Nagy port kavart amikor a Mozilla (böngészőjéről híres) bejelentette, hogy kiadja a firefox operációsrendszerét és ezzel a piacon domináló iOS, Android és Windows platformok riválisává válik. November 4-től a Telekom kínálatában is elérhető az Alcatel által gyártott one touch fire nevű okosmobil amelyen Firefox OS található.  A  Telekom a debütálás előtt egy héttel biztosított számomra egy tesztkészüléket amelyet így részletesen tesztelni tudtam.

Egy alsó árkategóriás belépőszintű készülékről van szó amely a tesztidőszak alatt vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. A rendszerben vegyítve találhatunk iOS-hez és Android-hoz hasonló megjelenést, sajnos számtalan remek megoldás mellé sok negatív tulajdonság is társult. Feltöltőkártyás csomagban a 19.990 Ft-os vételár elég barátinak mondható és egyben ez az egyik nagy előnye. Egy új rendszer új szokásokat igényel, de azért aki már fogott okosmobilt, hamar eligazodik itt is. Nem egy erőgép, viszont a böngészője hibátlan, lényegesen stabilabbnak éreztem mint a konkurens Android-on a Chrome-ot. A külső remekül sikerült, a Mozilla Orange szín merész és egyben exkluzív. Ár/érték szempontjából ismerkedőknek és kezdőknek jó választás lehet, de azért kompromisszumokat igényel.

Külső és tartozékok

A készülék egy kicsi és egyben ízléses dobozban érkezett, amelyet méretei miatt zsúfolásig telepakoltak tartozékokkal. A one touch fire mobilon kívül megtalálható még egy adatkábel és töltőfej, headset, garanciajegy és egy gyors használati útmutató (bár utóbbi a tesztkészülék mellől hiányzott). A microSD kártya (2 GB) és az akku nincs külön csomagolva, a készülékben már elhelyezve találhatóak.

Kinézet szempontjából elegáns és jól összeszerelt, fogásra kellemes. Pár módosítástól eltekintve hasonló az általam már bemutatott S’Pop-hoz. Háromfajta színben érhető el zöld (Apple Green), fehér (Pure White) és narancssárga (Mozilla Orange), utóbbi színű a tesztkészülék is. A készüléken a műanyag dominál mégsem zavaró, nem recseg ropog. A hátlap sallangoktól mentes narancssárga színű, felül helyezkedik el a kamera és a hangszóró, alatta egy „onetouch” és „Firefox OS” felirat, sajnos az ujjlenyomatokat nagyon gyűjti.

Az oldalai a hátlap színével megegyezőek, a hosszabbik baloldalon alul helyezkedik el a microUSB foglalat felül a hangerőszabályzó, a rövidebbik oldalon felül balra orientálódva a bekapcsológomb jobbra a 3.5 mm Jack aljzat. A gombok fehérszínűek, megfelelő méretűek és jól kezelhetőek.

Az előlap fehér színű, a kijelző felett a hangszórón, szenzorokon és LED állapotjelzőn kívül egy márkajel található, alul középen egy iPhone szerű nyomógomb és balra eltolva a mikrofon kivezetés.

A microSD foglalathoz a hátlapot levéve és az akkut kivéve juthatunk, és egyben itt helyezkedik el a normál méretű SIM foglalat is.

Egy nem reprezentatív közvélemény kutatást végeztem 10-10 nő és férfi bevonásával a külsőségek véleményezése érdekében. A hölgyek körében aratott nagyobb sikert (nagyon tetszett: 8; elfogadható: 1; nem tetszett: 1). A férfiak körében ez a színkombináció nem volt annyira sikeres (nagyon tetszett: 3; elfogadható: 3; nem tetszett: 4).

Az apró termete (115 x 62,3 x 12,2 mm) és könnyű kialakítása (108 g) ideálissá teszi az egykezes használathoz, ráadásul zsebben is könnyen elfér. Minőségére nem lehet panasz, azt a fránya lakkozott hátlapot lehetett volna egy kevésbé koszfogó anyagból kialakítani, de ezenkívül más kivetnivalót nem találtam.

