont internetezésre kiváló és rendkívül jó üzemidővel rendelkezik a Koobe új készüléke. Hosszabb utak kiváló társa lehet mobil kialakítása miatt. Az OTG megléte és ezzel együtt a 3G modem használatának lehetősége kifejezetten vonzó tulajdonság. A microUSB-s töltés szintén a többrétű felhasználást erősíti, de az árazásával nem vagyok kibékülve. Az árkategórián belül hasonló (vagy jobb) adottságokkal már kapható stabilabb tablet ráadásul nem kell érte Kínába menni. Véleményem szerint még egy erős optimalizálás ráfér a kütyüre mivel adottságai teret engednek neki, és utána egy igazán versenyképes készülékké válhat.

Köszönöm a Koobe Magyarország Kft.-nek, hogy biztosította a készülékeket egy rövid tesztidőszakra!

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

E-könyv olvasók nyomában (Koobe) teszt

Samsung Galaxy Express az elfeledett okostelefon tesztje

Prestigio MultiPhone 4505 Duo teszt

Debütál az Alcatel one touch fire

Eredeti vagy utángyártott akkumulátort válasszunk?

Tippek számítógépek őszi nagytakarításához

Új korszak: Windows 8.1 teszt

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje