Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar cégek a nagyok ellen (MyAudio, Wayteq, Concorde)

A minap olvastam egy cikket (ITT olvasható), amiben az szerepelt, hogy egy magyar cég leelőzte a Samsung és Apple gigavállalatokat hazánkban. Konkrétan a MyAudio márkáról és annak kitalálójáról volt szó. A riportból hiányoltam a másik két magyar vonatkozásban fontos és kiemelkedő eredményeket elérő vállalatokat a Wayteq és a Concorde márkákat, ezért most egy lényegesen rövidebb a személyi riportokat mellőzve összehasonlítom a vállalatokat (tisztán a számokat és eredményeket értékelve).

Nem kérdéses, hogy mind a három cég komoly fejfájást okoz a nagy gyártóknak. Jól használható, magyar pénztárcához méretezett készülékeket gyártanak és manapság a tableteken túl megjelentek a mobilpiacon is. Szintén igaz rájuk, hogy főként Magyarországon tevékenykednek, a készülékeket Kínában gyártják (saját specifikációk szerint) és utána ezeket importálják. Magyar fejlesztők álmodják meg a készülékeket, Magyarországon maradnak a bevételek és itt adóznak. Választásunkban utóbbi lehet a legszimpatikusabb, mivel így a profit is itt marad nem vándorol külföldre (védjük a magyar piacot).

Árbevétel tekintetében a 2011-es év és 2012-es év egyértelmű győztese a MyAudio, hiszen egy év leforgása alatt több mint duplájára tudta emelni az árbevételét. A másik két cég is növekedett, bár nem ilyen nagy százalékban.

A MyAudio sikereit árnyékolja a kötelezettségei, hiszen árbevételének növekedésével szinte arányosan nőtt a kinnlevősége. Egyedüliként a Wayteq-nek sikerült csökkenteni a kötelezettségeit.

0 Tovább

A legkisebb okos tesztje (Alcatel S’Pop 4030X)

Sikerült hozzájutnom egy Alcatel S'Pop (azaz 4030x) nevű készülékhez. A gyártó sorozatot dobott a piacra (S, M, X) aminek az S a legkisebb tudással rendelkező és egyben a legolcsóbb variációja. A kis tesztblogok mint a Gadgets is, nem sokszor kapnak tesztkészüléket ezért ritkán írok tesztet, de ha sikerül valamilyen új kütyüt kapni (ismerőstől vagy egyéb módon) akkor természetesen értékelem. Korábban leírtam a véleményem, az Alcatel egykori "csúcskütyüjéről", aminek hosszú távú tesztje nem sok pozitívumot tartalmazott. Kicsit félve kezdtem vizsgálni az S'Pop-ot.

A készülék dobozának kibontása után egyből szembetűnt néhány dolog. Elsőre feltűnt a fehér hátlappal érkezett fekete készülék, amelynek kombinációja nekem nem tetszett (persze ez ízlés kérdése). A szokásos tartozékok közül hiányoltam a microSD kártyát, de mint utóbb kiderült nincs is rá szükség. A töltő egyben az adatkábel is, szerencsére a régebbi formavilágú töltőegységet sikerült egy sokkal jobban kezelhetőre váltani (a régi töltőnél a hálózati adapterből kilógott a csatlakozó rész egy vékony kábelen, ami akaratlanul is könnyen elszakadhatott). A doboz tartalmaz még egy fülhallgatót ami erős közepes értékeléssel bír (nem rossz, de a hangminősége nem is kiváló).

Elő kézbevétel:

Szolid megjelenésű, semmi hivalkodó nincs az S'Pop-on, elől egy márkanév hátul meg egy "onetouch" felirat olvasható. Minőségét tekintve erős műanyag hatású, az én esetemben fehér fényes hátlappal, ami pár óra használat után összeszedett némi piszkot. Négy fizikai gomb található rajta (bekapcsoló, fényképező, hangerő fel/le), a menüfunkciókat érintőgombokkal érhetjük el a megszokott 4.1 Android operációs rendszerhez optimalizálva. A hátulján található a hangszóró és kamera (3,2 MP), felül a bekapcsoló gomb mellett a Jack bemenet, alul a micro USB foglalat. Összeszerelés tekintetében hagy némi kívánnivalót maga után, a hátlap illeszkedése a készülékhez nem pontos. A microSD foglalatot az akkumulátor alá rejtették, ezért a készülék kikapcsolása után helyezhető csak be vagy ki a memóriakártya. A tervezők valamit nagyon elnézhettek, mivel az előlap sima formáját alul egy "lyuk" töri meg, valószínűleg itt kapott helyet a mikrofon. Alapvetően fogásra nem rossz, apró termete miatt nőknek kifejezetten jó választás lehet.

