A Microsoft a tavaly megjelentetett Windows 8 operációs rendszerével egy teljesen új dizájn és kezelőfelületet hozott létre, szakítva ezzel a régi jól bevált kinézettel.  Felemás fogadtatásban részesült, mivel rengeteg jó tulajdonsága mellé sok rosszat is kapott, mint arról a korábbi tesztemben is beszámoltam. Nem volt titok, hogy a felhasználók nehezen alkalmazkodnak az újhoz, akármennyire is a táblagépes terjeszkedés volt a fő szempont. A korábbi tesztemben is beszámoltam róla, hogy nem nyerte el a tetszésem a WIN 8, nem is a csempés elrendezés, inkább a kezelhetőség terén voltak problémáim. Múlthét óta elérhető a végleges Windows 8.1-es verziószámú frissítés, ami rengeteg javítással és új funkciókkal bővítette az alap rendszert.

Telepítettem és tesztelte, amelynek rövid összefoglalója következik:

Tőmondatban megállapítható, hogy nem vártam sokat, kellemes csalódás ért. Elsőre is így kellett volna megjelennie a WIN8-nak, sokkal pozitívabb fogadtatásra lelt volna. Beharangozták, hogy visszakapják a felhasználók a „START” gombot ami félig igaznak bizonyult. Bár az eredeti funkcióit nem kapta meg, mégis rengeteget javított a használhatóságban az alul balra elhelyezett Windows ikon. Sokkal könnyebb és stabilabb a csempés rendszerre átváltani és a véletlen átlépésnek a lehetősége is radikálisan csökkent. Továbbra is a jobb kattintással érünk el különböző lehetőségeket (pl.: vezérpult, keresés, stb.), de a megjelenítése és használata egyszerűbb lett.

Változtattak a jobb oldalsó sávon is (Charm Bar), bővített funkciókat kapott a csempés rendszer vizuális megjelenítésének a szerkesztéséhez. Végre több színből választhatunk és a háttérképnek is több variációja érhető el. Külön öröm, hogy a csempés résznek a hátterének megválasztható az asztali háttér is.

Maga a csempés rész elég sokat változott szerencsére pozitív irányban. Az eddigi teleszemetelős megoldás mostantól megszűnik, azaz ha telepítünk valamit, akkor a rendszer automatikusan nem helyezi ki az ikonját a csempés részhez. Persze kihelyezhető továbbra is az általunk kedvelt programok ikonjai is, amennyiben ezt a legördülő menüből (alkalmazások) kiválasztjuk. A csempeméretek változatai is bővültek, ezzel is optimalizálva az érintőképernyős és egeres használatot.

Rengeteg panasz volt arra, hogy a gépházból sok beállítási funkció nem érhető el, továbbra is a vezérpultot kellett használni egyes beállításokhoz. Szerencsére a fejlesztők nem a vezérpultot alakították át (így a régi rendszert kedvelőknek is megmaradt a hagyományos finomhangolás lehetősége), helyette a gépház funkcióit bővítették ki, ezáltal már minden beállítható innen is.

Újdonság, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a SkyDrive, a Windows 8.1 szerves részét képzi a Microsoft felhőszolgáltatása. A teljes beépítés együtt jár azzal, hogy az eddigi asztali alkalmazást a frissítés törli, mivel az elérését már a funkcióbővítés teszi lehetővé. A SkyDrive szinkronizálásának lehetősége kifejezetten jól sikerült, a beállításainkat ezáltal online rendszer menti, amely a mobilitást segíti.

A frissítéssel együtt a rendszer megkapta a Internet Explorer 11 webböngészőt és lényegesen nagyobb szerepet kapott a Bing keresőrendszer.

A keresést teljesen újrakomponálták, mintha csak olvasták volna a fejlesztők az előző bejegyzésemet. Végre, ha az asztalról szeretnénk keresni, nem vált át a csempés felületre, ráadásul bővült a keresési tartomány is. Már nem csak a sajátgépen történik a keresés, hanem automatikusan az internetről is, sajnos a Bing integrációját még mindig nem találom olyan pontosnak, mint a Google rendszerét, de nem vagyok telhetetlen.

A kezdő és záróképernyő tovább bővült és változott. A telepítés után új kép jelenik meg, ráadásul már a SkyDrive-os beléptetést helyezi előtérbe. Utóbbi megoldástól féltem, hogy lassú lesz, de szerencsére hasonló gyorsasággal léptetett be a rendszer, mint a nem Microsoft fiókkal.

Szerencsére az új változatba, már be lehet állítani, hogy betöltés utána a csempés vagy az asztalra lépjen be egyből. Ezt a funkciót hasznosnak találtam, hiszen így a csempés kinézetet nem kedvelők, könnyen kikerülhetik. Bár a fejlesztők sohasem fogják elismerni, rengeteget tettek azért, hogy a csemperendszer ki lehessen kerülni, így a régi Windowst szeretők is láthatnak alternatívát az új rendszerben. („Tálcatulajdonságok és navigációs beállítás” menüpontból érhető el)

Végezetül egy apróság még feltűnt, a sajátgép fájlkezelő megváltozott, a meghajtók és eszközök mellé a mappák is bekerültek, így a viszonylag üres képernyő több funkcióval bír. Nem tűnik nagy változtatásnak, mégis a használat során gyorsan beépítettem a rutinmozdulataim közé.

Azért némi negatívumot is sajnos meg kell említenem. A Windows 8.1 nem automatikusan települ, sőt a frissítések között nem is található meg. Feltelepíteni az áruházból lehetséges, ami a tesztgépen röpke 3 órát vett igénybe. Utóbbi még nem is lenne zavaró, de például egy eredetileg WIN7-re telepített WIN8 után még bejön a telepítés folyamatába az áruházas telepítés is. Ráadásul a Microsoft nem hagyott sok alternatívát. A Windows 8.0-ra csak két évig ad ki frissítést és a visszaszámlálás elindult a 8.1 megjelenésétől. Remélem bővítik a telepíthetőséget, mert ez így elveszi a WIN8 egyik nagy előnyét, a gyors telepítést.

Összegzés:

Megvagyok elégedve a frissítéssel. A rendszer gyorsabb és jobban kezelhetővé vált, a félrekattintások és az idegesítő ide-oda váltások a csempés és az asztali hely között lényegesen csökkentek, ami már egy egészen használható operációs rendszert eredményez. Az eredeti 8.0-hoz fűzött negatív véleményem a 8.1-el pozitívra vált, mivel az apróbb finomításokkal a gépház tökéletesítésével és a csempés rendszer optimalizálásával egy jól használható változatot kapunk. A régebbi operációs rendszerekhez képest vitathatatlanul gyorsabb a WIN8 és az üzemidőre is jótékony hatással bír (pl.: notebook). Szkeptikusan vizsgáltam és mint már írtam kellemeset csalódtam a Windows új változatában. Összegezve az újításokkal már merem ajánlani, bár még mindig vannak olyan funkciók amiket nehéz megszokni.

Remélem sikerült bemutatnom a Windows 8.1 frissítés újításait. Amennyiben kérdésed maradt, tedd fel kommentben vagy küldj e-mailt.

Amennyiben tetszett a cikkem kérlek, oszd meg ismerőseiddel.

Tetszésed kinyilváníthatod egy like-al.


További érdekes cikkek:

Kicsi a bors de erős: Concorde tab KRONOS teszt

Alternatív kommunikációs lehetőségek (Skype, Hangouts, Viber)

Tippek üzleti notebook választásához

Munkára termett notebook: ASUS X502C teszt

A tekintélykövetelő HP EliteBook Folio tesztje

A zömök HP 250 G1 notebook tesztje

Notebook billentyűzet alapos tisztítása

Phablet teszt: Concorde SmartPhone 5000

Az elegáns Concorde tab SLIM tablet tesztje

Concorde tab T10 tablet tesztje (videóteszttel)

A WIN8 valódi arca – bemutató -

A legkisebb okos tesztje (Alcatel S’Pop 4030X)