A számítógép védelme kulcsfontosságú, az adatok, jelszavak, hozzáférésének biztosítása elengedhetetlen. Az interneten a legkülönbözőbb fajtájú kártevő programok, programkódok léteznek, amelyeknek a főcélja a felhasználó számítógépének megbénítása illetve az adathalászat. A személyes adatainkkal könnyen vissza lehet élni, de a számítógépben is komoly károkat tudnak okozni egyes vírusok. A megfelelő védelemhez elengedhetetlen egy naprakész vírusirtó program és természetesen egy stabil tűzfal.

Az ESET Smart Security kombinált vírusirtó programot vettem górcső alá, elemeztem és teszteltem, amelynek eredményét most röviden összefoglalom. A téma nem egyszerű, hiszen laikusoknak – mint én is – nehéz átlátnia, mitől véd egy vírusirtó illetve tűzfal, ezért segítséget kértem és kaptam az ESET magyarországi forgalmazójától a Sicontact Kft. munkatársaitól (ez nem a reklám helye, de ha már időt szántak arra, hogy az olykor triviális kérdéseimre szakszerű választ adjanak, akkor illik megneveznem az információforrást).

Az ESET programja egy kifinomult és ízléses felülettel rendelkezik. Szinte minden könnyen és gyorsan megtalálható illetve beállítható. Optimális esetben észre sem lehet venni, hogy fut a gépen, persze olykor-olykor felvillanó értesítőablak informál az aktuális beavatkozásról. Nagyon tetszik a programba, hogy jóformán felhasználói beavatkozást nem igényel, a telepítés után beállítás nélkül is képes hatékonyan ellátni a vírusvédelmet. Pluszszolgáltatásokkal és funkciókkal egy remek kombinált program, amely vírusirtóként és tűzfalként is megállja a helyét, ráadásul lopásvédelmet is aktiválhatunk.

Védelem:

A számítógépnek proaktív védelmet biztosít a program, azaz folyamatosan ellenőrzi az aktív állományokat. A vírusvédelemnél nincs szükség felhasználói beavatkozásra, mivel a számítógép elindításánál lefut egy ellenőrzés illetve minden vírusdefiníciós adatbázis frissítés után is. A szakértői segítséggel egy régóta vitatott kérdésre is választ kaptam. Az offline állományok ellenőrzése nem fontos, mivel azok használatánál – betöltésénél – az aktív védelem ellenőriz, így a kártevők kiszűrése is megtörténik.

Tűzfal:

Valamivel bonyolultabb a tűzfal rész, mivel a forgalmat elég szigorúan szűri ezáltal a nyomtató hálózati elérésével meggyűlt a bajom, viszont az interneten próbálkozó kártevőket is rendre megszűri. A beállításoknál többfajta mód is kiválasztható (automatikus üzemmód, interaktív üzemmód, házirendalapú üzemmód, tanuló mód), amik némi félreértésre adhatnak okot. Mint az kiderült ajánlott beállításnak az első kettőt érdemes használni, ugyanis a többihez háttértudásra is szükség van. A leírások alapján elsőre nem így gondoltam, ezért leírom, melyik mire vonatkozik.

Automatikus üzemmód: A program minden hálózati kommunikációt kiértékel automatikusan a felhasználói igényeket és szabályokat figyelembe véve.

Interaktív üzemmód: Minden kapcsolatról egyesével a felhasználó dönt, amit ment a rendszer. Engedélyezhetjük és tilthatjuk egyes programok kommunikációját. Ez a mód elég zavaró tud lenni, mivel szinte minden programnál figyelmeztető ablakban „faggatja” a felhasználót, de fontos a tudatos használata.

Tanuló mód: Számomra ez az egyik legfélreértelmezhetőbb üzemmód, hiszen a nevéből és a leírásából másra következtettem, mint amire használható. Ebben a módban a tűzfal minden kimenő és bejövő kommunikációt engedélyez és mindegyikhez létrehoz automatikusan egy szabályt. Felhasználói beavatkozást nem igényel az ESET automatikusan definiálja a szabályokat és 14 nap után egy ablakban dönthetünk az összes szabályról kézi beállítással.

A tűzfal szekció erős, erre panasz nem lehet, de a jobb kommunikáció illetve leírás szükséges lenne, mivel a szakértői segítség nélkül még nekem sem volt teljesen egyértelmű, hogy a nyomtatómat hogyan tehetem láthatóvá a gépem számára. Utóbbira a megoldás viszonylag egyszerű a tűzfal beállításainál interaktív módban engedélyezni kell azt a kommunikációt, amelyre szükségünk van és visszakapcsolva automatikusra „kivételekkel” máris működik, és nem tiltja az adatkapcsolatot.

Reagálási idő:

Korábban írtam a gyakran ismételt kérdések blogon (ITT olvasható), hogy a kiberbűnözők leleményesek és naponta készítenek újabb és újabb kártevőket. A megfelelő védelemhez szükséges, hogy minél gyorsabban fel tudják dolgozni az „új” kártevőt és hatásos vírusvédelmet biztosítsanak egy frissítés keretén belül.  Az ESET általában a vírus észlelését követő egy órán belül képes hatásos védelmet kidolgozni – amit az adatbázisba frissítés formájában meg is kapunk -, de persze ez a kártevő összetettségétől is függ.

