Egy korábbi bejegyzésben néhány alternatív megoldást mutattam be a telefonszámla csökkentése érdekében. A felsorolt között szerepelt a Viber nevű program amely a napokban fontos frissítésen esett át (melyre egyik kedves olvasónk Attila hívta fel a figyelmemet). Jelenleg még hivatalos információ nem található az új funkciókról, azért nagyjából a telepítést követően a program bemutatja a főbb változtatásokat.

Fontos újdonság, hogy tabletekre is elérhetővé vált a Viber, így a PC-s és mobilos platformokon kívül már ugyanazon fiókkal (telefonszámmal) táblagépről is tudunk telefonálni vagy rövid szöveges üzeneteket váltani, természetesen ingyenesen. A szinkronizáció az eszközök között még nem tökéletes, és jelenleg még több része angol, de a fejlesztőket ismerve, hamar javítják ezeket a részeket is.

Drasztikus változás, hogy a frissítéssel lehetővé válik a Viberrel nem rendelkező vezetékes és mobil számok hívása fizetség ellenében, ráadásul országhatárokon túl is telefonálhatunk. A megoldás nagyon hasonló a Skype-hoz, kreditet kell vásárolni és utána indíthatjuk a telefonálást, amelynél a „Viber Out” részt kell kiválasztani. Kreditvásárláshoz két lehetőséget is felkínált a program először rendes bankkártyás fizetési ablak jelent meg aztán később a Google Play rendszerére irányított át.

Belföldre méregdrága, külföldre versenyképes árat kínál. Magyarországon belül vezetékes számnál 1.4 c/perc (cc. 4.75 Ft), mobil szám hívásánál 6.6 c/perc (cc. 22.25 Ft) költséget határoz meg, ami a hazai viszonyokat nézve, szerintem nem versenyképes, főleg ha azt nézzük, hogy mindehhez internetkapcsolatra van szükség. Utóbbi fontos, hiszen nem megfelelő adatkapcsolattal sok felesleges költség jöhet össze.

Külföldre történő hívásnál lényegesen jobb árat kínál, az alábbi táblázatban néhányat kiemeltem.

Ország

Vezetékes [Ft/min]

Mobil [Ft/min]

Ausztria

5.75

17.5

Németország

4.75

14.75

Franciaország

4.75

40

Szlovákia

7.25

47.5

Oroszország

12.25

19.75

Egyesült Királyság

4.75

14.75

Amerika

0 (?) „Toll Free”

4.75

Ausztrália

5.75

37.5

 

A rendszert élesben kipróbálni nem tudtam, de az árait megvizsgálva inkább a külföldi hívásoknál lehet előnyös, bár ilyenkor óhatatlanul arra gondolok, hogy ha már úgy is van internetes kapcsolat, akkor miért is fizessek?

Mindenesetre nagyot lépett előre a Viber főleg a konkurenciával szemben, ugyanis ezzel a megoldásával már felveszi a versenyt a Skype-al lényegesen stabilabban kivitelezve.

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Prestigio MultiPhone 4505 Duo teszt

Debütál az Alcatel one touch fire

Eredeti vagy utángyártott akkumulátort válasszunk?

Tippek számítógépek őszi nagytakarításához

Új korszak: Windows 8.1 teszt

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje