Karácsonykor az ember kicsivel többet megenged magának mit máskor. A mostani cikkel költséghatékony megoldásokat mutatok be pár éves hordozható számítógépünk modernizációjára. Régebbi notebookot nem feltétlenül szabad újra cserélni. Néhány praktikus lépéssel több évet fiatalíthatunk gépünkön úgy, hogy nem kell rá egy vagyont költeni. Egyszerű beavatkozással nem sok mindent tudunk cserélni, de amit lehet és érdemes azt a következőkben mutatom be. A leírtak bármely notebook esetében használható, jelen esetben egy ASUS K50IN típusú 3 éves notebookon mutatom be. (Egy korábbi cikk a karbantartásról itt)

Amikor az emberek arra gondolnak, hogy fejlesszék számítógépüket általában két vagy három hardver jut eszükbe. A háttértár fejlesztése elengedhetetlen (HDD), memóriabővítés (RAM) gyorsítja a rendszert, és egy processzor csere új lelket ad a gépnek. Utóbbival most nem fogunk foglakozni, mivel elég bonyolult kivitelezni (megfelelő alkatrész kiválasztása, és behelyezése szakavatott embert kíván). A mostani leírásom alapján bárki otthon elvégezheti, magasabb számítógépes ismeretek nélkül (természetesen csak saját felelősséggel).

RAM (memória) bővítés:

Elsőnek nézzük a RAM bővítést. Fontos szabály ez esetben, hogy az operációs rendszerünk milyen típusú (32bit vagy 64bit). Ellenőrizhetjük a START-> Számítógép jobb klikk-> Tulajdonságok és itt a rendszer típusa mező mellett található. Amennyiben 64 bites nincs probléma, ugyanis ezt a típust bőven bővíteni lehet. Problémás az-az eset, ha 32 bites mivel ilyenkor a rendszer csak 4 Gb fizikai memóriát tud kezelni (melybe a videó kártya memóriája is beleszámít).  Tehát ellenőriznünk kell, hogy mekkora memória található a notebookunkban (fentebb leírt módon, csak a telepített memória (RAM) mezőt kell nézni). Érdemes arról is tudnunk, hogy hány memória hely van a gépünkben és, hogy milyen típusú a foglalat (DDR2 vagy DDR3), erről bővebben általában a gyártó weboldalán (specifikáció) között vagy használati kézikönyvben lehet megtalálni. Vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a gépben hány RAM található (ugyanis két hely esetében és 2 Gb RAM-nál lehet, hogy 2x1 Gb található benne).

A fenti pár perces ellenőrzéssel végeztünk, dönthetünk, hogy érdemes-e beruházni egy új RAM-ba. Tudni kell, hogy egy 2 Gb-os 800 MHz-s DDR2-es RAM 7-10 e Ft között van. Ez a modernizáció egy új laptop tizedébe se kerül, de érzetre sokkal gyorsabbá válhat számítógépünk.

HDD (háttértár) fejlesztése (Videó a beszerelésről itt tekinthető meg):

A háttérkapacitás bővítésére két lehetőségünk van:

  1. Meglévő HDD-t cseréljük egy nagyobbra
  2. Egy beépítő kerettel a meglévő optikai meghajtót (CD/DVD) cseréljük egy 2. HDD-ra.

Az elsőnek hátránya, hogy amit cserélni akarunk HDD-t utána nem tudjuk használni (kivéve külső USB-s kerettel). A másodiknak a hátránya, hogy elveszítjük a beépített optikai meghajtót (Vagy mégsem? erről lentebb).

Bővítésnél érdemes elgondolkodni az SSD meghajtón. Sebességre sokkal gyorsabb az előbb említett technológia, mint a HDD, kevesebb energiát fogyaszt (így nő az akkumulátoros üzemidő), és nincs benne mozgó alkatrész (ezért hangtalan). Hátránya az ár, egy 120 Gb-os SSD ért 25e Ft-ot kérnek. Ezt a megoldást csak a beépítő kerettel ajánlom, mivel filmek, zenék, stb. tárolására ez a rendszer még eléggé költséges (így elkerülhetetlen a két háttértár használata).

Nézzük az árakat.

