Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Eredeti vagy utángyártott akkumulátort válasszunk?

Az akkumulátorok sajnos idővel veszítenek teljesítményükből, ami odáig vezethet, hogy már funkciójukat nem képesek ellátni. Ilyenkor kerülhet szóba, hogy új energiaforrást kell beszerezni, ami elég költséges. Legyen szó netbookról, notebookról, ultrabookról vagy mobiltelefonról, egy eredeti gyári akkumulátor lényegesen drágább, mint az úgynevezett utángyártott verzió. Kétségtelen, hogy gyártótól beszerzett akku egy az egyben felhasználható, jól illeszkedik és teljesítménye azonos mint az eredetié, viszont sajnos maga a márkanév miatt sokkal többe kerül. Sokak pontosan az előbb említettek miatt (köztük én is), inkább az utángyártott változatot választják, ami több esetben is 50-70%-al olcsóbb, mint az eredeti, de kompromisszumokat igényel.

Melyiket válasszuk? - nehéz kérdés, az előnyöket és hátrányokat megpróbálom összeszedni a következő bejegyzésben.

Fontos szemelőt tartani, hogy garanciális időn belül többnyire követelmény, hogy csak eredeti alkatrészt (ezáltal az akku is) lehet beszerelni/használni. Egy akkumulátor életciklusa változó, felhasználástól függően 1-3 évet lehet használni teljesítményvesztés nélkül. A garancia általában maximum egy évre szól, és ezt bírni is szokták, utána már nő a rizikófaktor, az idő múlásával egyre nagyobb arra az esély, hogy elromlik. A csere elkerülhetetlen főleg hordozható számítógépek esetében, mivel itt két eszköz között nagyobb a csereintervallum.

0 Tovább

Magyar cégek a nagyok ellen (MyAudio, Wayteq, Concorde)

A minap olvastam egy cikket (ITT olvasható), amiben az szerepelt, hogy egy magyar cég leelőzte a Samsung és Apple gigavállalatokat hazánkban. Konkrétan a MyAudio márkáról és annak kitalálójáról volt szó. A riportból hiányoltam a másik két magyar vonatkozásban fontos és kiemelkedő eredményeket elérő vállalatokat a Wayteq és a Concorde márkákat, ezért most egy lényegesen rövidebb a személyi riportokat mellőzve összehasonlítom a vállalatokat (tisztán a számokat és eredményeket értékelve).

Nem kérdéses, hogy mind a három cég komoly fejfájást okoz a nagy gyártóknak. Jól használható, magyar pénztárcához méretezett készülékeket gyártanak és manapság a tableteken túl megjelentek a mobilpiacon is. Szintén igaz rájuk, hogy főként Magyarországon tevékenykednek, a készülékeket Kínában gyártják (saját specifikációk szerint) és utána ezeket importálják. Magyar fejlesztők álmodják meg a készülékeket, Magyarországon maradnak a bevételek és itt adóznak. Választásunkban utóbbi lehet a legszimpatikusabb, mivel így a profit is itt marad nem vándorol külföldre (védjük a magyar piacot).

Árbevétel tekintetében a 2011-es év és 2012-es év egyértelmű győztese a MyAudio, hiszen egy év leforgása alatt több mint duplájára tudta emelni az árbevételét. A másik két cég is növekedett, bár nem ilyen nagy százalékban.

A MyAudio sikereit árnyékolja a kötelezettségei, hiszen árbevételének növekedésével szinte arányosan nőtt a kinnlevősége. Egyedüliként a Wayteq-nek sikerült csökkenteni a kötelezettségeit.

0 Tovább

„Kis” kontra „nagy” gyártó. Melyiket válasszuk?

Az előzőekben publikált, talán a magyar hírportálok közül elsőként elvégzett hosszútávú tesztemnél felmerült a kérdés, hogy minden "kevésbé" nagy gyártónál ugyan ez tapasztalható-e az amortizációt terén. A kérdés elég komplex, mivel nagyban függ az adott terméktípustól és a használat körülményeitől.

Maradjunk márkán belül, tehát vizsgáljuk az Alcatel egy másik típusát ugyan így okostelefonok közül. Az OT-990 egy okosmobilnak álcázott butafon. Súrolja a használhatatlan kategóriát, mivel tudásban nagyon gyenge, igaz nem egy "friss" darab. Egy éves használatot követően megállapítható, hogy nagyon strapabíró. Tok nélkül használva, kopás és karcolásoktól mentes a külső háza, a kijelző még mindig makulátlan (bár utóbbihoz nagyban hozzájárult a védőfólia). Alapvetően ez a típus ihlette, az előző "Az okostelefon mizéria" című bejegyzésemet. A szolgáltatók nagyon reklámozták, olcsón hozzá lehetett jutni, de már a megvételt követően látni lehetett, hogy nem ez lesz az álmaim készüléke. Mint már írtam, tudása harmatgyenge, akkor bír ki egy napot hogyha nem használjuk, ellenkező esetben 3-4 óra után menthetetlenül lemerül. Erre szokták azt mondani, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Az Alcatelt nem szabad leírni. Egy-két készülékük lehet nem a legjobban sikerült, de látványosan fejlődnek és hoznak újabb és újabb termékeket a magyar piacra. Persze minőség szempontjából konkrétumot nem tudok írni.

0 Tovább

Kütyü tesztek

blogavatar

Újdonságok, műszaki technikák bemutatása, tesztelése. Számítástechnika, laptop, notebook, tablet, szoftver, hardver egyszóval kütyük.

Utolsó kommentek