Évek alatt rengeteg port, koszt és egyéb anyagokat gyűjt össze egy számítógép. Legyen szó PC-ről vagy hordozható számítógépről, a felgyülemlett kosz rontja a hőelvezetést és a kényelmes használatban is gátoltja a felhasználót. Sokan nem figyelnek oda a megfelelően hatékony tisztításra, ami később rengeteg járulékos hibát eredményezhet.  Mivel itt az ősz, összeszedtem néhány ismérvet egy alapos takarításhoz asztali és hordozható számítógépet egyaránt érintve.

Előzetesen: Mindenki csak saját felelősségére lásson hozzá, aki bizonytalan és nincs kellő kézügyessége, forduljon szakemberhez. A cikkben szereplők tanácsként szolgálnak a blog és a cikk szerzője az esetlegesen felmerült károkért nem vállal felelősséget.

FONTOS: Mielőtt bárki nekilátna, áramtalanítsa a készüléket! Laptopok esetében az akkut is el kell távolítani. Egyes esetekben a gépház megbontása garanciavesztés eredményezhet!

CPU & HDD

Kritikus pontnak számít és az élettartalmat nagyban befolyásolja a CPU és HDD megfelelő hőelvezetése. A processzor (CPU) hűtőjének porosodása hosszabb használat mellett, csapágyassá teheti a ventillátort, mivel nem az ideális íven pörög a megnövekedett tehertől. Idővel a hűtőbordák eltömítődhetnek, ezáltal romolhat a hőelvezetés, ami miatt jobb esetben csak többet és hangosabban üzemel a ventilátor, rosszabb esetben a megnövekedett hőtartomány korai öregedést eredményez. A por sajnos jó szigetelő, hűtőventillátor nélküli HDD esetében magasabb üzemhőmérséklet a már említett korai öregedéshez vezethet, ventillátoros esetében a csapágyak meghibásodását okozhatja.

Az előbb leírtak miatt nagyon fontos a megfelelő tisztítás. Asztali PC esetében valamivel könnyebb dolgunk van, mivel itt csak az oldalsó házelemet kell eltávolítani, és az esetek többségében egyszerű porszívózással eltávolítható az összegyűlt pormennyiség a CPU-ról és HDD-ről egyaránt. Valamivel bonyolultabb, hogyha a CPU hűtőbordája tömítődött el, ilyen esetekben sem kell megijedni, a ventilátor óvatos lepattintásával gyenge erőre állított porszívóval kitisztítható.

Fontos: A porszívót ne állítsuk erősre, mivel ilyen esetekben több kárt okozhatunk, mint hasznot. Vigyázzunk az alaplappal, bármennyire is kézenfekvő lehet az „átporszívózása” ne tegyük, mivel könnyen sérülést okozhatunk. A hűtőbordát ne távolítsuk el! Amennyiben megtettük, hővezető paszta újbóli felvétele nélkül, ne helyezzük vissza és ne használjuk a számítógépet.

Hordozható számítógép tisztítása sajnos bonyolultabb feladat. A hátlapot minden esetben el kell távolítani. A legtöbbször a HDD-t nem kell takarítani, mivel nem éri külső behatás, de sajnos a CPU hűtője makacsul vonzza a szennyeződést. Típusa válogatja, hogy milyen kialakítású a belső elrendezés. Jobb esetben a hátlap eltávolításával egyből hozzáférhető a hűtőventillátor (mint arról korábban írtam), rosszabb helyzetben az egész készüléket szét kell szedni a tisztítandó részhez való hozzáféréshez. Előbbinél a már említett porszívózás egy jó megoldás (szintén csak óvatosan), utóbbitól óva intek mindenkit. Volt szerencsém egy olyan géphez, aminek a teljes belsejét ki kellett szerelni ahhoz, hogy kitakarítható legyen a hűtőventillátor. Rengeteg a hibalehetőség és sok időt igényel (az esetemben 4 órát). A szakszerviz drága, de ilyen gépeknél ajánlom inkább ezt a megoldást.

Monitor:

Sokan esküsznek a különböző márkájú főleg LCD/LED típusú monitorokra szánt zselés „különleges” tisztítószerre. Áruk változó, ahány márka annyi fajta. Személyes tapasztalatom az, hogy ezek csak elkenik a monitoron felgyülemlett koszt, ami száradás után újból feltűnik. Lehet sokan fogják majd a fejüket, de én egyszerű ablaktisztítóval (márkát nem írok, de minden hipermarketben fellelhető) és finom anyagú törlőkendővel tisztítom a monitorjaimat (legyen szó laptop vagy asztali monitorról). Természetesen nem sok anyag felvitelével (a megfolyást kerülni kell) kristálytisztára lehet pucolni a még makacs szennyeződéssel beterített monitort is. Itt is érvényes, hogy kikapcsolt és lehetőleg áramtalanított állapotban lássunk neki finom mozdulatokkal. Kikapcsolást követően egy 10 percet érdemes várni, hogy a felmelegedett alkatrészek hűlni tudjanak.

Billentyűzet:

Korábban már bemutattam, hogyan lehet egy hordozható számítógép billentyűzetét alaposan kitakarítani (ITT olvasható). Laptopok esetében a teljes szétszedést nem ajánlom, mivel sok az apró alkatrész és könnyen törnek. Nem beépített billentyűzetet valamivel könnyebb és biztonságosabb szétszerelni, de még így is rengeteg időt igényel, ezért a nem annyira alapos még is kellő tisztaságot eredményező porszívós és alkoholos tisztítást ajánlom. A porszívóval értelemszerűen gyenge fokozaton át kell porszívózni a klaviatúrát utána gyógyszertári alkohollal át kell törölni. A billentyűk alá beszorult koszt nem minden esetben tudjuk így eltávolítani, de még így is közel tiszta eredményt kaphatunk. Persze vállalkozó kedvűeknek ott a teljes szétszedés módszere is.

Külső:

A külső borítókat előszeretettel pucolják le nedves ronggyal. Utóbbi megoldás hatékony, de nem túl biztonságos. Ajánlom inkább az előbb említett alkohollal történő tisztítást, így a kényes területek is letakaríthatóak, és kárt sem teszünk a készülékünkben.

Egyéb:

Szerintem értelemszerű, de azért leírom, ha porosnak ítéljük meg a készülékünket takarítsuk le. Főleg mivel ezzel csökkentjük annak esélyét, hogy a belső részekbe a kelleténél jobban bejusson a por. Alapvetően nem ajánlom, hogy az alaplaphoz hozzányúljunk, de ha nagyon porosnak ítéljük meg (a hőelvezetésnek itt is szerepe van), akkor portörlővel óvatosan töröljük át.

Összegzés:

Egy számítógép komplett kitisztítása időigényes folyamat, viszont sok későbbi meghibásodást kerülhetünk el vele. Egyszerű eszközökkel viszonylag olcsón házilag is kivitelezhető a nagytakarítás, patikai alkohol, törlőkendő, tisztítószer és porszívón kívül másra nincs is szükség. Óvatos mozdulatokkal dolgozva elérhetjük, hogy szebb és jobban üzemelő készüléket kapjunk.

Remélem sikerült néhány egyszerű lehetőséget bemutatnom, a teljesség igénye nélkül a téma fontosságára akartam felhívni a figyelmet.

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Új korszak: Windows 8.1 teszt

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje

Notebook billentyűzet alapos tisztítása

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje

Concorde tab T10 tablet tesztje (videóteszttel)

A WIN8 valódi arca – bemutató -

A legkisebb okos tesztje (Alcatel S’Pop 4030X)