  • Egy 500-1000 Gb-os HDD ért (ami 2,5”-os) 14-25e Ft-ot kérnek.
  • RAM 2 Gb DDR2 800 MHz 7-10e Ft.
  • SSD 120 Gb 25-28e Ft.
  • Beépítő keret 4000 Ft.
  • Kábel 1500 Ft.

A következőkben bemutatom képekkel, egy bővítő keret (Caddy) beépítését az optikai meghajtó helyére. A két tárhely használatával az a célom, hogy több helyem legyen, de a gép is gyorsabban működjön, ezért vásároltam egy 120 Gb-os Samsung 840 SSD meghajtót, amihez járt Windows 8 PRO upgrade telepítő. A WIN8 csak meglévő legális Windows XP, Vitsa, 7 rendszerrel működik, és már feltelepített operációra kell rátelepíteni az upgrade telepítőt (32 és 64 bites upgrade egyaránt megtalálható). A fentebb említett kábellel a kiszerelt optikai meghajtót használhatjuk USB csatlakozón keresztül, így nem kell külön meghajtót vásárolnunk.

Összefoglaló (mit fogok csinálni):

  1. Notebook szétszedése
  2. Optikai meghajtó kiszerelése
  3. Meglévő HDD kiszerelése
  4. SSD meghajtó beszerelése a HDD helyére
  5. Beépítő keretbe beszerelés meglévő HDD-t (+ tartó konzol átszerelése)
  6. Beépítő keret beszerelése
  7. Összeszerelés

Bonyolultnak tűnik? Pedig nem az, ezt a következő képek is tanúsíthatják.

(Videó a beszerelésről itt tekinthető meg)

Hátlap eltávolítása 5 db. csavar. Óvatosan a jelzett irányban hátlap eltolása.

Jelzett helyeken csavarok kicsavarása (5 db).

Optikai meghajtó finom, de határozott mozdulattal húzzuk ki. A HDD tartót a fekete „fülnél” kevés erőt kifejtve húzzuk ki (nem szabad akadnia).

Optikai meghajtó előlapját távolítsuk el és cseréljük ki a keret előlapjával. Érdemes előtte kinyitni, melyet egy kihajtogatott gémkapoccsal könnyen megtehetünk. Az előlap eltávolítása nem egyszerű, de ne ijedjünk meg. Többet ésszel, mint erővel figyeljünk, mert könnyen eltörhetjük (kipattintós a rendszer).

Tartó konzolt, ha volt az optikai meghajtónkon, szereljük át a beépítő keretre.

Szereljük össze a kiszerelt HDD-t és a beépítő keretet (részletesebben a videóban). A HDD-t tartó elemet szereljük rá az SSD meghajtónkra.

Szereljük vissza a gépünkbe az eddig összeállított HDD-t és SSD-t. Helyezzük vissza a hátlapot, és csavarozzuk össze.

Végeredményként kaptunk egy gyorsabb gépet.

Beruházott összeg: 25.000 Ft. (SSD), 4.000 Ft. (beépítő keret), 1.500 Ft. (kábel).

Összesen: 30.500 Ft.

Elvégzett munka ideje: kb. 30 perc

Videó a beszerelésről itt tekinthető meg.

Érzésre több évet fiatalítottunk a gépen. A Windows bekapcsolása a régi HDD-n 82 másodperc volt, az SSD-n 29 másodperc lett. A telepítés gyorsabban végbemegy, az akkumulátor üzemideje 30 perccel bővült, ha a HDD-t nem használom. A kiegészítő kábellel az optikai meghajtót is használhatom, nem a legkényelmesebb, de egy külső CD/DVD író/olvasó legalább 8.000 Ft-ba kerül.

Remélem segíthettem egy költséghatékony modernizáció véghezvitelében.

Mindenki csak saját felelősségére végezze el, amennyiben nem érzel kellő magabiztosságot hozzá, fordulj szakemberhez.

Képek nagyban: http://sdrv.ms/WPWwNO

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Concorde tab Novum teszt

Concorde tab 9.7 IPS PLUS teszt

Concorde tab 9.7 IPS PLUS teszt videó

Concorde tab 9.7 IPS teszt

Concorde tab 9.7 IPS teszt videók

Felhőszolgáltatások Windows és Android rendszerekhez.

Notebook, laptop élettartalom növelő lehetőségek

Androidos készülékre hasznos programok

Milyen Notebookot vegyünk?

Hordozható számítógépek összehasonlítás