Hazánkban egyre többen fizetnek elő digitális kábeltévére vagy IPTV-re. Utóbbi típust már van szerencsém több éve használni, és a kezdeti döcögős indulást követően mára egy egészen használható kényelmes tévézési formává vált. Bár még mindig vannak fagyások és akadások, de mostanra eljutott oda, hogy több a pozitív tulajdonsága, mint a negatív.

Kezdjük az elején: Az IPTV internetes kapcsolaton keresztül működik, így elengedhetetlen hozzá a szélessávú internet elérés (nem keverendő az internetTV-vel). Az analóg jellel fogható adások képminőségéhez képest lényegesen szebb és több funkcióval bír. Modern technika, de szinte bármilyen TV-hez kapcsolódhatunk a kihelyezett beltéri egységgel (HDMI, Scart, kompozit).

Fontos: Egy TV-vel egy belső egység használható, további készülékek esetén több belső egységre van szükség.

Részletesebben: http://www.tv-lexikon.hu/iptv.html

A set-top-box azaz a beltéri egység merevlemezes változata már magában rengeteg kényelmi megoldást tartalmaz. Fontosabbak közé tartozik, hogy az adások felvehetőek (tekerhetőek) és egyben időzíthetőek, a műsorújság azonnal elérhető és relatív jól testre szabható. Hátránya, hogy egy egységnél "vagy felvesszük, vagy nézzük az adást", ezalatt azt értem, hogy a belső egységgel egyszerre nem lehet két különböző műveletet elvégezni, két különböző adással egyszerre nem tud foglalkozni, tehát ha más műsort nézünk, mint amit felvennénk, valamelyiket megállítja.

A háztartások többségében már elérhető valamilyen "okoskészülék" legyen szó tablet vagy mobilról. Érdemes kombinálni a lehetőségeket, azaz az IPTV és okoskészüléket egybekötve.

A szolgáltatók közül nálam a Telekom érhető el, és egyben ők biztosítanak a legtöbb applikációt, vagyis kényelmi megoldást az IPTV-hez. Már eddig is működő funkció volt, hogy az interneten a felhasználónevünkkel és jelszónkkal belépve, megnézhettük a műsorújságot illetve beállíthattunk felvételeket, ez főleg akkor hasznos, hogyha elfelejtünk valamit, így nem kell attól tartani, hogy lemaradunk a kedvenc műsorunkról.