Amikor minden kötél szakad:

Aktív védelem mellett is beüthet a krach és ilyenkor hajlamosak vagyunk pánikba esni. Megelőzés szempontjából fontos, hogy időközönként készítsünk biztonsági mentést, amelyből visszaállítható a rendszerünk és ezáltal elkerülhető a teljes adatvesztés.

Az ESET Smart Security egy hagyományos vírusvédelmi szoftverrel ellentétben egy szolgáltatást nyújt. A védelem mellett amennyiben mégis megfertőződik a számítógép és azzal szemben a program nem képes hatékonyan fellépni kérhetünk telefonos, táv és személyes segítséget. A licence vásárlásával tehát egy teljes körű szolgáltatást kapunk. Állításuk szerint az esetek 99.9 százalékában elkerülhető a rendszer újratelepítése. A távoli eléréssel hatékonyan tudnak fellépni a fertőzés ellen, de végső esetben a komplett számítógép elvihető a központi helyükre, ahol jó eséllyel elkerülhető, hogy az adatainkat elveszítsük.

Lopásvédelem:

Létre kell hozni egy külön felhasználói fiókot illetve a programon belül is engedélyezni kell a lopásvédelmet. A megoldás felemás érzéseket váltott ki belőlem, mivel tetszik is meg nem is. Ötletes, hogy a számítógépünkön távolról aktiválható egy fantomfiók és ezáltal az ellopott készülékbe a tolvaj nem tud belépni, adatainkat nem tudja megnézni illetve lekérhető, hogy éppen mi jelenik meg a képernyőn vagy akár a beépített webkamerával rögzíthetünk képeket. Pontos címet, szolgáltatót egyszóval szinte mindent megtudhatunk a számítógép helyzetéről.

Sajnos a hátránya, hogy az aktiváláshoz internetkapcsolatra van szükség, illetve merevlemez törlését nem védi ki. Ha sikerül aktiválnunk onnantól relatív jó helyzetbe kerülünk, mivel a fantomfiókból nem törölhető az ESET programja, tehát a védelem aktív, viszont nem tartom teljesen életszerűnek, hogy ha valaki ellop egy notebookot, akkor nyugodtan fellép vele az internetre, de a szolgáltatás magában ötletes.

Fontos a megfelelő védelem!

A megfelelő vírusvédelemről főleg azok tudnak nyilatkozni, akik már megégették magukat és súlyos károkat voltak kénytelenek elkönyvelni. Legyünk óvatosak és ne vegyük félvállról az antivirusok fontosságát. A különböző adathalász, kém és trójai vírusok észrevétele már gyakran csak a súlyos következményekből derül ki. Egy teljesen letiltott merevlemezzel az adatainkat veszíthetjük el. Olyan programok használata, ami nem biztosít megfelelő védelmet a legrosszabb taktika, hiszen hamis biztonságba ringathatjuk vele magunkat.  Sajnos egyre ügyesebbek és leleményesebbek a kiberbűnözők és a Windows azontúl, hogy a legelterjedtebb operációs rendszer egyben a legsérülékenyebb.

Költségek:

Egy hatékony szoftver komoly beruházás, ami jelenesetben egy gépre 1 éves licence joggal új előfizetőnek 17.267 Ft. Az ár csökkenthető, ha hosszabb időre és több gépre vásároljuk meg a licencet, így minimálisan 11.377 Ft./gép/év költséggel számolhatunk.

Örömmel olvastam, hogy 50% kedvezményt biztosít a forgalmazó a tanulóknak, pedagógusoknak, egészségügyi dolgozóknak és nyugdíjasoknak.

Összességében meg vagyok elégedve az ESET Smart Security teljesítményével. Több, mint egy héten keresztül nyúztam és teszteltem, szándékosan vírusos oldalakat próbáltam megnyitni, de minden esetben a program közbelépett és tiltotta a megtekintést. Furcsa dolog egy vírusirtót tesztelni, mivel alapesetben a működése észrevehetetlen. Néhány fórumon olvastam olyan kritikát, hogy túlzottan leterheli a gépet, nálam ez nem volt tapasztalható. Egyes részek bonyolult kialakítása ellenére jól kezelhető, ráadásul az előfizetésért cserébe mindig a legfrissebb szoftvert kapjuk meg, hiszen a program különböző verziószámai frissíthetőek a legújabbra külön díj nélkül. Védjük a számítógépünket!

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzést!

Köszönöm a szakmai segítséget Béres Péter IT vezetőnek és a Sicontact Kft.-nek, hogy biztosította a programot a teszteléshez!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!

További érdekes cikkek:

A lemerülés árnyékában (Yoobao Magic Cube)

Koobe s7 easy dual plus tablet teszt

E-könyv olvasók nyomában (Koobe) teszt

Samsung Galaxy Express az elfeledett okostelefon tesztje

Prestigio MultiPhone 4505 Duo teszt

Debütál az Alcatel one touch fire

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje