Az előzőekben publikált, talán a magyar hírportálok közül elsőként elvégzett hosszútávú tesztemnél felmerült a kérdés, hogy minden „kevésbé” nagy gyártónál ugyan ez tapasztalható-e az amortizációt terén. A kérdés elég komplex, mivel nagyban függ az adott terméktípustól és a használat körülményeitől.

Maradjunk márkán belül, tehát vizsgáljuk az Alcatel egy másik típusát ugyan így okostelefonok közül. Az OT-990 egy okosmobilnak álcázott butafon. Súrolja a használhatatlan kategóriát, mivel tudásban nagyon gyenge, igaz nem egy „friss” darab. Egy éves használatot követően megállapítható, hogy nagyon strapabíró. Tok nélkül használva, kopás és karcolásoktól mentes a külső háza, a kijelző még mindig makulátlan (bár utóbbihoz nagyban hozzájárult a védőfólia). Alapvetően ez a típus ihlette, az előző „Az okostelefon mizéria” című bejegyzésemet. A szolgáltatók nagyon reklámozták, olcsón hozzá lehetett jutni, de már a megvételt követően látni lehetett, hogy nem ez lesz az álmaim készüléke. Mint már írtam, tudása harmatgyenge, akkor bír ki egy napot hogyha nem használjuk, ellenkező esetben 3-4 óra után menthetetlenül lemerül. Erre szokták azt mondani, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Az  Alcatelt nem szabad leírni. Egy-két készülékük lehet nem a legjobban sikerült, de látványosan fejlődnek és hoznak újabb és újabb termékeket a magyar piacra. Persze minőség szempontjából konkrétumot nem tudok írni.

Eddig a nagy gyártók árnyékában tevékenykedő kisebb cégekből akadt bőven. Tudásban hasonlót, árban olcsóbbat, viszont minőségben jóval gyengébb készülékeket fogalmaznak. Nem feltétlenül kell itt drasztikusra gondolni. A minőségi különbségek többnyire a felhasznált alapanyagokon látszanak vagy az összeillesztéseknél érezhető. Esetleg aki egy kevésbé neves gyártó termékét választja, felmerülhetnek olyan problémák, hogy az összeillesztéseknél karcol, recseg a mobil, gyorsabban kopik. A mobilpiac gyors fejlődése miatt ezek nem is akkora problémák annak tükrében, hogy általában jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzájuk.

A piac tovább morzsolódik az újoncok miatt. Nézzünk néhány teljesen új nevet az okosmobil piacon:

  1. Prestigio
  2. Caterpillar
  3. ConCorde
  4. MyAudio

Mind a négy általam kiemelt gyártónál megállapítható, hogy termékük jóval olcsóbb, mint hasonló tudású vetélytársaiké. Persze az ár nem mindegy. Egy okosmobil (tablet) esetében elengedhetetlen a jó technika háttér, mivel ha baj van nem Kínához akarunk fordulni. Mindig számolnunk kell azzal, hogy egy kisebb gyártó termékével problémák lehetnek. Ennek megint pofonegyszerű a magyarázata. Kisebb piac, kevesebb felhasználó, gyengébb minőség-ellenőrzés, kevésbé bejáratott készüléktesztek.

Mindenki a fennmaradásért küzd. Amíg egy Samsung vagy Sony vagy Apple nagygyártóknak rengeteg országban van képviseletük, addig az előbb említett kisgyártóknak csak néhány ország piaca áll rendelkezésre. Aki úgy dönt, hogy nem fizet többszázezer forintot egy „csúcsgépért” hanem inkább választja a kisgyártó hasonló készülékét feleannyiért nem feltétlenül dönt rosszul. Kompromisszumokat kell kötnünk magunkkal a minőség szempontjából, amely a pénzünkre is jótékony hatást gyakorol (lásd. Samsung S széria gyors elértéktelenedését).

Végezetül de nem utolsó sorban ki kell emelnem egy gyártót. A Concorde cégcsoport egy magyar vállalat, magyar fejlesztésű termékekkel. Tavalyi évben a legtöbb eladott tablet címével büszkélkedhetnek.

Mire a siker? Olcsó, kiváló technikai személyzet, árukhoz képest relatív nagy tudású gépeket forgalmaznak.

Támogatom a magyar cégeket, és mivel őket ismerem így tudom, az árcédula és tudás a nagy gyártókhoz képest eltér. Készítettem (az oldalon megtalálható) három különböző Concorde tab tesztet (IPS, IPS PLUSZ, Novum). Közel egy év aktív használat után megállapítható, hogy amit elsőre tapasztaltam nem változott. Ami régen recsegett az most is recseg, ami régen érdes volt most is érdes. Szoftveresen a frissítések miatt csak még pontosabbá váltak a készülékek. Favorizálom a Concorde vállalatot, mivel nekik fontos a magyar piac, nem hajtanak el a kérdéseimmel, figyelnek arra, hogy a vevők mit szeretnének. Okosmobil terén is újítottak, remélhetően hasonló sikereket érnek el mint a tablet piacon és akkor talán majd elmondhatjuk, hogy egy magyar cég szorongatja a nagy vállalatokat.

Kicsit hosszú lett ez a bejegyzés, ezért egy rövid összefoglalás következik:

Azért mert egy gyártó nem világméretű, nem feltétlenül rossz. A ZTE, Huawei, Alcatel, Concorde, Myaudio, Prestigo gyorsan fejlődő vállalatok, hamar felnőhetnek a nagyok közé. Alacsony árukhoz kapcsolódik a viszonylag nagyobb rizikó, de mindenkép megéri. Azért azt mindenkinek ajánlom, hogy mielőtt bármilyen terméket is vásárol, győződjön meg arról, hogy megfelelő a magyar technika háttér (fórumok jó kiindulási alap)!

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Az okostelefon mizéria

Alcatel OT-995 hosszútávú teszt

Samsung WB150F teszt kompakt fényképezőgép

Notebook, laptop karbantartás

Notebook modernizációja

Concorde tab Novum teszt

Concorde tab 9.7 IPS PLUS teszt

Concorde tab 9.7 IPS PLUS teszt videó

Concorde tab 9.7 IPS teszt

Concorde tab 9.7 IPS teszt videók

Felhőszolgáltatások Windows és Android rendszerekhez.

Notebook, laptop élettartalom növelő lehetőségek

Androidos készülékre hasznos programok

Milyen Notebookot vegyünk?

Hordozható számítógépek összehasonlítás