A HP 250 G1 típusú notebook az üzleti élet sikereinek egyik alappillére lehet, a gyártó célközönségnek a vállalati szektort célozta meg és ebből a szempontból vizsgálva sikeresnek értékelem. A dizájn láthatóan nem volt fő szempont sokkal inkább a strapabíró és egyben kényelmes kialakítás. Nem kell szégyenkeznie tudás szempontjából sem, amire tervezték kiválóan megfelel azaz multimédiás tartalmak szerkesztésére, irodai szoftverek használatára és internetes böngészésre. Erős processzora és hosszú üzemideje alkalmassá teszi a hosszabb utazás alatti munkavégzésre a lemerülés félelme nélkül. Ajánlom azoknak akik nem egy játékgépet, hanem egy jó ár/érték arányú, könnyen hordozható és gyors reagálású hordozható számítógépet keresnek.

A következőkben bemutatom részletesebben a tulajdonságait, érthetően egy átlagos felhasználó szemével megközelítve.

Doboz és tartozékok:

Elegáns, sallangoktól mentes, fekete színű dobozban kapható a masszívan körülbélelt készülék. Tartozékok terén nincs nagy kínálat, a töltőn és egy gyors használati útmutatón kívül mást nem tartalmaz. Utóbbi nem tűnik fontosnak, pedig a Windows 8 operációs rendszerrel ismerkedőknek hasznos lehet egyes mozdulatok megismerésében ráadásul a készülék funkcióira is jobb rálátást biztosít.

Külsőségek:

A címben is utaltam rá a 250-es egy zömök, vaskos kialakítású készülék. Tapintásra és megfogásra is masszív érzést kelt méreteit tekintve 37,6 x 24,7 x 3,58 cm. A vastagsága nem megy a használhatóság rovására, cipelésnél és ölben tartva is kényelmes. A 2,45 kg-os tömege átlagosnak mondható, érzésre könnyebbnek tűnik. Műanyag dominál az egész készüléken, de szerencsére minőségibb fajta. A sima szürkés árnyalatú fedőlapján a márkajelen kívül más nincs, felnyitva alul az előlapi szín köszön vissza, a billentyűzet körbe fekete színű.

A touchpad középen helyezkedik el, kicsit kisebb a megszokottnál, viszont érdes felülete miatt nagyon kézbarát. Található rajta egy mélyedés, ami arra szolgál, hogy a touchpadot ki/be tudjuk kapcsolni (gyors 2x érintéssel), utóbbi hasznos amikor egeret használunk, így a véletlen érzékeléseket megszüntethetjük. A nyomógombok kiemelkednek, ez sem megszokott, de a használhatóságra pozitívan hat.

A klaviatúra nagyon jól kialakított, sokat gépelve sem fárasztó, megfelelő méretűek és kialakításúak a billentyűk. Sajnos az oldalsó számbillentyűt nélkülözi kell ennél a modellnél.

A visszajelző ledek érdekes helyeken találhatóak. A bekapcsológombnál található led mutatja az aktív állapotot. A WIFI-t az F12-es gyorsgombon található led jelzi, ez egyben a funkció be/ki kapcsolójaként is üzemel. Bal oldalt találunk egy készenlétet mutató és egy a HDD terhelését visszajelző led-et, a töltés visszajelzése a töltőaljzatnál helyezkedik el. Utóbbiaknak lehetett volna egy jobban szem előtt lévő helyet találni.

A készülék baloldalán található a VGA, LAN, HDMI, USB 2.0, mikrofon, fülhallgató, SD kártya csatlakozó, a jobboldalon a töltő és 2 db USB 2.0 csatlakozó mellett helyezkedik el az optikai meghajtó.

Teljesítmény

Hardveresen nem egy erőgép, a készülék szívét egy Intel® Core™ i3-3110M (2,4 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag) adja, amihez 4 GB RAM és 500 GB HDD társul. A grafikai teljesítményért egy Intel® HD Graphics 4000 felel, ami erősebb grafikai megjelenésre nem alkalmas viszont energiatakarékos. Vezeték nélküli kapcsolatokra rendelkezésre áll WIFI (b/g/n) és bluetooth.

A processzor megfelelő erőtöbbletet nyújt, ezért több alkalmazás egyidejű használata sem okoz problémát, gyorsan reagál és kevés energiát fogyaszt ami az üzemidőre jótékony hatással van. A full HD videólejátszásnál sincs akadozás, külső TV-t vagy monitort egyszerűen csatlakoztathatunk. Látható, hogy nem játékgépre tervezték, a mindennapi kényelmes használat lehető legegyszerűbb kivitelezését szolgálja a gép minden specifikációja és kialakítása. Szerencsére még intenzívebb igénybevételnél sem tapasztalható, hogy a billentyűzet vagy alatta melegedne a szerkezet, ezért hosszabb használatnál is kényelmes.

Multimédiás tartalmak szerkesztésére, irodai szoftverek használatára, internetezésre egyaránt megfelelő. Alvó állapotból pillanatok alatt tér vissza aktív állapotra, bár ebben a gyárilag előretelepített Windows 8 operációs rendszernek is nagy szerepe van.

Kijelző:

A 15,6”-os HD LED háttér világítású kijelző 1366 x 768 pixel felbontásra képes és átlagon felülinek éreztem a fényerősségét, még napsütötte helyen is jól látható, megfelelő színtartományú. A betekintés szöge oldalról és alulról kiváló, csak kis színtorzulás észlelhető a széleihez közeledve, a felülről történő betekintésnél érezhetően jobban torzulnak a színek megjelenése.

Akkumulátor:

A készülék akkumulátora 6 cellás lítiumion. A rendszerek és a hardverek jól gazdálkodnak az energiával, ezért egy teljesen feltöltött akkut nehéz gyorsan lemeríteni. Felhasználástól függően 2-3 óra üzemidővel rendelkezik, de kíméletes használat mellett kibírhat 4-5 órát is.

Megjegyzés:

Nagyon tetszett, hogy a legfelső “F” gombokon elhelyezett gyorsfunkciók vannak előtérbe helyezve (pl.: fényerőszabályzás, hangerőszabályzás, stb.)  így a ritkábban használt billentyűk (pl.: F1, F2, stb.) helyett hasznos beállítási lehetőségek érhetőek el (természetesen egy “fn” gomb lenyomásával az eredeti “F” kiosztás lép életbe).

Furcsának találtam, hogy bármelyik energiagazdálkodási módnál a hűtőventillátor állandóan üzemel, nem hangos de észrevehető.

Az Altec Lansing sztereó hangszóró meglepő módon nagyon jó hangzást biztosít, és az elhelyezése is remekül sikerült (ölben vagy asztalon használva is megfelelő a hangereje).

A beépített HD webkamera funkcióját teljesíti, a beépített mikrofonnal együtt videótelefonálásra kiválóan használható, akár egy teljes tárgyalás lebonyolítására is.

Gyári programok:

A WIN8 operációs rendszernek van egy visszaállító partíciója (recovery), ez az alap tárhelyből elfoglal 15.9 GB-ot. A laptophoz kapunk egy Symantec Norton ™ Internet Security 2013 vírusvédelmi szoftvert előre telepítve, ezáltal a gépet lényegesen nagyobb biztonságban használhatjuk és védelemre külön már nem kell költeni (korlátozott időtartamig). A HP Utility Center segítségével egy gombnyomással frissíthetjük a gyári drivereket és szoftvereket. Cyberlink Power DVD egy átlagos CD/DVD író program. Ötletesnek találtam a „HP Quick Start” nevű alkalmazását, amely a start menüt utánozza a régebbi Windowsokból.

Összegzés:

A vastag fedőréteg a kopás és a használatból eredő karcolásoknak vélhetően jól ellenáll. Negatívumként az USB 3.0 és az oldalsó számbillentyű hiánya sorolható fel, de a 130.000 Ft körüli vételára kárpótolja a gyengeségeit. Ár/érték és tudás viszonyát tekintve egy remek notebook, erős akkumulátorral és processzorral felszerelve. Hosszabb üzleti utak vagy prezentációknál áramforrás nélkül sincs félnivalója annak, aki ezt a készüléket választja. A tesztet a HP 250-en írtam meg, tetszett, élvezetes és egyben kényelmes volt, kevés kompromisszumot igényelt.

Képek nagyban és további fényképek: http://sdrv.ms/19x3drS

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy lájkkal.


További érdekes cikkek:

Notebook billentyűzet alapos tisztítása

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje

Concorde tab T10 tablet tesztje (videóteszttel)

A WIN8 valódi arca – bemutató -

A legkisebb okos tesztje (Alcatel S’Pop 4030X)

Mobilklíma pro és kontra

Klíma ismertető

Az okostelefon mizéria