Az ASUS X-szériás modelljei közül egy rövid tesztidőszakra a X502C-XX075H típust kaptam meg, amelynek tulajdonságai nem kimagaslóak, mégis ideális egyszerű munkafolyamatok elvégzésére. Az 1,86 kg-os tömege a hordozhatóságot segíti elő, amíg a penge vékony kialakítása a használatban nyújt nagy segítséget. Széles és fényes megjelenítésű kijelzője remekül üzemel, a szemet nem fárasztja ezért hosszabb munkavégzésre is kiválóan megfelel. Hardveres tulajdonságai nem bonyolult folyamatok elvégzésére lett kitalálva, adminisztrációs munkák, árajánlatok és prezentációk elkészítésére a legmegfelelőbb. A beépített webkamera és a minőségi hangszóró együttese, tárgyalások lebonyolítására és kapcsolattartásra egyaránt kiszolgálja a felhasználót, amíg a kényelmesen kialakított klaviatúra a könnyed gépelést segíti elő.

Részletes tulajdonságainak a tesztje következik:

Doboz és tartozékok:

Nem valami divatos dobozban kapható a készülék, viszont praktikusan használható hordozásra. Felnyitva nem sok támasztékot vagy ütődéselnyelő anyagot találtam, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Tartozékok terén nincs sok választék, egy elegáns töltőn és egy gyors használati útmutatón kívül mást nem tartalmaz.

Külső:

A notebook elegáns és vékony külsővel rendelkezik, méretei meglepőek (38.3 x 25.3 x 2.17 cm). Az 1,86 kg-os tömege ekkora kijelzőméretnél nem megszokott, bár a könnyű kialakításban az optikai meghajtó hiányának is nagy szerepe van. Az egész készülékház egyben van, nincs szerviznyílás és az akkumulátor is gyárilag beépített, ami a későbbi akkumulátorcserénél lehet problémás. Fedőlap és alatta műanyag fekete színű, amin apró narancssárgapöttyös díszítés található. Az ujjlenyomatokat mérhetetlen módon gyűjti a felülete, aki erre érzékeny kalkuláljon vele.

A külső megjelenésre érezhetően odafigyeltek a tervezők és szerencsére ez nem ment a kényelem rovására. A bekapcsológomb jobbra fent helyezkedik el, nagyméretű és megvilágítás nélküli. A kijelző felett a webkamera, alatta egy márkajel található, körben matt fekete műanyag borítású. Az állapotjelzők elöl találhatóak, amelyek lehajtott kijelzőnél is jól láthatóak.

Az összeszerelés minősége hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanis több helyen észleltem, hogy recseg és ropog a burkolat különböző megfogásoknál.

A billentyűzet nagyon jól megtervezett és kialakított. Kellő méretűek a billentyűk és egymástól is megfelelő távolságra vannak. A nyomáspontok jól kalibráltak, gyorsan megszokható és kevés félreütést generál. Szerencsére ebben a modellben kialakításra került az oldalsó számbillentyűzet is.

A touchpad enyhén balra elhelyezett, relatív nagy felületű és süllyesztett (rejtett) nyomógombos. Használata megszokást igényel, az ismert mozdulatokat (nagyítás, kicsinyítés, görgetés, stb.) jól kezeli.

Baloldalon helyezkedik el 2 db. USB 2.0, fülhallgató-mikrofon csatlakozó (egyben), SD kártyaolvasó, jobboldalon található a töltő, LAN, VGA, HDMI, USB 3.0 csatlakozó.

Teljesítmény:

A készülék nem egy erőgép, a folyamatokat egy Intel® Pentium® 2117U (1,8 GHz, 2 MB gyorsítótár, 2 mag) látja el és egy Intel HD Graphics szolgáltatja a grafikus teljesítményt. A 4 GB RAM és 500 GB HDD szintén nem kimagasló, de összességében amire tervezték kiválóan alkalmas. Ezekkel a specifikációkkal nem lehet tervezőprogramokat futtatni, vagy játékgépnek használni, sokkal inkább az irodai szoftverek könnyed és gyors futtatására alkalmas. Adminisztrációhoz, prezentációhoz, szövegszerkesztés és táblázatkezeléshez, vállalatirányítási rendszerekhez erősebb teljesítmény felesleges.

