Az előző három bejegyzésben főleg üzleti felhasználásra szánt hordozható számítógépek tesztjét mutattam be. Eltérő felhasználási területek különböző készülékeket igényelnek, másfajta tulajdonságra van szüksége egy adminisztrátornak, tervezőnek vagy üzletkötőnek. Egy laptop fő tulajdonságai (kijelzőméret, súly, teljesítmény, biztonság, stb.) meghatározzák milyen munkafolyamatokra lehet használni, a költségcsökkentés miatt nem mindig érdemes erősebb készüléket választani, mint amilyen igényt ki kell, hogy szolgáljon. A különböző feladatok különböző gépeket igényelnek, megpróbálok összeszedni néhány ismérvet, mire érdemes odafigyelni hordozható számítógép vásárlásánál főleg a vállalati szegmens tekintetében.

A külső megjelenés említésénél sokan legyintenek egyet, mert a „külső nem számít”, pedig a megjelenésen kívül kezelhetőségben is nagy szerepe van, milyen külső tulajdonságokkal rendelkezik a készülék. A kialakításnak fontos szerepe van a hordozhatóságban és a használatban egyaránt. A kényelmes használathoz a kijelzőnek megfelelően mozgathatónak kell lennie, azaz a kellő betekintéshez megfelelő mozgástérrel kell, hogy rendelkezzen. A klaviatúra alatti kidolgozottság és hőelvezetés szintén fontos, a csuklótámasz nagyban befolyásolja a komfortérzetünket. A legutóbbi tesztben szereplő ASUS X502C notebooknál a csuklótámasz kialakítása garantálja, hogy hűvösebb a felület mint az emberi test, ami miatt a gépelés nagyon kényelmesnek bizonyult.

A megfelelő kijelzőméret megválasztása szintén elengedhetetlen. Az átlagos átmérők 12,1 - 17,3 col között változik, a legelterjedtebb a 15,6 col.  A túl kicsi kijelzőméret hosszú használatnál a szemet fáraszthatja, a túl nagy a hordozhatóságban jelent hátrányt (többletsúly). Manapság már szinte mindegyik kijelző LED háttér világítású ezzel is növelve az üzemidőt. A felbontás változó, a legelterjedtebb a 1366 x 768 pixel, minél magasabb ez a szám és kisebb átmérőjű a kijelző annál kevésbé terheli a szemet és „szebb” a kijelző. A következő ábra a méretek közötti különbséget szemlélteti:

A billentyűzet szinte minden készülékben másfajta és mindenkinek más az elvárása. A kényelmes használathoz elengedhetetlen a nyomáspontok megfelelő beállítottsága, a billentyűk optimális mérete, a felületi kialakítás és az egymástól való távolság. Ideális esetben az oldalsó számbillentyűzet meglétét ajánlom, de kis készülékeknél kénytelenek vagyunk nélkülözni.

A teljesítményről

A legfontosabb egy hordozható számítógép választásánál a belső tulajdonságok azaz a hardveres környezet. Minél erősebb processzorral és grafikuskártyával rendelkezik, minél nagyobb a háttértár és RAM mérete annál drágább és nagyobb tudású.

Munkaterület válogatja, hogy milyen teljesítményű gépre van szükség, érdemes jól körülhatárolni, hogy mire szeretnénk használni, ezzel is a kiadások csökkenthetőek.

Az erős processzor még nem biztos, hogy jó választás. Egy Intel® Core™ i5 vagy i7 gyors munkafolyamatot biztosít és hardverigényes programok futtatására is alkalmas, viszont megfelelő grafikus támogatottság nélkül az igazi erejét kihasználni nem tudjuk. Az Intel HD Graphics helyett érdemes olyan készüléket választani, amiben van egy AMD Radeon vagy egy NVIDIA GeForce® grafikus kártya.

Munkafolyamattól függetlenül ajánlom a 4GB RAM minimális meglétét, ugyanis több program egyszerre történő akadásmentes futtatásához elengedhetetlen. A háttértár megválasztásánál, amennyiben van rá lehetőség, hogy a nagyobb adatállományokat külső tárolón tartsuk érdemes számításba venni az SSD meghajtót, gyorsasága és kevesebb áramfogyasztása kárpótolja az alacsonyabb tárkapacitást.