Kijelző:

0 Tovább

„Kis” kontra „nagy” gyártó. Melyiket válasszuk?

Az előzőekben publikált, talán a magyar hírportálok közül elsőként elvégzett hosszútávú tesztemnél felmerült a kérdés, hogy minden "kevésbé" nagy gyártónál ugyan ez tapasztalható-e az amortizációt terén. A kérdés elég komplex, mivel nagyban függ az adott terméktípustól és a használat körülményeitől.

Maradjunk márkán belül, tehát vizsgáljuk az Alcatel egy másik típusát ugyan így okostelefonok közül. Az OT-990 egy okosmobilnak álcázott butafon. Súrolja a használhatatlan kategóriát, mivel tudásban nagyon gyenge, igaz nem egy "friss" darab. Egy éves használatot követően megállapítható, hogy nagyon strapabíró. Tok nélkül használva, kopás és karcolásoktól mentes a külső háza, a kijelző még mindig makulátlan (bár utóbbihoz nagyban hozzájárult a védőfólia). Alapvetően ez a típus ihlette, az előző "Az okostelefon mizéria" című bejegyzésemet. A szolgáltatók nagyon reklámozták, olcsón hozzá lehetett jutni, de már a megvételt követően látni lehetett, hogy nem ez lesz az álmaim készüléke. Mint már írtam, tudása harmatgyenge, akkor bír ki egy napot hogyha nem használjuk, ellenkező esetben 3-4 óra után menthetetlenül lemerül. Erre szokták azt mondani, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Az Alcatelt nem szabad leírni. Egy-két készülékük lehet nem a legjobban sikerült, de látványosan fejlődnek és hoznak újabb és újabb termékeket a magyar piacra. Persze minőség szempontjából konkrétumot nem tudok írni.

0 Tovább

Az okostelefon mizéria

Az internetet és a boltokat elárasztják az okostelefonok tömkelege. Neves gyártók mellett rengeteg "kis" cég kínálja saját termékét tudásban majdnem azonos még is jóval olcsóbb kondícióban. A probléma ott kezdődik, hogy megfelelően választani kevesen tudnak, segítséget meg kevesen kérnek. Nem hibáztatok senkit, mivel az eladók és gyártók egyáltalán nem könnyítik meg a döntésünket, a specifikációk tengerében nem egyszerű kiválasztani az ár/éték szempontjából legmegfelelőbbet. Megpróbálom összeszedni azokat a támpontokat, amely segítségével a megfelelő kiválasztása lényegesen könnyebbé válik. Konkrét típusokat nem fogok írni, egyik gyártót sem szeretném előnyben részesíteni.

Fontos eldönteni, hogy a kisebb gyártók terméke jó-e vagy sem. Alapvetően a "noname" típusoktól mindenki fél, de ebben az iparágban ez nem feltétlenül ésszerű. Megnyugtatok mindenkit, egy "kisebb" márka hasonlóan kiváló választás lehet, mint egy nagy gyártó méregdrága terméke. Az ár kulcsfontosságú kérdés, mivel ha elfogadunk egy "névtelenebb" gyártó termékét, a pénztárcánk hálás lesz nekünk.

Legfontosabb kérdések ami alapján dönthetünk:

1 - Mennyit szánunk az új készülékünkre?

2 - Mire szeretnénk használni?

5 Tovább

Alcatel OT-995 hosszútávú teszt

Rendhagyó tesztel készültem, mivel nem divat a tartósság és utóellenőrzés, bár a címben szereplő okostelefont újonnan nem teszteltem, de az interneten fellelhető róla rengeteg értékelés, nézzük kicsit más szemmel. Mennyire voltak pontosak, az első "párnapos" tesztek? Mi történik hosszútávú használat után? Megpróbálok ezekre a kérdésekre választ adni, saját készülékemből kiindulva.

Akármennyire gyorsan fejlődik ez az iparág, egy okosmobilnak legalább egy évet ki kell bírnia állapotromlás nélkül. Nézzük fél év használat után, hogyan változott a véleményem az Alcatel OT-995 készülékről.

0 Tovább
12
»

Kütyü tesztek

blogavatar

Újdonságok, műszaki technikák bemutatása, tesztelése. Számítástechnika, laptop, notebook, tablet, szoftver, hardver egyszóval kütyük.

Utolsó kommentek