A bluetooth ebből a modellből kimaradt, helyette vezeték nélküli kapcsolatra szabványos WIFI áll rendelkezésre.

A sokoldalú felhasználását növeli a készüléknek a HDMI és USB 3.0 megléte, bár utóbbiból csak egy darab került kialakításra, még így is a másik 2 db. USB 2.0 csatlakozóhoz képest akár 10x gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé.

Kijelző:

A tűéles 15.6”-os HD minőségű LED háttér világítású kijelző 1366 x 768 pixel felbontásra képes. Egyik erőssége a készüléknek, szép, szín dús és kontrasztos megjelenést biztosít. Erős fényereje még a csillogó felületével is megbirkózik, napsütötte helyen is jó látható. Az oldalakról történő betekintésnél szinte nem is észlelhető színtorzulás, kifejezetten szembarát.

Akkumulátor:

A beépített akkumulátor 2 cellás Lithium-polymer. A súlycsökkentéshez kiváló, a hosszú üzemidőhöz nem ideális. Az ASUS rendkívül jó saját energiagazdálkodási beállítással próbálja a lehető legtöbbet kihozni az akkuból, de így is csak maximum, energiatakarékos felhasználás mellett bír ki 3-3,5 órát két töltés között. A Power4Gear energiatakarékos sémáján kívül reálisabb átlagos felhasználás mellett a 1,5-2,5 óra üzemidő.

Megjegyzés:

A készülékben található hangszóró hihetetlen erős és jó minőségű. Elhelyezése is remek, letakarni nem könnyű. Olyannyira erős, hogy egyes zenéknél maximum hangerőn képes a billentyűket rezegtetni.

Az ASUS különösen nagy hangsúlyt fektet a modelljeiben a kézbarát kialakításra, azaz a felület hőelvezető képességére. A csuklótámasz hűvösen marad bármilyen igénybevételnél, ezzel is elősegítve a kényelmes és hosszú használatot.

A felületen olvasható „True 2-Second Instant On” igaznak bizonyul, alvó állapotból 2 másodperc alatt helyezhető aktív állapotba.

Programok:

A notebookon előretelepített Windows 8 operációs rendszer található. Használatát elősegíteni hivatott az ASUS Tutor program, amely animációkkal mutatja be a WIN8 használatát, sajnos a hozzá tartozó leírás angol nyelvű.

Az ASUS rengeteg külön programot kínál előretelepítve, ezzel is egy magasabb szolgáltatást kíván nyújtani. A már említett Power4Gear és ASUS Tutor programok mellett megtalálható még Waves MAXXAudio, ASUS Install, ASUS Instant Connect Installer, eManual, WebStorage, Scene Switch. MCAfee vírusvédelmi szoftver helyett érdemes egy nagyobb gyártó programját választani a maximális biztonság érdekében.

Összegzés:

A tesztidőszak alatt megkedveltem a készüléket. Árkategórián belül vizsgálva remek teljesítményt nyújt, a 130.000 Ft körüli vételár ideális lehet az üzleti és magán felhasználóknak egyaránt. Több rejlik benne, mint azt a száraz specifikációk mutatják, a hosszú használathoz kényelmet biztosít, hordozáshoz praktikus és a dizájn szempontjából is jól sikerült. 3D tervezéshez nem, viszont irodai használatra kiválóan megfelel. A teljes körű tesztelést követően bátran ajánlom azoknak, akik a már leírt munkafolyamatokra keresnek hordozható számítógépet.

Képek nagyban és további fényképek: http://sdrv.ms/16bSkeP

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy lájkkal.


További érdekes cikkek:

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje

Notebook billentyűzet alapos tisztítása

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje

Concorde tab T10 tablet tesztje (videóteszttel)

A WIN8 valódi arca – bemutató -

A legkisebb okos tesztje (Alcatel S’Pop 4030X)

Mobilklíma pro és kontra

Klíma ismertető

Az okostelefon mizéria