Belső:

A készülék belső tulajdonságai nem tartogatnak sok izgalmat, a folyamatokért egy Cortex-A5  1 GHz-es szimplamagos processzor felel ami mellé egy Adreno 200 GPU társul. A 256 MB RAM és az 512 MB ROM (háttértár) amelyből csak 160 MB érhető el nagyon kevés még belépőszinten is (de legalább bővíthető 32 GB-ig), bár jelenleg nincs sok applikáció aminek erősebb belső tulajdonságra lenne szüksége.

Kapcsolatok terén nincs hiány, van WIFI (b/g/n), Bluetooth 3.0, GSM 850/900/1800/1900, UMTS 900/2100 (EMEA), UMTS 850/1900/2100. A navigációhoz és a helyzetmeghatározáshoz rendelkezésre áll A-GPS (nem keverendő a hagyományos GPS-el), ráadásul relatív gyorsan kapcsolódik (a navigálás képességét nem tudtam tesztelni program hiányában).

Előlapi kamera nincs és a hátlapi sem egy csúcsminőség, 3.2 MPX-es és sajnos elég zajos képet csinál, de legalább van. Segédfény nincs, ami rossz fényviszonyok mellett használhatatlanná teszi. A gyári programmal sem voltam megelégedve, semmilyen beállítási lehetőséget nem enged, exponálhatunk átválthatunk a videofelvételre és a galériába léphetünk.

A fényérzékelő hasznos, persze ha normálisan működik. A készüléken a fényérzékelő szoftverével valami nem stimmel, ugyanis 10 másodpercenként állítja a fényerőt ami zavaró, ezért ki is kapcsoltam.

A WIFI és 3G között gyorsan vált, viszont a WIFI-nek kevés beállítási lehetősége van és alvó módban hajlamos lekapcsolódni a hálózatról. Jelvevő képessége átlagos.

Kijelző:

A 3.5”-os kijelzőméret a maga 320x480 képpontos felbontásával nem egy remekmű, de ebben a árszegmensben megfelelő. Az LCD-TFT technológiája 262 ezer színárnyalatot képes megjeleníteni és egyszerre maximum két ujjat érzékel. A betekintése átlagos, enyhe színtorzulás érzékelhető a széleihez közeledve. Alapvetően nem rossz, kicsit gyengének éreztem a fényerejét és azért a pixelek is látszódtak egyes képtípusoknál.

Akkumulátor:

Kellemes meglepetést nyújtott a lithium-ion-os 1400 mAh akkumulátora. Névértéke becsapós ugyanis szívós kis darab, két napi átlagos használatot simán kibír. Az általam megszokott terheléses vizsgálaton is jól szerepelt (teljes fényerő + WIFI + végtelenített filmlejátszás + 1 db. aktív SIM), a teljes lemerüléséhez 6 órára és 18 percre volt szükség. A feltöltése körülbelül 3 órát vesz igénybe.

Szoftver:

A készüléken a legfrissebb Firefox OS 1.1.0.0 verziószámú operációsrendszer fut. Általában nem szoktam részletesen értékelni a szoftveres környezetet, de mivel jelenleg még kevés magyar leírás található a firefox operációsrendszerről, ezért néhány észrevételem leírom róla.

A rendszer kidolgozottsága elég kezdetleges. A megjelenése egyhangú és unalmas, az egyéni kialakítás jelenleg még nem lehetséges, a kreativitás a háttérkép változtatásában kimerül. A beállítások nagyon hasonló elrendezésűek, mint az Androidon megszokott, ami persze nem baj. Zavaró, hogy a WIFI-nél nincs beállítási lehetőség, de legalább az internet megosztható. A fordításban nem találtam érthetetlen esetleg félrefordított részt.

A visszalépő gomb fizikai vagy virtuális hiánya engem nagyon zavart. Nem volt kényelmes használni a menükben felül elhelyezett visszalépő gombot, ráadásul mindig a középen elhelyezett gombra nyomtam rá (amivel a futó alkalmazások nyithatóak meg és a kezdőképernyőre ugorhatunk vele). Főmenü nincs, helyette minden az asztalon (kezdőképernyőn) helyezkedik el és sajnos widgetek sincsenek, ráadásul az alap nyitólap teljesen üres csak egy kereső található rajta.

Az értesítő sáv jól üzemel, bár néhány beállítási lehetőséget hiányoltam róla (pl.: fényerő, hangerő). A záróképernyő minden értesítést megjelenít ami hasznos, viszont a kioldása kényelmetlen, ugyanis egy alsó sávot kell felhúzni majd a virtuális lakatot megnyomva oldható csak fel.

Végre egy rendszer ahol nem kell külön regisztrálni ahhoz, hogy használható legyen. A letöltőközpontba (Marketplace) egyből beléphetünk, a kínálat még elég szegényes a régi Androidos Market-ra hasonlít, de legalább van és biztosan hamar megjelennek benne a már megszokott programok is. Jelenleg az elérhető játékapplikációk a régi Marios korszakot idézi.

Külön örömömre szolgált, hogy a névjegyzékeket képes a Google fiókból is betölteni, bár azért a hívásfogadásnál akadtak problémák.

A rendszer nem rossz, de azért rengeteg finomhangolásra van még szüksége. Főbb problémám a hektikusságával volt, azaz teljesen változó helyzetekben képes volt belassulni akár terhelés nélkül is. Viszont, mint azt a bevezetőben is írtam, a böngészője nagyon jól sikerült, nem fagy, gyorsan behozza az oldalakat. A gördülékenység lehetne kicsit gyorsabb, de ez az egész rendszerre érvényes.

Teljesítmény:

Általában ide a tesztprogramok eredményei szoktak kerülni, de sajnos firefox-ra még nem érhetőek el ezek az applikációk. Mivel erre a kérdésre nehéz nem relatív (mindenkinek más az elvárása) meghatározást adni, ezért most üresen hagyom ezt a részt.

Tapasztalatok:

Érdekes élmény volt egy új operációs rendszert használni. A szűk lehetőségek a személyre szabhatóság terén kicsit monotonná, egyhangúvá teszi a készüléket, de akik nem vágynak túlontúl okosmobilra azoknak jó választás lehet.

Az állapotjelző LED működése logikátlan a számomra. Jelenlegi állapotában csak a töltést jelzi, a nem fogadott hívásokat, szöveges üzeneteket, e-maileket nem mutatja.

A hívásokat indítani viszonylag egyszerű, de a hanghívások alatt némi sistergés hallható, ami bár nem zavaró mégis érthetetlen a jelenléte. A gyorstárcsázás lehetőségét hiányoltam. A hívásfogadás egyenesen vicces, hogyha a képernyőzár aktiválva van, ilyenkor a lakatfül és a fogadó vagy elutasító gomb fül váltakozva ugrál. Utóbbi szoftveres hiba szerintem, ugyanis hozzáérve csak a hívófül jelenik meg (azaz jól működik).

Az alap virtuális billentyűzet a menühöz igazodik, szürke és unalmas. Az egyedi beállításokat itt is hiányoltam és jelenleg még alternatív kinézetű sem érhető el. Szerencsére a bevitelt jól érzékeli, apró kijelzőméret ellenére kevés félreütést generál (persze nagyobb ujjaknál már lehet kényelmetlen).

Összegzés:

Az Alcatel one touch fire nem egy ultra, de nem is egy rossz készülék. Az árazása kiváló, amire tervezték arra megfelelő. Alapkategóriás unaloműző játékok elfutnak rajta, hívni és e-mailezni is lehet, ráadásul rendkívül jó üzemidővel rendelkezik. A „hibáit” inkább gyermekbetegségnek mondanám, az új rendszernek még össze kell forrnia. Okosmobillal ismerkedőknek, gyerekeknek és alapkészüléket keresőknek kifejezetten jó választás lehet. A tesztben szereplők ismeretében, kompromisszumokkal ajánlom.

Köszönöm a Magyar Telekom-nak, hogy biztosította a készüléket egy rövid tesztidőszakra!

Képek nagyban és további fényképek: http://sdrv.ms/1ehbWGG

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Eredeti vagy utángyártott akkumulátort válasszunk?

Tippek számítógépek őszi nagytakarításához

Új korszak: Windows 8.1 teszt

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje