Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csináld magad: „rendrakás”

Egy rendhagyó bejegyzéssel készültem, nem tipikusan tesztelésről fog szólni, inkább a technikai eszközök által keltett helyfoglalás és a kábelrengeteg kiküszöböléséről fogok írni. Szerintem senkinek sem kell bemutatnom, hogy a töltők, adatkábelek és maguk az eszközök is rengeteg logisztikai problémát vetnek fel, ugyanis relatív közel kell lenniük a fő tartózkodási helyünkhöz (pl.: íróasztal), de egyben nem foglalhatnak el minden szabad helyet.

Nézzük, az én példámmal mire gondolok "káosz" alatt. Egy nagyobb íróasztalom van, amelyen minden "fontos" eszköznek van egy kis hely kialakítva. Már magában a készülékek 6 db. 230V-os hálózati dugót igényelnek (tehát az elosztó is helyet foglal), nem beszélve az egyéb kábelekről (VGA, SCART, USB (3x), LAN, Jack, stb.). Utóbbiak azért nehezen kezelhetőek, mert mozgásterük nagy, nem lehet egyszerűen elvezetni, vagyis elrejteni őket.

A technika fejlődik, de áramra szükségük van illetve nem minden eszköznél megoldható a vezeték nélküli kapcsolódás. Az egér, billentyűzet, internet kommunikációját meg lehet úgy oldani, hogy vezeték nélkül kapcsolódjanak viszonylag nem nagy beruházással, még a mobil/tablet adatkapcsolatát is némi kompromisszummal rá lehet erőltetni valamilyen nem kábeles kapcsolódásra (Bluetooth, WIFI), de a töltéshez elengedhetetlen a kábelezés. Mobilok esetében már létezik vezeték nélküli töltés, de azért az a technológia eléggé kiforratlan.

Jó megoldás lehet adataink tárolására (ezzel is helyet felszabadítva) egy NAS (Network Attached Storage) hálózati adathordozó használata, amivel adatainkat biztonságosan belső hálózatról illetve interneten keresztül érhetünk el. Hátránya, hogy viszonylag nagyobb beruházást igényel és a kábelezés kérdését sem oldja meg, csak más helyre (kevésbé frekventált) lehet helyezni.

Ne adjuk fel! Csoportosítsuk kábeleinket és alakítsunk ki gócpontokat. USB csatlakozókat remekül el lehet rejteni - ezzel is kevesebb kábelt szem előtt tartani - egy HUB beszerzésével, ami egy csatlakozót oszt meg több csatlakozóvá. A problémát nem oldjuk meg vele, de az elrejtés máris sokat segíthet.

0 Tovább

Tippek üzleti notebook választásához

Az előző három bejegyzésben főleg üzleti felhasználásra szánt hordozható számítógépek tesztjét mutattam be. Eltérő felhasználási területek különböző készülékeket igényelnek, másfajta tulajdonságra van szüksége egy adminisztrátornak, tervezőnek vagy üzletkötőnek. Egy laptop fő tulajdonságai (kijelzőméret, súly, teljesítmény, biztonság, stb.) meghatározzák milyen munkafolyamatokra lehet használni, a költségcsökkentés miatt nem mindig érdemes erősebb készüléket választani, mint amilyen igényt ki kell, hogy szolgáljon. A különböző feladatok különböző gépeket igényelnek, megpróbálok összeszedni néhány ismérvet, mire érdemes odafigyelni hordozható számítógép vásárlásánál főleg a vállalati szegmens tekintetében.

0 Tovább

Kütyü tesztek

blogavatar

Újdonságok, műszaki technikák bemutatása, tesztelése. Számítástechnika, laptop, notebook, tablet, szoftver, hardver egyszóval kütyük.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek