Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elégedett vásárló: Sony Xperia SP tesztje

Már többször írtam a korábbi okostelefonomról, aminek minősége és teljesítménye lényegesen elmaradt az elvárható szinttől. Meguntam, keresgéltem és gyűjtöttem majd a végén megvásároltam a Sony egy igazán furcsa elnevezésű okostelefonját az Xperia SP-t.

Régen jelentkeztem már kütyü tesztel, de mint már sokszor írtam, ha van mit, akkor tesztelek, ezért most a Sony termékét veszem górcső alá, kivesézem előnyeit és hátrányait a tőlem már megszokott értékelési módszerekkel.

Miért pont az SP? A neve kifejezetten elrémített, viszont hasonló tudású és árazású készülék jelenleg még nincs a piacon. Az LTE megléte fontos szempont volt a keresgélésemnél, de az erős processzor és 4.3 - 5 col közötti kijelzőméret is szempont volt illetve a minimális 2000 mAh akkumulátor. Előrevetíthetem, nem csalódtam, mondjuk egy használhatatlan telefon után már szerintem minden működőképes készülék megfelelt volna.

Külső, doboz és tartozékok:

0 Tovább

Klíma ismertető

A hőségre való tekintettel sokakban megfordulhatott előző héten az a gondolat, hogy vásárol valamilyen levegő hűtő/mozgató eszközt. Nem egyszerű a döntés, és sajnos az internet sincs segítségünkre. Rengeteg a fals adatot és információt tartalmazó oldal, jószerivel a fórumokat átböngészve tud az ember némi információt beszerezni, de ezek többsége elég régi, és szintúgy felhasználóktól származnak.

Úgy gondolom, hogy a "klímatudós" kifejezést használhatom magamra, mivel 3 hét intenzív keresés és olvasás következtében, a sok fölösleges információt kiszűrve, végre tudom mit kell nézni, hogyan kell tervezni, ezt most megosztom veletek.

Az előző heti nagy meleg előtt már beszereztem egy mobilklímát. Nálam ez tervezett volt, mivel nagyon meleg szobában élek (rossz fekvésű, korszerűtlen szigetlelésű). A választás nem is olyan egyszerű, bár úgy tűnik, hogy a piacon rengeteg klímafajta létezik, jobban utánajárva rájövünk, hogy többnyire ugyan azok a termékek más-más néven szerepelnek az eladóknál (de azért még így is nagy a választék). Az ár kérdésre is fontos odafigyelni, mivel egy adott termék gondos utánajárásával akár 30%-ot is megspórolhatunk (ki milyen árréssel dolgozik).

Az első kérdés amit fontos eldöntenünk, hogy "Milyen típusú klímát vegyünk?".

Létezik: sima ventillátor, léghűtő, mobilklíma, ablakklíma, splitklíma

Az első kettőt egy kalap alá veszem, mivel ezek csak a levegőt keringetik, de nagy melegben csak a meleg levegőt képesek kifújni, ami valljuk be nem sokat ér. A léghűtő a legnagyobb tévedések központja, és előszeretettel állítják úgy be a kereskedők, mintha ezek klímák lennének. TÉVEDÉS!

A léghűtő a párásítás elvén működik, ami egy bizonyos ideig használható, de inkább a hőmérséklet szinten tartásához mintsem hűtéséhez (utóbbi is csak egy kis szoba esetén érvényes). Állandó jégutánpótlást igényel, ami mérettől függően általában 3 óránként esedékes. Ez a fagyasztónak sem tesz jót, és ráadásul nem sokat ér. A levegőt egy idő után telíti párával, ami a meleget még elviselhetetlenebbé teszi, ugyanis a magas páratartalom gátolja az optimális izzadást és ezzel a test saját hűtőrendszerét bénítjuk meg. Elmondható még róla, hogy hangos, áramfelvétele duplája egy sima ventillátornak (cc=100 W/h), ára magasabb (cc=15-20 e Ft.).

Split:

A klíma kiválasztásában sokat számít az adott hely körülményei és a pénztárcánk mélysége. A klímák közül mindenesetben a split a "csúcs", a legkevésbé zavaró és egyben a legjobb optimummal ez a típus rendelkezik. Sajnos egyben ez a legköltségesebb fajta, egy komplett szerelés (készülékkel együtt) minimum 150e Ft-tól kezdődik. Egy külső és belső egységgel rendelkezik, amit rézcső köt össze (hűtőközeg továbbítására). A külső egység szolgálja a felmelegedett gáz lehűtését, a belső egység a beltér levegőjét hűti. Ezek fix telepítésűek, és a külső egységet nem minden esetben szerelhetjük fel (különböző típusú épületeknél tilos!). Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy felszerelhetjük-e a homlokzatra, kérjünk állásfoglalást a területileg illetékes önkormányzattól, ezzel bebiztosíthatjuk a befektetett pénzünket (a szerelő ezért nem kérhető számon). Halk, a klímák közül a legjobb hatásfokkal üzemel és csak annyi áramot vesz fel, amennyire éppen szükség van (EU-s szabály szerint, már csak inverteres klímák kaphatóak).

1 Tovább

Alcatel OT-995 hosszútávú teszt

Rendhagyó tesztel készültem, mivel nem divat a tartósság és utóellenőrzés, bár a címben szereplő okostelefont újonnan nem teszteltem, de az interneten fellelhető róla rengeteg értékelés, nézzük kicsit más szemmel. Mennyire voltak pontosak, az első "párnapos" tesztek? Mi történik hosszútávú használat után? Megpróbálok ezekre a kérdésekre választ adni, saját készülékemből kiindulva.

Akármennyire gyorsan fejlődik ez az iparág, egy okosmobilnak legalább egy évet ki kell bírnia állapotromlás nélkül. Nézzük fél év használat után, hogyan változott a véleményem az Alcatel OT-995 készülékről.

0 Tovább

Kütyü tesztek

blogavatar

Újdonságok, műszaki technikák bemutatása, tesztelése. Számítástechnika, laptop, notebook, tablet, szoftver, hardver egyszóval kütyük.

Utolsó kommentek