A napokban pár óra erejéig tesztelni tudtam a Prestigio egyik dupla SIM foglalattal rendelkező okosmobilját a MultiPhone 4505 Duo-t. Sajnos az idő rövidsége miatt csak felszínesen tudtam megvizsgálni az orosz gyártó 4.5”-os készülékét, amely specifikációk terén nem rossz értékekkel bír és az árazása is kiváló, viszont nem egy modern külsővel rendelkezik. Erős processzora megfelelő teljesítményt nyújt, de úgy éreztem a szoftveres környezet nem mindig van a helyzet magaslatán. A kijelző minőségével nincs probléma ráadásul a tartozékok között egy masszív tok is helyet kapott és még fényképezésre is alkalmas, csak megfelelő vényviszonyokra van szükség mivel segédfény nem került beépítésre. A két éves garancia kimagasló, főleg ha azt nézzük, hogy nem prémium márka.


Részletesebb értékelése következik a Prestigio MultiPhone 4505 Duo-nak.

Külső és tartozékok:

Hivalkodó de masszív dobozban kapható a készülék, és tartozékok terén sincs hiány. Az alaptartozékok itt is megtalálhatóak, azaz van adatkábel, töltőfej, headset, gyors használati útmutató és ráadásként egy elegáns bőrtokot is megkapunk.

A méreteivel (66x130x10.5 mm) nincs probléma, a vastagsága is elfogadható, nincs széles perem az illesztékek is jól összeszereltek. A 134 g ekkora kijelzőméretnél kifejezetten kellemes, mégis valami hiányzott. A szögletes kialakítás miatt a „tepsifon” kifejezés megállja a helyét. A külső tulajdonságai minden csicsát mellőz, az egész fekete színű, összesen a hátlapján elhelyezett márkajelből informálódhatunk.

A kezelőszervek jól kialakítottak, baloldalt állíthatjuk a hangerőt, jobboldalt kapcsolhatjuk ki és be, felül a 3.5 mm Jack és microUSB csatlakozó helyezkedik el.  Utóbbi megoldás nem tetszett, sokkal kényelmesebb lett volna, hogyha alulra helyezték volna a microUSB-t, mivel jelenlegi állapotában tölteni nem ideális, ráadásul a gombok méretei is lehetnének nagyobbak. A kijelző felett található a hangszóró, az előlapi kamera és az érzékelők, alul a szokásosnak mondható 3 db. érintést érzékelő nyomógomb.

A hátlapi részen elhelyezett kamera megfelelő, de a hangszóró kialakítása kifejezetten rossz, a gyári tokkal használva egyáltalán nem hallható, ha hívásunk érkezik. Kézbarát, de egyben unalmas és lehangoló a külseje, semmi egyedit nem fedeztem fel benne. Szerencsére minőségileg semmi kivetnivalót nem találtam, nem recseg ropog, a hátlapot eltávolítani sem egyszerű, masszívnak éreztem, alatta tárul elénk a dupla SIM kártya és a microSD foglalat, amelyekhez csak az akku kivétele után férünk hozzá.

Belső:

Az ARM Cortex A9 (MT6577T 1.2GHz) duplamagos processzorhoz egy PowerVR SGX 531 GPU társul, ami nem kimagasló mégis ebben az árszegmensben jónak mondható. Az 512 MB RAM kevésnek bizonyult, a 4 GB ROM viszont elegendő, ráadásul 32 GB-ig bővíthető. Szabványos WIFI (b/g/n) és Bluetooth-on kívül még megtalálható hagyományos GPS vevő és a dupla SIM foglalat.

Utóbbi alatt nem aktív kezelés értendő, azaz ha az egyik kártyáról telefonálunk a másik kártya nem elérhető, de egy második SIM-nek adatkártya használata kifejezetten kényelmes.

A hátlapi kamera (8 MPX) enyhén zajos képet csinál, de alapvetően teljesen jól használható, bár a segédfényt nagyon hiányoltam (rossz fényviszonyok mellett szinte használhatatlan). Az előlapi kamera (0.3 MPX) nagyon szemcsés még videótelefonáláshoz is.

Kijelző:

A 4.5" kapacitiv multi-touch kijelző a maga 854x480 pixel felbontásával átlagos teljesítményt nyújt. A színkezelése talán egy picit fakó, de fényerőben nagyon erős. Az oldalról történő betekintésnél enyhe színtorzulás tapasztalható, de összességében nem rossz, használni kényelmes. Az érintéseket nagyon jól kezeli és érzékeli, gépelni könnyű rajta.

Akkumulátor:

Az 1800 mAh-os Lithium-Polymer akku névértéke szerint alacsony teljesítménnyel bír, de a párórás használat alatt jól tartotta magát. Sajnos az általam megszokott terheléses vizsgálatot az idő rövidsége miatt nem tudtam elvégezni, ezért erről többet nem tudok nyilatkozni.

Szoftver:

Az operációsrendszer nem a legújabb 4.1.1 (Jelly Bean), alap Android kinézetű, a fejlesztők ezen nem változtattak. Előretelepítve rengeteg applikációt kapunk, amit lehet szeretni vagy utálni, én utóbbi tábor közé tartozok (szeretem én belakni a készüléket). A rendszer maga kicsit döcögős,  a specifikációk tekintetében túlzottan sokat gondolkodik egyes folyamatoknál, de szerintem ez optimalizálás kérdése.

Teljesítmény (tesztprogramok):

Összegezve:

A külső kinézettől eltekintve szerethető készüléket alkotott a Prestigio, a 45.000 Ft-os vételár kifejezetten barátinak mondható. Szoftveresen még fejlesztésre szorul, néha döcög, de ezekkel együtt is jól használható. Nem kifejezetten játékra való, a 4.5”-os kijelző mérete miatt ideálisan lehet használni böngészésre, e-mailezésre, a dupla SIM foglalata a több számmal rendelkezőknek lehet nagy előny. Bátran ajánlom, főleg azoknak akik nem egy játék mobilt keresnek és a külsővel is meg tudnak barátkozni.

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Debütál az Alcatel one touch fire

Eredeti vagy utángyártott akkumulátort válasszunk?

Tippek számítógépek őszi nagytakarításához

Új korszak: Windows 8.1 teszt

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje