Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tippek számítógépek őszi nagytakarításához

Évek alatt rengeteg port, koszt és egyéb anyagokat gyűjt össze egy számítógép. Legyen szó PC-ről vagy hordozható számítógépről, a felgyülemlett kosz rontja a hőelvezetést és a kényelmes használatban is gátoltja a felhasználót. Sokan nem figyelnek oda a megfelelően hatékony tisztításra, ami később rengeteg járulékos hibát eredményezhet. Mivel itt az ősz, összeszedtem néhány ismérvet egy alapos takarításhoz asztali és hordozható számítógépet egyaránt érintve.

Előzetesen: Mindenki csak saját felelősségére lásson hozzá, aki bizonytalan és nincs kellő kézügyessége, forduljon szakemberhez. A cikkben szereplők tanácsként szolgálnak a blog és a cikk szerzője az esetlegesen felmerült károkért nem vállal felelősséget.

FONTOS: Mielőtt bárki nekilátna, áramtalanítsa a készüléket! Laptopok esetében az akkut is el kell távolítani. Egyes esetekben a gépház megbontása garanciavesztés eredményezhet!

CPU & HDD

Kritikus pontnak számít és az élettartalmat nagyban befolyásolja a CPU és HDD megfelelő hőelvezetése. A processzor (CPU) hűtőjének porosodása hosszabb használat mellett, csapágyassá teheti a ventillátort, mivel nem az ideális íven pörög a megnövekedett tehertől. Idővel a hűtőbordák eltömítődhetnek, ezáltal romolhat a hőelvezetés, ami miatt jobb esetben csak többet és hangosabban üzemel a ventilátor, rosszabb esetben a megnövekedett hőtartomány korai öregedést eredményez. A por sajnos jó szigetelő, hűtőventillátor nélküli HDD esetében magasabb üzemhőmérséklet a már említett korai öregedéshez vezethet, ventillátoros esetében a csapágyak meghibásodását okozhatja.

0 Tovább

Új korszak: Windows 8.1 teszt

A Microsoft a tavaly megjelentetett Windows 8 operációs rendszerével egy teljesen új dizájn és kezelőfelületet hozott létre, szakítva ezzel a régi jól bevált kinézettel. Felemás fogadtatásban részesült, mivel rengeteg jó tulajdonsága mellé sok rosszat is kapott, mint arról a korábbi tesztemben is beszámoltam. Nem volt titok, hogy a felhasználók nehezen alkalmazkodnak az újhoz, akármennyire is a táblagépes terjeszkedés volt a fő szempont. A korábbi tesztemben is beszámoltam róla, hogy nem nyerte el a tetszésem a WIN 8, nem is a csempés elrendezés, inkább a kezelhetőség terén voltak problémáim. Múlthét óta elérhető a végleges Windows 8.1-es verziószámú frissítés, ami rengeteg javítással és új funkciókkal bővítette az alap rendszert.

Telepítettem és tesztelte, amelynek rövid összefoglalója következik:

0 Tovább

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Egy rövid tesztidőszakra megkaptam a Concorde legújabb 7"-os táblagépét, amelyben elsőként van beépített SIM kártya foglalat. Nagy előnyt jelent ez a mindennapi használat során, hiszen ezáltal az adatkapcsolat is könnyen, kompromisszumok nélkül elérhető. Telefonként is használható, már aki egy ekkora készülékkel szeretne telefonálni. Vaskos külseje erős belsőt takar, a négymagos processzor minden igény kiszolgál, akadás mentesen futtatni képes különböző applikációkat. A beépített GPS gyors helyzetmeghatározást tesz lehetővé, ezért navigálásra is kiválóan alkalmas. A kijelzője kicsit fakó, viszont jól árazott, tudás/érték szempontjából remek választás.

A tesztek alatt elnyerte tetszésem, nézzük részletesebben a tulajdonságait:

3 Tovább

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Az emelkedő perc és SMS díjak arra sarkalják az embert, hogy alternatív megoldásokat keressen ezzel is csökkentve a kiadásokat. Nem egyszerű jól működő helyettesítő rendszert találni, és minden esetben internetdíjjal kell számolnunk. Véleményem szerint három olyan program létezik jelenleg amelyeknek széleskörű támogatottsága van, sok platformra elérhetőek és magyar nyelven is használhatóak.


Elemzésem a Microsoft-hoz tartozó Skype, a Google által üzemeltetett Hangouts és a különálló Viber nevű programot fogja érinteni. Mindhárom alkalmazáshoz aktív internetkapcsolatra van szükség, telefonálás, üzenetküldés, tartalmak megosztására egyaránt használhatóak. Videótelefonálásra "elvileg" alkalmasak, de a valóságban ez nem teljesen zökkenőmentes.

Nézzük kicsit részletesebben tudás, használhatóság és stabilitás szempontjából:

5 Tovább

Tippek üzleti notebook választásához

Az előző három bejegyzésben főleg üzleti felhasználásra szánt hordozható számítógépek tesztjét mutattam be. Eltérő felhasználási területek különböző készülékeket igényelnek, másfajta tulajdonságra van szüksége egy adminisztrátornak, tervezőnek vagy üzletkötőnek. Egy laptop fő tulajdonságai (kijelzőméret, súly, teljesítmény, biztonság, stb.) meghatározzák milyen munkafolyamatokra lehet használni, a költségcsökkentés miatt nem mindig érdemes erősebb készüléket választani, mint amilyen igényt ki kell, hogy szolgáljon. A különböző feladatok különböző gépeket igényelnek, megpróbálok összeszedni néhány ismérvet, mire érdemes odafigyelni hordozható számítógép vásárlásánál főleg a vállalati szegmens tekintetében.

0 Tovább

Kütyü tesztek

blogavatar

Újdonságok, műszaki technikák bemutatása, tesztelése. Számítástechnika, laptop, notebook, tablet, szoftver, hardver egyszóval kütyük.

Utolsó kommentek