Tervezőprogramok (AutoCad, Solid Edge, CorelDraw stb.), képszerkesztő programok (Photoshop), videó vágó és szerkesztő programok (AVS Video Editor, Corel VideoStudio, Movie Maker) használatához ideális választás lehet a Samsung ATIV Book 2 vagy az ASUS K55VD notebookok, mivel teljesítményben és grafikus megjelenítésben is erős tulajdonságokkal rendelkeznek, ami elengedhetetlen az említett programok futtatásához.

Adminisztrációs munkákhoz (Word, Excel, Access), prezentációkhoz, CRM és SAP használatához egy kevesebb tudású ezáltal olcsóbb készülék is megfelelő. Irodai szoftverek futtatására jó választás a HP 250-es, de a kevesebb tudással rendelkező viszont elegánsabb  ASUS X502C is kiváló.

Az Apple MacBook Pro egy státuszkészülék, viszont vitathatatlanul stabilabb operációs rendszere miatt, a Windowst kerülőknek jó alternatíva.

Üzemidővel számoljunk

Annál dühítőbb nincs is, mint amikor éppen dolgozunk és a készülék lemerül. Töltési lehetőség hiányában készülék nélkül maradhatunk, ezért azoknak akik sokat utaznak és hosszú üzemidőt szeretnének érdemes számolni ezzel a tényezővel. Az akkumulátor csere egy jó megoldás, de a gyártók egyes modellekben biztosítanak másodlagos akkumulátor csatlakozási lehetőséget is, mint arról a korábbi tesztalanyban is beszámoltam (HP EliteBook). Természetesen olcsóbb készülékeknél a WIN8 operációs rendszerre való átállás is hosszabb üzemidőt eredményezhet. Konkrét értéket nem minden esetben határoznak meg a gyártók ezért érdemes az interneten teszteredményeket keresni.

A biztonságért

A BIOS és a rendszer védelmén túl kalkulálnunk kell egyéb megoldásokkal is. Nincs feltörhetetlen rendszer, de bejutás megnehezítéséről egyszerű megoldásokkal gondoskodhatunk. Az ujjlenyomat olvasó egy jó alternatíva akár jelszóval kombinálva (pl.: Lenovo ThinkPad Edge), de vállalati környezetben elvárás lehet az intelligenskártya-olvasó is. Az eltérő biztonsági szintekhez, eltérő megoldások szükségesek, a HP EliteBook viszonylag sok lehetőséget kínál.

Egyéb:

Végezetül fontos megemlíteni, hogy a hosszú távú tervezésnek egyik fontos pillére, hogy a készülék milyen csatlakozókkal rendelkezik. Az USB 3.0 megléte fontos, mivel egyre jobban el fognak terjedni ezt a szabványt használó adattárolók és az akár 10-szer gyorsabb adatátvitelről nem érdemes lemondani. A HDMI a modern kivetítők, monitorok és TV-k egyik elengedhetetlen kapcsolódási megoldása, a szebb kép és egyben hangátviteli képesség miatt, lassan kiszorulnak a hagyományos VGA csatlakozók.

Optikai meghajtó hiányát kiváltani egy külső egységgel könnyű, viszont a minőségi webkamera pótlása már körülményesebb. Tárgyalni és kapcsolatot tartani lényegesen kényelmesebb videós funkciót használva, a személyes érzelmek és arckifejezések sok mindent elárulhatnak, ezért bár szinte alap tartozék, figyeljünk a webkamera meglétére.

Összegezve:

Megfelelő ár/érték arányú készüléket nem egyszerű választani, de nem is lehetetlen. A konkrét használati körülmény meghatározásával lényegesen szűkíthető a kínálat és a maradék eszközök közül a bejegyzésben leírtak felhasználásával egy megfelelő hordozható számítógépet választhatunk. Különböző irodai programok futtatására a legmegfelelőbb készülék könnyebb megválasztásának érdekében készült ez a bejegyzés, nem játékgépet kerestem.  Egy jól megválasztott notebookkal/ultrabookkal a munkakörülmények jelentősen javulhatnak, ami hatékonyabb munkavégzést eredményezhet. A bejegyzés egy ajánló, a felsorolt eszközök példának szolgáltak.

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy lájkkal.


További érdekes cikkek:

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje

Notebook billentyűzet alapos tisztítása

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje

Concorde tab T10 tablet tesztje (videóteszttel)

A WIN8 valódi arca – bemutató -

A legkisebb okos tesztje (Alcatel S’Pop 4030X)

Mobilklíma pro és kontra

Klíma ismertető

Az okostelefon mizéria